Στους… δρόμους επιστρέφει ο ΣΥΡΙΖΑ με προσωπική απόφαση του Αλέξη Τσίπρα και πλέον το κόμμα θα κινείται, παράλληλα με τη θεσμική αντιπολιτευτική στάση, στο πεδίο της λεγόμενης κινηματικής αντιπολίτευσης. Τα πρώτα δείγματα αυτής της νέας στρατηγικής καταγράφηκαν με ένταση την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις, αλλά και με την κινητοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και το κάλεσμά του για συμμετοχή σε συγκέντρωση ενάντια στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Η στάση αυτή ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για τον κ. Τσίπρα και τα στελέχη του κόμματός του να απεγκλωβιστούν από την εσωστρέφεια λόγω και των αποκαλύψεων για τον Νίκο Παππά, για τον οποίο το κλίμα εξακολουθεί να είναι βαρύ στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Παγώνουν οι σχέσεις με ΚΙΝΑΛ
Για τον κ. Τσίπρα, τα όσα συνέβησαν στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις δημιουργούν πρόσφορο πεδίο ώστε να επιδιωχθεί και πάλι η επαναπροσέγγιση με τμήματα των ψηφοφόρων που είναι σε απόσταση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, ελπίζει να κερδίσει και ένα τμήμα των προοδευτικών – αριστερόστροφων ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ που δεν είδαν με καλό μάτι τη στήριξη του νομοσχεδίου και να εκμεταλλευθεί την αναταραχή με την απουσία από την ψηφοφορία του Γιώργου Παπανδρέου και του Χάρη Καστανίδη. Πάντως το νομοσχέδιο αυτό έκλεισε και την όποια συζήτηση για ενδεχόμενη συμπόρευση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο έναντι στη ΝΔ.
«Η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι έφερε προς ψήφιση, σε συμμαχία με το ΚΙΝΑΛ που έβγαλε από την απομόνωση την κυβέρνηση και πρόσφερε απλόχερα μια επίφαση »προοδευτικότητας» και το κόμμα του κ. Βελόπουλου, ένα αντιδραστικό, αντιδημοκρατικό και αντικοινωνικό νομοσχέδιο το οποίο απονευρώνει πλήρως το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των διαδηλώσεων» τονίζουν κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Εσωκομματική εκρεμμότητα
Παράλληλα στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η κυβέρνηση, εάν δεν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, θα έχει να αντιμετωπίσει μια πολύ δύσκολη κατάσταση και θα αρχίσει η περίοδος της φθοράς της. Ωστόσο, όπως έλεγαν στο «Βήμα» αρκετά κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για να καρπωθεί η αξιωματική αντιπολίτευση σημαντικό τμήμα αυτής της φθοράς, πρέπει να κλείσει τις εσωκομματικές της εκκρεμότητες. Αυτό είναι αναγκαία συνθήκη όχι απλώς επιβίωσης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δημιουργίας προϋποθέσεων για αλλαγή συσχετισμών σε κοινωνικό επίπεδο ώστε με όρους πλειοψηφίας να μπορέσει να διεκδικήσει εκ νέου την εξουσία.
Το σχέδιο περιορισμού
Το στοιχείο που μπαίνει στην ανάλυσή τους είναι η εκτίμηση στο επιτελείο του κ. Τσίπρα ότι είναι σε εξέλιξη σχέδιο να «κοντύνουν» τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να είναι ένα κόμμα με ποσοστά της τάξεως του 20%-25%.
Αυτή την ανησυχία εκφράζει και το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος τονίζει ότι, όπως το 2015 επιχειρήθηκε η «αριστερή παρένθεση» που απέτυχε, σήμερα εφαρμόζεται το σχέδιο περιορισμού του ΣΥΡΙΖΑ. «Θα αποτύχει αυτό το σχέδιο» λέει ο κ. Τσίπρας σε συνομιλητές του και υπογραμμίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ήρθε για να μείνει» και αυτό θα γίνει σαφές και πιο καθαρό το επόμενο διάστημα. Ο ίδιος θεωρεί ότι από το φθινόπωρο θα δημιουργηθούν εκείνες οι κοινωνικές συνθήκες που θα δώσουν ώθηση στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία πλέον περνάει στη σκληρή γραμμή με λογική μετωπικής σύγκρουσης με τη ΝΔ.
Σύγκρουση για τις διαδηλώσεις
Αυτή η στρατηγική θα έχει και έντονα στοιχεία από προσωπική αναμέτρηση του κ. Τσίπρα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως φάνηκε και στη σύγκρουσή τους για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, αλλά θα αναδειχθεί με ένταση και στην επικείμενη συζήτηση στη Βουλή για το εάν θα παραπεμφθεί ή όχι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στο Ειδικό Δικαστήριο.
Περιμένοντας τον Σεπτέμβριο…
Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι από τον Σεπτέμβριο θα υπάρξουν δραματικές καταστάσεις λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης, απόρροια των κυβερνητικών επιλογών και της χαμένης τουριστικής περιόδου, ενώ εστιάζουν στις προβλέψεις όλων των διεθνών οργανισμών, με τελευταία αυτή της Κομισιόν, που δείχνουν έκρηξη της ύφεσης για το 2020. Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον όμως στοιχείο που ενισχύει και το δόγμα «ο ΣΥΡΙΖΑ ξανά στους δρόμους» είναι το μήνυμα που στέλνουν κορυφαίοι παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης που λένε: «Προφανώς και το νομοσχέδιο αυτό δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στην πράξη και το μόνο που θα πετύχει είναι να επιταχύνει τις κοινωνικές αντιδράσεις για τις κυβερνητικές επιλογές».
Επ’ αυτού στις συζητήσεις που είχε ο κ. Τσίπρας με στενούς του συνεργάτες, κοινοβουλευτικούς παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τομεάρχες, όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η γενική γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ολγα Γεροβασίλη και ο Γιάννης Ραγκούσης, επικεντρώθηκε στον στόχο της κυβέρνησης.
Κατά τον ίδιο, αυτός είναι να προλάβει τις κοινωνικές αντιδράσεις από τις επιλογές της στην οικονομία και στην αγορά εργασίας, που αναμένεται να ενταθούν από τον Σεπτέμβριο, δεδομένου ότι η χώρα μπαίνει στην πιο βαθιά ύφεση που έχει γνωρίσει στη Μεταπολίτευση.
Οι δημοσκοπήσεις και η σκανδαλολογία
Σε προ ημερών κλειστή σύσκεψη που έγινε στην Κουμουνδούρου υπό τον κ. Τσίπρα, παρουσία των στενών του συνεργατών Μιχάλη Καλογήρου, Βαγγέλη Καλπαδάκη, Αλέξη Χαρίτση, Εφης Αχτσιόγλου, Νίκου Ανδριόπουλου κ.ά., εστίασαν και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Η θεώρηση που υπάρχει είναι, πέρα από την κυρίαρχη τάση ότι έχουμε έντονα στοιχεία προεκλογικής περιόδου, πως η κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες επενδύει όλη την ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης στη σκανδαλολογία, με αφορμή τις καταγγελίες Καλογρίτσα και τις ηχογραφήσεις Μιωνή. Γι’ αυτό και ο κ. Τσίπρας στην προ ημερών ομιλία του στην ΚΟ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη «αντί να λύνει προβλήματα τα δημιουργεί και εν συνεχεία κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, για αντιπερισπασμό στα κοινωνικά ερείπια των πολιτικών της».
Στον ανασχηματισμό των τομεαρχών η «θυσία»του Ν. Παππά
Μένει μέχρι νεωτέρας ο Νίκος Παππάς στη θέση του τομεάρχη Οικονομίας, ύστερα από τη στήριξη που του έδωσε ο κ. Τσίπρας στην προ ημερών συνεδρίαση της ΚΟ. «Ολα αξιολογούνται και θα γίνουν στον χρόνο τους» σημειώνουν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι αυτός που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.
Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι στον ανασχηματισμό των τομεαρχών ο κ. Παππάς θα βρεθεί εκτός του σχήματος των τομεαρχών μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση και θα επικεντρωθεί στα βουλευτικά του καθήκοντα.
Στο κόμμα και στην ΚΟ επικρατεί αναστάτωση, αλλά στην παρούσα φάση το μέλημα του κ. Τσίπρα ήταν να περάσει στην κοινή γνώμη, κυρίως στους ψηφοφόρους του κόμματος, ότι υπάρχει ενότητα, ομόνοια και αλληλεγγύη και ότι ο εχθρός είναι η ΝΔ και οι συνοδοιπόροι και σύμμαχοί της. Εξάλλου, αυτό το κατέστησε σαφές η κυρία Γεροβασίλη, η οποία είπε ότι «όταν χτυπούν έναν από εμάς, είναι επίθεση προς όλους μας», ενώ ακόμα και ο κ. Τζανακόπουλος που δεν είχε και τις καλύτερες των σχέσεων με τον κ. Παππά τον στήριξε.