«Μετά από σχεδόν τρεις μήνες πειθαρχίας, παντού στον κόσμο βλέπουμε φαινόμενα χαλάρωσης στα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό. Ομως έχουμε υποχρέωση απέναντι στους συμπολίτες μας, κυρίως στους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες, να είμαστε υπεύθυνοι στις συμπεριφορές μας».
Το tweet αυτό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την περασμένη Τρίτη, μετά την επίσκεψή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι ένα από το πιο ανησυχητικά μηνύματα των τελευταίων μηνών σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και του μέλλοντός μας.
Βέβαια, όσοι είχαν σταθεί στη συνέντευξη της κυρίας Αναστασίας Κοτανίδου, προέδρου της Ενωσης εντατικολόγων στο «Βήμα» της προπερασμένης Κυριακής, θα είχαν αντιληφθεί ότι όσα συμβούν το καλοκαίρι θα τα πληρώσουμε το φθινόπωρο, καθώς ο κορωνοϊός είναι εδώ. Τότε θα φανούν οι επιπτώσεις της απροσεξίας μας.
Το ίδιο υποστηρίζουν όλοι οι καθηγητές, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σήψας, οι καθηγητές Εντατικολογίας στους οποίους όλοι εναποθέτουν την ελπίδα της ζωής αν ασθενήσουν βαριά, ο Σπύρος Ζακυνθινός του Ευαγγελισμού, ο Βασίλης Κουλούρας του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων και τόσοι άλλοι, όπως και οι πνευμονολόγοι της πρώτης γραμμής των νοσοκομείων της χώρας.
Αλλά ποιος τους ακούει, ειδικά όταν… πάει στο χωριό του.
Αυτό που φοβάται λοιπόν ο Πρωθυπουργός είναι μη βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου και η οικονομία να έχει πληρώσει βαρύτατο τίμημα για την προστασία της δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού και όλα να πάνε χαμένα αν ξεσπάσει το φθινόπωρο ένα δεύτερο κύμα, πιο ισχυρό από αυτό που ζήσαμε και αποκρούσαμε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο «μένοντας σπίτι».
Αυτό το καθολικό lockdown δεν μπορεί να επαναληφθεί και ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι αν μέχρι τότε δεν υπάρξει εμβόλιο τα πράγματα θα είναι δύσκολα.
Το βέβαιο είναι ότι δεν θα ευθύνεται για μια τέτοια εξέλιξη, αλλά αν συμβεί αυτό που όλοι απευχόμαστε, η ευθύνη θα βαρύνει τη νοοτροπία πολλών πολιτικών και πολιτών, που όπως φαίνεται είναι κυριολεκτικά για τα… πανηγύρια.