Το ΠαΣοΚ είναι παντού…

Η Βουλή την περασμένη Πέμπτη θύμιζε, μέσα και έξω, εκείνες τις θλιβερές και συνάμα σκοτεινές μέρες των μνημονίων, όταν περίσσευαν οι συγκρούσεις και οι εντάσεις. Εντός του Κοινοβουλίου κυριάρχησαν φωνές, ύβρεις, εκατέρωθεν υπερβολές και έξω αναβίωσαν τα συνήθη «αγωνιστικά» μίση και πάθη, με πέτρες, μολότοφ, σπασίματα και δακρυγόνα που συνοδεύουν την πολιτική ζωή της χώρας από την αρχή σχεδόν της Μεταπολίτευσης. Ωστόσο το ενδιαφέρον είναι ότι το επίμαχο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις εξελίχθηκε σε καθαρά ενδοπασοκική μάχη. Τον υπερψηφισθέντα νόμο εισήγαγε στη Βουλή ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, άλλοτε παράγων του ΠαΣοΚ και νυν υπουργός της νεοδημοκρατικής κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τον καταψήφισαν και τον επέκριναν βεβαίως με οξείς χαρακτηρισμούς, παρότι είχαν συμφωνήσει επί της διεκδίκησης διορθώσεων στο ΚΙΝΑΛ, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης. Σχεδόν αυτόματα, μετά τις κατηγορίες Παπανδρέου, έσπευσε να  υπερασπίσει επιδεικτικά  και με πάθος το νομοσχέδιο ο Ανδρέας Λοβέρδος, υπουργός κι αυτός του αποτυχημένου επιγόνου της μεγάλης πολιτικής οικογένειας. Η Φώφη Γεννηματά επίσης υπεράσπισε την αναγκαιότητα αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου και εν τέλει υπερψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο.

*******

Τη μεγαλύτερη φασαρία από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ο άλλοτε «κηπουρός» του Γιώργου Παπανδρέου Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος επιτέθηκε με βαρύτατους χαρακτηρισμούς στον μέχρι πριν από λίγα χρόνια σύντροφό του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Με το τέλος της ψηφοφορίας επικράτησε ένταση στους κύκλους τού άλλοτε μεγάλου κόμματος, με τους περισσότερους βουλευτές να ζητούν από την κυρία Γεννηματά την εκπαραθύρωση των κ.κ. Παπανδρέου και Καστανίδη, οι οποίοι κατά την εκτίμηση των συνεργατών της προέδρου «κλείνουν το μάτι» στον δοκιμαζόμενο τούτο τον καιρό Αλέξη Τσίπρα. Ορισμένοι μάλιστα, οι πιο προχωρημένοι, άρχισαν να μιλούν υπόγειες επαφές, δεσμούς και σχέσεις, ανακατεύοντας και την οικογένεια των Λιβανέζων Χούρι που κατηγορεί ο εργολάβος και επίδοξος μιντιάρχης του Ν. Παππά, Καλογρίτσας, και τους οποίους, κατά μία εκδοχή, συνέστησαν οι Παπανδρέου στους νεοπροσήλυτους του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς μπορεί να  συμβαίνει στον χώρο της ελάσσονος αντιπολίτευσης, αλλά σε κάθε περίπτωση η αντιπαράθεση της Πέμπτης ανέδειξε το εμφανές διά γυμνού οφθαλμού υπαρξιακό πρόβλημα του Κινήματος Αλλαγής. Ταλαντεύονται τα στελέχη του, παλεύουν εσωτερικά με ποιους να πάνε και ποιους να αφήσουν. Ο,τι κι αν διαλέξουν πάντως, ακόμη και αν επιμείνουν σε πορεία αυτόνομη, καλό είναι να το ξεκαθαρίσουν γρήγορα, πριν κατακλυσμιαία γεγονότα τούς βυθίσουν σε κρίση υπαρξιακή. Παρεμπιπτόντως, να σημειώσω ότι η κυρία Γεννηματά για χάρη των Παπανδρέου και Καστανίδη απέκλεισε από τα ψηφοδέλτια τον Ευάγγελο Βενιζέλο που πλέον βρίσκεται εκτός Κοινοβουλίου…

*******

Γιατί χτυπούν τον Μιχάλη

 

Πάντως, για να επιστρέψω στη Βουλή και στις αντιπαραθέσεις που εκδηλώθηκαν στη διάρκεια της συζήτησης για το επίμαχο νομοσχέδιο, έκανε εντύπωση η βιαιότητα της επίθεσης του Νίκου Βούτση απέναντι στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο υπουργός εξεπλάγη και δεν έκρυβε την απορία του στους διαδρόμους της Βουλής. Επίσης με ενδιαφέρον είδα την προσπάθεια το κ. Χρυσοχοΐδη να ξεχωρίσει το ΠΑΜΕ και τους βουλευτές του ΚΚΕ. Κάποια στιγμή τον είδαν στο Περιστύλιο περιτριγυρισμένο από διαμαρτυρόμενους για τα δακρυγόνα και την αστυνομική βία βουλευτές του ιστορικού κόμματος, στους οποίους προσπαθούσε να εξηγήσει ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους του ΠΑΜΕ, οι οποίοι κατά κοινή παραδοχή και κατά τη γνώση και εκτίμηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη περιφρουρούν τις συγκεντρώσεις, αποφεύγουν τις εντάσεις και δεν προβαίνουν σε φθορές περιουσιών, δημόσιων και ιδιωτικών. Οπως και να έχει ωστόσο, το νομοσχέδιο του κ. Χρυσοχοΐδη προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ τριών βασικών, συνταγματικά κατοχυρωμένων, δικαιωμάτων: του συνέρχεσθαι, της ανεμπόδιστης μετακίνησης και της οικονομικής ελευθερίας. Δεν είναι και η απλούστερη των ασκήσεων. Για να δούμε αν τελικά και αυτός ο νόμος θα βρει εφαρμογή και αν τελικά υπηρετήσει τον διακηρυχθέντα στόχο του να απαλλάξει την πρωτεύουσα και τη χώρα από το άγος των μικροδιαδηλώσεων και από τους σχεδόν καθημερινούς αποκλεισμούς των δρόμων.

*******

Δεξίωση στο Προεδρικό τον καιρό της πανδημίας

Στους δροσερούς κήπους του Προεδρικού Μεγάρου θα δοθεί και εφέτος από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου η δεξίωση για την 46η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, αλλά με όρους προσαρμοσμένους στις συνθήκες εποχής και στα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού. Τι σημαίνει αυτό; Οτι πρώτα απ’ όλα υπήρξαν περικοπές στις προσκλήσεις. Από 1.500 έγιναν μόνο 500. Αυτή τη χρονιά δεν θα κληθούν όλοι οι βουλευτές, αλλά μόνο 60, τους οποίους θα επιλέξουν τα κόμματα. Οι περικοπές όμως αγγίζουν και το… Υπουργικό Συμβούλιο. Μόνο υπουργοί θα κληθούν και δύο αναπληρωτές υπουργοί. Υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς, σύμβουλοι μένουν εκτός. Βεβαίως και θα προσκληθούν οι αντιστασιακοί (εξορισθέντες, βασανισθέντες στη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας). Αλλωστε είναι και τα τιμώμενα πρόσωπα. Οι ίδιες οι Ενώσεις τους όμως θα επιλέξουν 50 άτομα. Η αποφυγή του συνωστισμού είναι το κύριο μέλημα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, η οποία ωστόσο θέλει παράλληλα να τιμήσει όλους αυτούς που έδωσαν τη μάχη εναντίον του κορωνοϊού και αυτούς που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στη διάρκεια της πανδημίας. Ετσι για πρώτη φορά θα κληθούν στη δεξίωση ντελιβεράδες, οδοκαθαριστές, υπάλληλοι των σουπερμάρκετ, αλλά και νοσηλεύτριες και νοσηλευτές, γιατροί, μέλη της επιστημονικής επιτροπής, πυροσβέστες, αστυνομικοί και  οδηγοί ασθενοφόρων.

***

Για την αποφυγή του συνωστισμού καταργείται και ο μπουφές. Απλώς τα γκαρσόνια με δίσκους θα προσφέρουν finger food. Εφέτος η μπάντα της ΑΣΔΕΝ αντικαθίσταται με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, ενώ ειδική μέριμνα έχει ληφθεί και για τον κόσμο του Πολιτισμού, ο οποίος επίσης «χτυπήθηκε» από την υγειονομική κρίση. Εχουν προκληθεί συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές κ.τ.λ. Οπως έχουν προσκληθεί και οι «θεσμικοί», ήτοι δικαστικοί, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ενδιαφέρον θα έχει η σύναξη στο κιόσκι του Προεδρικού Μεγάρου των πολιτικών αρχηγών, τους οποίους θα καλέσει κατά τα ειωθότα για μια χαλαρή συζήτηση μακριά από τα μικρόφωνα των τηλεοπτικών συνεργείων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Λέω ότι θα έχει ενδιαφέρον υπό την έννοια ότι μόλις προχθές διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε μια από τις πιο έντονες εφετινές αντιπαραθέσεις στη Βουλή.

Ο κορωνοϊός πληγώνει την Αθήνα

Τα αυξανόμενα τελευταίως κρούσματα του κορωνοϊού, όχι μόνο στις πύλες εισόδου αλλά εσχάτως και στην Αθήνα, κλονίζουν την πίστη των πολιτών. Η αρχική αισιοδοξία για ένα ανέφελο καλοκαίρι μάλλον κάμπτεται και αντιθέτως επανέρχονται προβληματισμοί και δυσοίωνες προοπτικές. Ορισμένοι επισημαίνουν για παράδειγμα ότι δεν άνοιξε ακόμη το εμβληματικό ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», ότι το γνωστό αθηναϊκό στέκι «17» επί της οδού Λυκαβηττού παραμένει κλειστό, ενώ πληροφορίες θέλουν τη θρυλική «Μπουγιαμπέσα» στην κεντρική είσοδο της Νέας Σμύρνης να έκλεισε οριστικά. Οι γνωρίζοντες καθησυχάζουν ότι η «Μεγάλη Βρεταννία» θα ανοίξει προσεχώς, αλλά επιβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να ανοίξει το διπλανό «Κινγκ Τζορτζ», ιδιοκτησίας Λασκαρίδη επίσης.

Οπως μας βεβαιώνουν, πολλά ακόμη εμβληματικά στέκια στην ευρύτερη ζώνη της πρωτεύουσας δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης. Κρίμα… Πέραν των άλλων αλλοιώνεται και ο χαρακτήρας της Αθήνας. Τι θα μας μείνει άραγε μετά από αυτή την περιπέτεια, πέρα από τον χρωματιστό περίπατο του δημάρχου και τις «λίστες» του κυβερνητικού εκπροσώπου…

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.