Ξανθιά, ευθυτενής, σίγουρα εντυπωσιακή, η μόλις 32 ετών Κέιλι ΜακΕνάνι, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ, αλλά και πτυχιούχος διεθνούς πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζταουν, ανέλαβε το νευραλγικό πόστο της εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου στις 7 Απριλίου του 2020 και αυτή τη στιγμή σηκώνει στις μάλλον λεπτεπίλεπτες πλάτες της το βάρος του Αρμαγεδδώνα που προκαλεί επί μονίμου βάσεως o 45oς πρόεδρος των ΗΠΑ με κάθε σχόλιο και tweet του, τη στιγµή µάλιστα που βάλλεται πανταχόθεν για τη διαχείριση τόσο της πανδηµίας, όσο και των φυλετικών ταραχών µετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ ενόψει και των προεδρικών εκλογών του Νοεµβρίου.

Η Κέιλι ΜακΕνάνι έχει συµπληρώσει σχεδόν τρεις µήνες στη νέα της θέση και όπως σχολίασε χαρακτηριστικά και δημοσίευμα του Αssociated Press, «από το πρώτο briefing προς τους δημοσιογράφους κατέστησε σαφές ότι είναι πρόθυμη να υπερασπιστεί τις θέσεις του προϊσταμένου της, όπως επίσης και τις πιο κατάφωρες ανακρίβειές του».

Από το νευραλγικό πόστο της εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου η ΜακΕνάνι σηκώνει στις λεπτεπίλεπτες πλάτες της το βάρος του Αρμαγεδδώνα που προκαλεί επί μονίμου βάσεως ο πρόεδρος Τραμπ.

Μια γνήσια Ρεπουμπλικανή

Η ΜακΕνάνι είναι παλαιά γνώριμη του προέδρου. Ρεπουμπλικανή; Φυσικά, ως το κόκαλο. Είχε εργαστεί ως παραγωγός στην τηλεοπτική εκπομπή του συντηρητικού πρώην κυβερνήτη του Αρκάνσας και πρώην υποψηφίου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών Μάικ Χάκαμπι στο Fox – ένας από τους λόγους που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποφάσισε να φοιτήσει στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ είναι ότι δεν έβλεπε εκείνη την εποχή να της δίνεται σύντομα μια ευκαιρία να βγει on camera – και αργότερα ως σχολιάστρια στο CNN.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι δεν υπήρξε από την αρχή οπαδός του Τραμπ. Mάλιστα, το 2015 χαρακτήρισε τα σχόλιά του για τους μεξικανούς μετανάστες ρατσιστικά και του απέδωσε τον χαρακτηρισμό «showman». Τελικά όμως αποφάσισε να επιβιβαστεί στο πολιτικό του τρένο, σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», μετά από συμβουλές που έλαβε στη διάρκεια μιας εξόδου για ποτό από τον Δημοκρατικό συνάδελφό της, τον δικηγόρο Μάικλ Μαρκαντόνιο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο ίδιος στη γνωστή εφημερίδα θυμάται να της λέει: «Ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ο υποψήφιός σας», προσθέτοντας ότι «αν μια έξυπνη, νεαρή, ξανθιά απόφοιτος του Χάρβαρντ θέλει να κάνει καριέρα στην τηλεόραση ως πολιτικός σχολιαστής, θα είναι σοφό να γίνει από τους πρώτους υποστηρικτές του». Και η Κέιλι ΜακΕνάνι το έπραξε. Καθώς τα αμερικανικά κανάλια εκείνη την εποχή έδιναν αγώνα να βρουν υποστηρικτές του Τραμπ, εκείνη τον υπερασπίστηκε και τελικά ανέλαβε τη θέση της εκπροσώπου της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών τον Αύγουστο του 2017.

H επικοινωνιακή «ασπίδα» του Τραμπ

Μέχρι στιγμής έχει καλύψει ουκ ολίγα ατοπήματα του προέδρου. Κάπως έτσι μπροστά στις τραγελαφικές δηλώσεις του για ενέσεις απολυμαντικού κατά της COVID-19, εκείνη έκανε λόγο για απομόνωση των λεγομένων του έξω από το πλαίσιο στο οποίο ειπώθηκαν.

Αξιομνημόνευτη και η απάντησή της προς τον πρώην πρόεδρο Ομπάμα. Οταν εκείνος χαρακτήρισε τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού ως μια «απόλυτα χαοτική καταστροφή» σε ιδιωτική τηλεφωνική συζήτηση που είχε με πρώην συνεργάτες του, η οποία περιήλθε στην κατοχή του Yahoo News, η Κέιλι ΜακΕνάνι σήκωσε το γάντι και με δήλωσή της στο CNN είπε ότι αντιθέτως «η ανταπόκριση ήταν πρωτοφανής και έσωσε ζωές αμερικανών πολιτών».

Υπάρχει ακόμη και η πολυσυζητημένη βόλτα του προέδρου Τραμπ στο πάρκο Λαφαγέτ, λίγα βήματα από τον Λευκό Οίκο, όπου πόζαρε με μία Βίβλο μπροστά στην Επισκοπική Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, η οποία είχε πάρει φωτιά την προηγούμενη ημέρα στη διάρκεια βίαιων ταραχών στην Ουάσιγκτον. Την ημέρα της επίσκεψης του Τραμπ εκεί ειρηνικοί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν και προκειμένου να ανοίξουν τον δρόμο στον πρόεδρο οι αρχές έκαναν χρήση δακρυγόνων και βίας. Και σε αυτή την περίπτωση η Κέιλι ΜακΕνάνι κατάφερε να «δει» μια ηγετική στιγμή του προέδρου παρόμοια με εκείνη του Ουίνστον Τσόρτσιλ όταν επιθεωρούσε ζημιές από βομβαρδισμούς στο Λονδίνο το 1941.

Από το Πεκίνο ως την Αθήνα

Πρόκειται αναμφίβολα για μια ισχυρή προσωπικότητα που θέλει να αφήσει το δικό της στίγμα στην πολιτική, όπως ακριβώς και η 44χρονη Μαρία Ζαχάροβα, επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Κόρη διπλωμάτη, πέρασε τα παιδικά της χρόνια στο Πεκίνο ως το 1991. Με πτυχία δημοσιογραφίας και ανατολικών σπουδών στο κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων ΜGIMO που διευθύνεται από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, η πορεία της έμοιαζε μάλλον προδιαγεγραμμένη.

Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που ίσως σύντομα ετοιμάσει βαλίτσες για Αθήνα.

Το 2003 βρέθηκε για πρώτη φορά στο υπουργείο Εξωτερικών, στο γραφείο ενημέρωσης και Τύπου. Παρέμεινε μέχρι το 2005 όταν και μετατέθηκε ως εκπρόσωπος Τύπου της μόνιμης αποστολής της Ρωσίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Επανήλθε το 2008 και με την επιστροφή της ανέβηκε γρήγορα τα σκαλιά της ιεραρχίας. Ετσι, τον Αύγουστο του 2015 ανέλαβε τη θέση της διευθύντριας Πληροφοριών και Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ – η πρώτη γυναίκα που βρέθηκε στο συγκεκριμένο πόστο. Οχι τυχαία, το 2016 βρέθηκε στις 100 πιο ισχυρές γυναίκες στη λίστα του ΒΒC. Πάντα υπεραμυνόμενη των ρωσικών θέσεων, έχει επιδείξει ιδιαίτερες ικανότητες, με το δεικτικό της ύφος να αποτελεί σήμα κατατεθέν.

Μάλιστα το 2017 είχε κατηγορήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση, καταλογίζοντάς της υποκρισία και δύο μέτρα και σταθμά απέναντι στο θέμα της Κριμαίας και της Καταλωνίας αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή διαθέτει και καυστικό χιούμορ. Oταν της ζητήθηκε, για παράδειγμα, να σχολιάσει τις αστείες φήμες που ήθελαν τον Βλαντίμιρ Πούτιν να απελευθερώνει ως και λιοντάρια και τίγρεις στους δρόμους της Μόσχας προκειμένου οι πολίτες να μην κυκλοφορούν λόγω COVID-19 απεφάνθη ειρωνικά ότι ως Ρώσοι θα προτιμούσαν να αφήσουν ελεύθερες αρκούδες, σημειώνοντας ότι είναι μακράν πιο αποτελεσματικές.

Υπάρχει έντονη φημολογία τον τελευταίο καιρό ότι πρόκειται να είναι η επόμενη ένοικος της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα. Αν αυτό συμβεί, θα είναι μια τοποθέτηση με ιδιαίτερο νόημα σε μια περίοδο έντονων τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλωτική του ενδιαφέροντος της Ρωσίας για την περιοχή, αλλά και του ανταγωνισμού που υπάρχει με τις ΗΠΑ. Ισως ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει…