Εξακολουθεί να να παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων κοροναϊού που ανακοινώνεται στη χώρα μας, ενισχύοντας τους φόβους για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της πανδημίας, αφενός λόγω της εισόδου τουριστών και αφετέρου λόγω της χαλαρότητας που παρατηρείται στο εσωτερικό της χώρας.
Εκτός από τα εισαγόμενα κρούσματα, οι ειδικοί προβληματίζονται για την αιφνίδια και «δυναμική» είσοδο στον χάρτη της επιδημίας των δύο μεγαλύτερων αστικών κέντρων της χώρας, της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Το τελευταίο τριήμερο καταγράφεται μια ξαφνική αύξηση στα περιστατικά που διαπιστώνονται στις δύο περιοχές.
Μάλιστα κάποια από τα κρούσματα θεωρούνται «ορφανά», με άγνωστη, δηλαδή, πηγής μετάδοσης γεγονός που αποδυναμώνει την ιχνηλάτηση και αυξάνει τον κίνδυνο πλήθος άγνωστων στις υγειονομικές αρχές κρουσμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τα τοπικά πανηγύρια, ενώ εκδόθηκε κοινή υπουργική απόφαση που ορίζει τον τρόπο εισόδου επισκεπτών και τουριστών από τον Προμαχώνα με την εκτίμηση ότι τα μέτρα αυτά θα ανακόψουν τον ρυθμό εισαγωγής κρουσμάτων στη χώρα. Σημειώνεται ότι δεν αποκλείεται τα μέτρα αυτά να επεκταθούν και στα αεροδρόμια εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
Ανησυχεί ο χάρτης της επιδημίας
Ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνονται στη χώρα είναι σταθερά από την 1η Ιουλίου διψήφιος. Μέσα 11 μέρες έχουν ανακοινωθεί συνολικά 367 κρούσματα κοροναϊού, με τα περισσότερα να είναι εισαγόμενα και να εντοπίζονται σε ελέγχους στις πύλες εισόδου και κυρίως στον Προμαχώνα. Εκτός από τα εισαγόμενα περιστατικά της λοίμωξης Covid-19, αύξηση παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα και στα εγχώρια.
Τα περισσότερα περιστατικά εντοπίζονται στη Θράκη, με την Ξάνθη να κρατά τα αρνητικά πρωτεία στα θετικά κρούσματα του ιού. Συρροές κρουσμάτων εντοπίζονται και στην Καστοριά και στη Λάρισα.
Την ανησυχία εντείνει, η επανεμφάνιση στον χάρτη της επιδημίας των δύο μεγαλύτερων αστικών κέντρων της χώρας, της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για το Σάββατο, έχουν προκαλέσει συναγερμό καθώς πέραν των εισαγόμενων κρουσμάτων – 26 σε σύνολο 41-, καταγράφηκαν 9 κρούσματα στην Αττική και 3 στη Θεσσαλονίκη.
Εξετάζεται η απαγόρευση των πανηγυριών
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως η όποια διασπορά παρατηρείται σχετίζεται άμεσα με τη χαλαρότητα στη συμπεριφορά των πολιτών αναφορικά με την τήρηση των μέτρων προστασίας και υγιεινής για τον κοροναϊό.
Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τα τοπικά πανηγύρια. Μάλιστα ο Νίκος Χαρδαλιάς, όπως αποκαλύπτει το «Βήμα της Κυριακής», κατέστησε υπεύθυνους τους δημάρχους. Στην Τήνο θα πραγματοποιηθούν μόνο οι θρησκευτικές τελετουργίες, ενώ τα τοπικά πανηγύρια σε Αμοργό και Κεφαλλονιά δεν θα πραγματοποιηθούν.
Οι επιστήμονες ανησυχούν για την αύξηση των κρουσμάτων, επισημαίνουν ωστόσο ότι υπάρχουν περιθώρια, ώστε η κατάσταση να ελεγχθεί, αρκεί κάθε πολίτης και επισκέπτης να συνειδητοποιήσει ότι ο κοροναϊός εξακολουθεί να κυκλοφορεί ανάμεσα μας και να τηρεί τα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του.
Στο θέμα αναφέρθηκε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι : «φοβόμαστε τι θα γίνει στο τέλος του Ιουλίου» αναφορικά με τις επιδημιολογικές καμπύλες. Εξέφρασε, δε, την ανησυχία που υπάρχει από τα αυξημένα κρούσματα τα οποία είναι εισαγόμενα. Μάλιστα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε και στην αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων που παρατηρήθηκε χθες, σημειώνοντας ότι και αυτή δημιουργεί ανησυχία.
Ακόμα επέμεινε στην ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Σερβία που όπως είπε, το νέο ξέσπασμα φαίνεται να προήλθε από ποδοσφαιρικό αγώνα.
Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, υπάρχουν προτάσεις για απαγόρευση των πανηγυριών στην Ελλάδα αργότερα το καλοκαίρι, υπό τον φόβο συνωστισμού, ωστόσο, αναγνώρισε το πλήγμα που θα σημάνει κάτι τέτοιο και απηύθυνε έκκληση για τήρηση των αποστάσεων.
Τέλος, παρότρυνε τους επαγγελματίες ακόμα και στην περίπτωση των πανηγυριών να φροντίσουν ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις για να αποτραπούν τα χειρότερα.
Τι αλλάζει στον Προμαχώνα από την Τετάρτη
Στο μέτωπο των εισαγόμενων κρουσμάτων, και με δεδομένη την ιδιαίτερα βεβαρυμένη κατάσταση στις Βαλκανικές χώρες, η κυβέρνηση έλαβε έκτακτα μέτρα, τα οποία τίθενται σε άμεση ισχύ. Με βάση την Κοινή Υπουργική απόφαση που εκδόθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, ορίζονται οι περιορισμοί που τίθενται σε ισχύ στον Προμαχώνα από την Τετάρτη 15/7 και ώρα 00:01, μέχρι και τις 29/7 και ώρα 00:01. Σημειώνεται πως οι περιορισμοί δεν αφορούν τους έλληνες πολίτες.
Ειδικότερα, η είσοδος στην ελληνική επικράτεια από το συνοριακό σημείο ελέγχου του Προμαχώνα επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι τα πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα:
α) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κοροναϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.
Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.
β) φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.
41 κρούσματα το Σάββατο
Το Σάββατο, ο απολογισμός το ΕΟΔΥ για την εξέλιξη του κορoναϊού, ανέφερε 41 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Σε αυτούς προστίθενται 15 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων από το εξωτερικό να φτάνει στα 26.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.772, εκ των οποίων το 54.6% άνδρες αφορά άνδρες. 990 (26.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.969 (52.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Εννέα άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 59 ετών. Οι 3 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο χάρτης των κρουσμάτων
Ειδικότερα, η κατανομή των κρουσμάτων είναι η εξής:
– έντεκα (11) κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– δεκαπέντε (15) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
– εννέα (9) στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
– τρία (3) στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
– ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Δράμας,
– δύο (2) στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης.