Η Αγία Σοφία ως μουσείο αποτελεί παρελθόν. Ο Ταγίπ Ερντογάν, βάζοντας φαρδιά πλατιά την υπογραφή του κάτω από το προεδρικό διάταγμα, αποφάσισε ως άλλος σουλτάνος σκοτεινών εποχών της ιστορίας να μετατρέψει τον άλλοτε εμβληματικό βυζαντινό ναό σε τέμενος.
Ήδη, το μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς έκλεισε για το κοινό και στο εσωτερικό του αρχίζουν σταδιακά οι εργασίες για τις απαραίτητες αλλαγές.
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, στο δάπεδο του ναού θα στρωθούν χαλιά, όπου θα προσεύχονται οι μουσουλμάνοι.
Οι ιμάμηδες που θα αναπέμπουν τις προσευχές από το Κοράνι και θα κηρύττουν από το Μινμπάρ, κάτι σαν χριστιανικό άμβωνα, τον λόγο του Μωάμεθ, μοιραία θα βρίσκονται πάντοτε υπό το βλέμμα της Θεοτόκου που κρατά στα χέρια της τον Ιησού, έστω κι αν οι νέες τεχνολογίες την εξαφανίσουν μόνο τεχνητά.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εξαντληθεί σχεδόν όλα τα εισιτήρια από τις μουσουλμανικές χώρες προκειμένου να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Ιουλίου για την πρώτη προσευχή.
Επιχειρούν να διαγράψουν την ιστορία
Την ίδια στιγμή, ειδικοί εξετάζουν με ποιον τρόπο θα καταφέρουν να κρύψουν τα θαυμάσια ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες με τον Ιησού και την Παναγία. Ωστόσο αυτό μπορεί να γίνει μόνο για τα μάτια των πιστών, καθώς όσα θυμίζουν την ιερότητα του χώρου και την χρήση του ως ορθόδοξου ναού είναι αδύνατον να σβηστούν.
Όσες θρησκευτικές παραστάσεις δεν καλυφθούν με ειδικό φωτισμό ενδέχεται να έχουν μπροστά τους ειδικά πανιά, ώστε να μην προκληθεί φθορά στα ανεκτίμητης αξίας ψηφιδωτά.
Δεν αλλάζει όνομα η Αγία Σοφία
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, διέψευσε τις φήμες που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες ώρες σχετικά με ενδεχόμενη αλλαγή ονόματος της Αγίας Σοφίας.
Σε συνέντευξή του στο κανάλι Α Χαμπέρ, ανέφερε ότι δεν θα αλλάξει το όνομα της Αγίας Σοφίας επειδή από το 1453 και μετά αποκαλείτο «Μεγάλο Τζαμί Αγίας Σοφίας». «Δεν τίθεται καμιά αλλαγή σε αυτό το θέμα αυτή τη στιγμή» είπε.
Ερωτηθείς για τις αγιογραφίες, ο Αλί Ερμπάς ανέφερε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ: «Από τις 24 Ιουλίου και μετά που θα ξεκινήσει η μουσουλμανική προσευχή θα κλείσουν αυτές οι εικόνες είτε με μια κουρτίνα είτε με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα συσκοτιστούν με τη χρήση φωτός. Μετά την προσευχή η κουρτίνα θα ανοίγει και πάλι ή θα σταματά η συσκότιση προκειμένου να γίνονται επισκέψεις. Μακάρι να το λύσουμε με ένα ωραίο σύστημα» ανέφερε.
Ο Αλί Ερμπάς είπε ακόμη πως δεν θα υπάρξουν ειδικές προσκλήσεις για την προσευχή της 24ης Ιουλίου και πως όλος ο κόσμος είναι προσκεκλημένος, ενώ επεσήμανε ότι θα τηρηθούν οι κοινωνικές αποστάσεις και η χρήση μάσκας εντός του μνημείου. Πρόσθεσε ότι από αύριο θα ξεκινήσουν εργασίες για τα μέτρα που θα ληφθούν.
Ανακοίνωσε ακόμη το θα διοριστούν δύο ιμάμηδες και τέσσερις μουεζίνηδες για να ασκούν καθήκοντα θρησκευτικά, λέγοντας μάλιστα ότι θα τους επιλέξουν με βασικό κριτήριο την καλή φωνή.
Οι επισκέψεις τουριστών
Για τις επισκέψεις τουριστών, ο Αλί Ερμπάς υποστήριξε ότι θα γίνουν διευθετήσεις με τρόπο ώστε να μπορούν οι τουρίστες να επισκέπτονται το μνημείο χωρίς να περνούν στους χώρους προσευχής ή μπροστά από εκείνους που κάνουν προσευχή. «Σε αυτό το ζήτημα πιστεύω δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα» ανέφερε.
Σε ερώτηση εάν θα ανοίξουν εξ ολοκλήρου για επισκέψεις τα σημαντικά τμήματα της Αγίας Σοφίας, ο Αλί Ερμπάς είπε ότι αυτό θα το διευκρινίσουν το υπουργείο Πολιτισμού μαζί με τη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων και τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, ενώ είπε ότι θα μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί ως τζαμί.