Για «έδαφος που βρήκε ιστορικά ο Ερντογάν» για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας έκανε λόγο ο κ. Φωτιάδης, ο οποίος έστρεψε τα βέλη του προς τις ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά, τονίζοντας πως έχουν μεγάλη ευθύνη για τις σημερινές εξελίξεις.
Προσέθεσε δε πως με το θράσος που τον χαρακτηρίζει, ο Ερντογάν ζητά ακόμη και την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης.
«Ο Ερντογάν κατάλαβε ότι δεν έχει θέση στην ΕΕ και αξιοποιεί το δίπολο ΗΠΑ -Ρωσία για να γίνει η τρίτη μεγάλη δύναμη στηριζόμενος κυρίως στις μουσουλμανικές χώρες» είπε ο κ. Φωτιάδης.
Με τη χθεσινή θλιβερή απόφαση του Ερντογάν επιστεγάζεται η στροφή της κλίσης της Τουρκίας προς την Ανατολή, και ταυτόχρονα η οπισθοδρόμησή της, σημείωσε ο κ. Φίλης. Ο Ερντογάν έχει προσδώσει μια ισλαμική ταυτότητα στη χώρα και με βάση αυτή πορεύεται τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό.
Προσπαθεί να καταστήσει την Κωνσταντινούπολη σημείο αναφοράς του σουνιτικού μουσουλμανικού κόσμου. Η Τουρκία απομακρύνεται από τη Δύση, προσέθεσε.
Η εξέλιξη δεν είναι καλή για την Ελλάδα, δίπλα μας έχουμε έναν δύστροπο, αναθεωρητικό και προβληματικό Ερντογάν ως γείτονα.
Είναι εμφανές ότι η Τουρκία είναι ένα κράτος που θέλει να γράψει τους δικούς της νόμους και κανόνες, εκτίμησε.
Ο κ. Λάβδας ανέλυσε το υπόβαθρο για τις «γρήγορες και σαφείς αποφάσεις του Ερντογάν» αμέσως μετά την απόφαση του ΣτΕ της Τουρκίας. «Πρόκειται για προβολή της μουσουλμανικής ισχύος περιφερειακά και διεθνώς» σημείωσε.
Ενώ σχετικά με το περιθώριο αντιδράσεων από την διεθνή κοινότητα, υπογράμμισε πως δυστυχώς δημιουργούνται τετελεσμένα που δύσκολα αλλάζουν. «Δεν υπάρχει επιστροφή», ακόμη και μια άλλη κυβέρνηση στην Τουρκία σε μεταγενέστερο χρόνο, θα είναι δύσκολο να κάνει βήμα πίσω, είπε ο κ. Λάβδας.
Παράλληλα χαρακτήρισε χλιαρές τις μέχρι τώρα αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο και ειδικά από τη Ρωσία από όπου αναμενόταν ισχυρότερη αντίδραση. Σαφέστερη ήταν η αντίδραση από πλευράς ΗΠΑ.