Κορωνοϊός: Ανησυχεί η αύξηση των κρουσμάτων – Ο χάρτης της διασποράς

Σε 41 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων τα 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Παράλληλα, δεν καταγράφηκε κάποιος θάνατος. Σε αυτούς προστίθενται 15 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, με τον αριθμό να φτάνει στα 26

Κορωνοϊός: Ανησυχεί η αύξηση των κρουσμάτων – Ο χάρτης της διασποράς

Επιμένει ο κορωνοϊός στη χώρα μας με τον αριθμό των καθημερινών κρουσμάτων να παραμένει διψήφιος σταθερά από την 1η Ιουλίου.

Μάλιστα, από τον αριθμό αυτό των κρουσμάτων που ανακοινώνεται καθημερινά τον τελευταίο καιρό τουλάχιστον τα μισά προέρχονται από το εξωτερικό. Παράλληλα, ανησυχία προκαλεί και η αύξηση των εστιών του ιού στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, αφού μέχρι πρότινος η παρουσία της πανδημίας δεν ήταν τόσο ισχυρή στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας.

Οι επιστήμονες ανησυχούν για την αύξηση των κρουσμάτων, επισημαίνουν ωστόσο ότι υπάρχουν περιθώρια, ώστε η κατάσταση να ελεγχθεί, αρκεί κάθε πολίτης και επισκέπτης να συνειδητοποιήσει ότι ο κορωνοϊός εξακολουθεί να κυκλοφορεί ανάμεσα μας και να τηρεί τα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του.

41 κρούσματα το Σάββατο

Ο σημερινός απολογισμός το ΕΟΔΥ για την εξέλιξη του κορoναϊού κάνει λόγο για 41 νέα κρούσματα του νέου ιού στην χώρα μας, εκ των οποίων τα 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Σε αυτούς προστίθενται 15 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων από το εξωτερικό να φτάνει στα 26.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.772, εκ των οποίων το 54.6% άνδρες αφορά άνδρες. 990 (26.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.969 (52.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Εννέα άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 59 ετών. Οι 3 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο χάρτης των κρουσμάτων

Ειδικότερα, η κατανομή των κρουσμάτων είναι η εξής:

– έντεκα (11) κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

– δεκαπέντε (15) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

– εννέα (9) στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

– τρία (3) στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

– ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Δράμας,

– δύο (2) στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης.

Αυξημένα μέτρα στον Προμαχώνα

Μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης του κοροναϊού από τις πύλες εισόδου της χώρας έλαβε η κυβέρνηση, τα οποία τίθενται σε άμεση ισχύ έτσι ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση με τα εισαγόμενα κρούσματα.

Μάλιστα, το απόγευμα του Σαββάτου, εκδόθηκε η ΚΥΑ που αφορά τους περιορισμούς που τίθενται σε ισχύ στον Προμαχώνα από την Τετάρτη 15/7 και ώρα 00:01, μέχρι και τις 29/7 και ώρα 00:01.

Σημειώνεται πως οι περιορισμοί δεν αφορούν τους έλληνες πολίτες.

Ειδικότερα, η είσοδος στην ελληνική επικράτεια από το συνοριακό σημείο ελέγχου του Προμαχώνα επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι τα πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα:

α) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κοροναϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος  εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.

β) φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.

Κρίσιμο 48ωρο για την πορεία της διασποράς

Την ίδια ώρα κρίσιμο είναι το επόμενο 48ωρο και όσον αφορά στο δεύτερο μέτωπο, εντός της χώρας, με τη διασπορά των κρουσμάτων. Εκτός από τα εισαγόμενα περιστατικά της λοίμωξης Covid-19, αύξηση παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα και στα εγχώρια.

Τα περισσότερα περιστατικά εντοπίζονται στη Θράκη, με την Ξάνθη να κρατά τα αρνητικά πρωτεία στα θετικά κρούσματα του ιού. Συρροές κρουσμάτων εντοπίζονται και στην Καστοριά και στη Λάρισα.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως η όποια διασπορά παρατηρείται συσχετίζεται άμεσα με τη χαλαρότητα στη συμπεριφορά των πολιτών αναφορικά με την τήρηση των μέτρων προστασίας και υγιεινής για τον κοροναϊό. Μάλιστα, το θέμα απασχόλησε και την κυβέρνηση, με τον εκπρόσωπο, κ. Στέλιο Πέτσα να προαναγγέλλει εντατικούς ελέγχους, πάνω από 300, το επόμενο 48ωρο σε όλους τους χώρους όπου ισχύουν υγειονομικά πρωτόκολλα.

Στον χάρτη της χώρας με τις περιοχές που καταγράφουν κρούσματα κοροναϊού προστίθενται συνεχώς νέες. Ενδεικτικά, αναφέρονται τουριστικοί προορισμοί όπως η Θάσος, η Κέρκυρα, η Εύβοια (Αιδηψός), η Κάρπαθος, η Σύρος, η Χαλκιδική.

Ωστόσο, ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί η αιφνίδια και «δυναμική» είσοδος στον χάρτη της επιδημίας των δύο μεγαλύτερων αστικών κέντρων της χώρας, της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Το τελευταίο διήμερο καταγράφεται μια ξαφνική αύξηση στα περιστατικά που διαπιστώνονται στις δύο περιοχές.

Χθες, καταγράφηκαν επτά νέα κρούσματα στην Αττική και οκτώ στη Θεσσαλονίκη, ενώ την αμέσως προηγούμενη ημέρα είχαν δηλωθεί επτά και έξι περιστατικά κοροναϊού αντιστοίχως. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια εξ αυτών θεωρούνται «ορφανά» κρούσματα, δηλαδή με άγνωστη πηγής μετάδοσης γεγονός που αποδυναμώνει την ιχνηλάτηση και αυξάνει τον κίνδυνο πλήθος άγνωστων στις υγειονομικές αρχές κρουσμάτων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.