Σε άλλη γραμμή από αυτή που χάραξε η Φώφη Γεννηματά ως προς το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις (το ΚΙΝΑΛ το ψηφίζει επί της αρχής) κινήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του στην Βουλή δηλώνοντας ότι όπως εισήχθη περιορίζει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «σοβαρή διαβούλευση δεν έγινε και παρά την γενναία διάθεση του ΚΙΝΑΛ να επιδιώξει δημιουργική προσέγγιση το νομοσχέδιο παραμένει στην βάση του αντιδημοκρατικό», ενώ σημείωσε ότι το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι Βασικό δικαίωμα κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος.
Αν και παραδέχθηκε ότι πρέπει να εισαχθούν κάποιοι κανόνες και να μην υπάρχει μια μόνιμη αναστάτωση στο κέντρο της πρωτεύουσας, ωστόσο είπε ότι η κυβέρνηση δεν καλείται να περιορίσει το δικαίωμα στην διαδήλωση «αλλά να το διαφυλάξει και να το προστατεύσει». «Η διαφορετική άποψη είναι αναγκαία για να προχωρήσει μπροστά η κοινωνία. Μπορεί να ενοχλεί κατά καιρούς κάποιους. Μήπως όμως η ενόχληση είναι το απαραίτητο δικαίωμα έκφρασης;», διερωτήθηκε.
Σημείωσε δε ότι «αν έπρεπε να υπάρχει ένας νόμος θα έπρεπε πρωτίστως να προστατεύει τον διαδηλωτή». «Αντί να προστατεύει την ειρηνική διαδήλωση την περιορίζει», συμπλήρωσε για το νομοσχέδιο. Μάλιστα είπε ότι «ας δεχθώ ότι δεν είναι στις προθέσεις του υπουργού, όμως οι νόμοι μένουν και αυτός ο νόμος δίνει το δικαίωμα στην εκάστοτε εξουσία να σταματήσει ακόμα και μια ειρηνική διαδήλωση και μια συγκέντρωση ενός κόμματος». Είπε ακόμα ότι αποδίδονται «υπερεξουσίες που υπονομεύουν βασικά δημοκρατικά δικαιώματα στους εκάστοτε κρατούντες» και ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης «μπερδεύει την βιαιοπραγία με την ειρηνική διαδήλωση» ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη την διάταξη για την αστική ευθύνη του οργανωτή.
«Διαλυθείτε ησύχως»…
Αναφερθείς δε στις αγωνιστικές παραδόσεις της δημοκρατικής παράταξης επικαλέστηκε τον Γεώργιο Παπανδρέου και τον ανένδοτο αγώνα της Ένωσης Κέντρου λέγοντας ότι τέλειωνε την ομιλία του με μια φράση: «Διαλυθείτε ησύχως». «Είναι στο DNA της δημοκρατικής παράταξης» να διαδηλώνει ειρηνικά, είπε ο κ. Παπανδρέου ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με το περί αστικής ευθύνης τιμωρείτε όσους ειρηνικά διαδηλώνουν, τους κάνετε όμηρους του κάθε προβοκάτορα». Και τόνισε ότι αν ίσχυε ο νόμος αυτός τότε για την υπόθεση της ΜΑΡΦΙΝ θα έπρεπε να είναι υπόλογοι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Χρυσή Αυγή και ο ΛΑΟΣ, ενώ προειδοποίησε ότι «αντί να ρυθμίσει και να προστατεύσει τους διαδηλωτές θα φέρει το αντίθετο».
«Θα δημιουργήσετε μια αχρείαστη πόλωση», είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου έστω και την ύστατη ώρα. Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ανδρέας Λοβέρδος για να στηρίξει την θέση του κόμματος λέγοντας ότι «έχουμε ήδη τέσσερις σοβαρές αλλαγές και με βάση αυτές τις αρχές ψηφίζουμε ναι επί της αρχής και καταψηφίζουμε όσες διατάξεις δεν συμφωνούμε».