«Ανακαλύψαμε ότι πολλοί οίκοι ευγηρίας δεν ακολούθησαν τις διαδικασίες που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν, αλλά συνεχίζουμε να μαθαίνουμε» δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον και προκάλεσε θύελα αντιδράσεων.
Οι ενώσεις που εκπροσωπούν τους οίκους ευγηρίας χαρακτήρισαν την τοποθέτηση του βρετανού πρωθυπουργού ως «προσβολή» ενώ οι Εργατικοί τον κατηγόρησαν ότι για δικά του σφάλματα «προσπαθεί να ρίξει το φταίξιμο σε άλλους».
«Η οδηγία της ίδιας της κυβέρνησης στην αρχή της πανδημίας ήταν ότι οι άνθρωποι στους οίκους ευγηρίας είναι «πολύ απίθανο» να προσβληθούν. Τώρα ο Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να ρίξει αλλού το φταίξιμο» έγραψε στο Twitter o αρχηγός των Εργατικών Κιρ Στάρμερ.
Όπως αναφέρει το BBC, o βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι οι οίκοι ευγηρίας έκαναν «εξαιρετική δουλειά» κατά τη διάρκεια της κρίσης απέρριψε όμως το αίτημα των Εργατικών, να ζητήσει ο πρωθυπουργός δημοσίως συγγνώμη.
Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων και προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο Χάνκοκ προχώρησε σε μία υπερβολικά διασταλτική ερμηνεία των λεγομένων του πρωθυπουργού.
«Ο πρωθυπουργός εξηγούσε ότι επειδή η ασυμπτωματική μετάδοση του ιού δεν ήταν γνωστή, δεν ήταν γνωστές και οι σωστές διαδικασίες» και προσέθεσε πως η κυβέρνηση «ενημερώνεται από την αρχή αδιάκοπα για αυτόν τον ιό και βελτιώνει τις διαδικασίες σε όλο τους το εύρος».
Η Ρέιτσελ Χάρισον, εθνική εκπρόσωπος του ιστορικού εργατικού σωματείου της Βρετανίας GMB δεν έδειξε να πείθεται: «Για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι σίγουρη πώς τα σχόλια αυτά [του πρωθυπουργου] θα μπορούσαν να παρερμηνευθούν» δήλωσε.
Από την έναρξη της πανδημίας στη Βρετανία, από τους συνολικά 40.391 ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους από κοροναΐό ως σήμερα, οι 20.000 ζούσαν σε οίκους ευγηρίας.
Ο υπουργός Κοινοτήτων Λόρδος Γκρίνχαλζ, αδειάζοντας ουσιαστικά τον Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας στη Βουλή των Λόρδων παραδέχτηκε ότι οι οδηγίες που είχαν δοθεί στους οίκους ευγηρίας, κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας «δεν ήταν όσο σαφείς θα μπορούσαν να είναι»
Ο Μαρκ Άνταμς επικεφαλής του Community Intergrated Care, του εθνικού οργανισμού φροντίδας και πρόνοιας, μιλώντας στο BBC Radio 4, χαρακτήρισε τα σχόλια του βρετανού πρωθυπουργού ως «δειλά» και ως «παρωδία ηγεσίας».
«Αν αυτή είναι η άποψή του», συνέχισε ο Ανταμς, «νομίζω ότι όλοι μας μπαίνουμε σε μια Καφκική εναλλακτική πραγματικότητα, όπου η κυβέρνηση θέτει τους κανόνες, εμείς τους ακολουθούμε, δεν την ικανοποιούν τα αποτελέσματα, τότε αρνείται να θέτει τους κανόνες και κατηγορεί τους ανθρώπους που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό».
Ο Βικ Ρέινερ, εκτελεστικός διευθυντής οργανισμού που εκπροσωπεί 120 κοινωνικές δομές, δήλωσε στην εκπομπή BBC Newsnight ότι οι οίκοι ευγηρίας «ακολούθησαν τις οδηγίες κατά γράμμα», όμως η κυβέρνηση είχε επικεντρώσει την προσοχή της στα νοσοκομεία.
Ο «σκιώδης» υπουργός υγείας των Εργατικών Τζόναθαν Άσγουορθ κάλεσε την κυβέρνηση να απολογηθεί για τα «χονδροειδή σχόλιά του».
«Οι παρέχοντες φροντίδα λάμβαναν αντιφατικές οδηγίες κατά τη διάρκεια της έξαρσης, το προσωπικό δεν είχε πρόσβαση σε τεστ ως τα μέσα Απριλίου και συνεχίζουν να μην εξετάζονται συστηματικά, τα αποθέματα ατομικού εξοπλισμού προστασίας (PPE) ήταν ανεπαρκή, χιλιάδες οικογένειες έχασαν, από τον κοροναϊό τους αγαπημένους τους που ζούσαν σε οίκους ευγηρίας, νοσηλευτές σε οίκους ευγηρίας πέθαναν στην πρώτη γραμμή» δήλωσε κατά τη διάρκεια επείγουσας ερώτησης προς τον υπουργό υγείας στη Βουλή των Κοινοτήτων.
«Μπορεί ο πρωθυπουργός να αντιληφθεί γιατί έχουν προσβληθεί τόσο πολύ από τα σχόλιά του, όταν λέει ότι πάρα πολλοί οίκοι ευγηρίας, δεν ακολούθησαν τις διαδικασίες;»
Στο παρασκήνιο, εδώ και καιρό διατηρείται ένας κυβερνητικός εκνευρισμός για το γεγονός ότι ο κλάδος των οίκων ευγηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι ιδιωτικοί, έχει ξεφύγει από τα πυρά της κριτικής για κακή διαχείριση της πανδημίας του COVID-19.
Στις σχέσεις κυβέρνησης – ιδιωτικών οίκων ευγηρίας υπάρχει και το μεγάλο αγκάθι της χρηματοδότησης. H αναμόρφωση του κλάδου αποτελεί αντικείμενο συζήτησης εδώ και χρόνια, χωρίς όμως να οδηγεί σε συγκεκριμένες λύσεις, με αποτέλεσμα πολλές από τις υπηρεσίες των δομών αυτών να βρίσκονται σε αβέβαιη κατάσταση.
«Ο δομές κοινωνικής φροντίδας υποχρηματοδοτούνται εδώ και πολλά χρόνια – και υπάρχουν τομείς που έχουν ανάγκη πολύ σημαντικής αναμόρφωσης. Όλα αυτά τα μέτωπα, αφέθηκαν γυμνά απέναντι στην πανδημία»
Την ήδη δύσκολη πάντως κατάσταση επιδεινώνει, σύμφωνα με τον Μάρτιν Γκριν, εκτελεστικό διευθυντή του μεγαλύτερου αντιπροσωπευτικού σώματος οίκων ευγηρίας, Care England, η απροθυμία της κυβέρνησης να εκδώσει νέες οδηγίες για τις νέες συνθήκες που επικρατούν ύστερα από την άρση των μέτρων.
«Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί το Τμήμα Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας (DHSC) είναι ανίκανο να προχωράει σε μετατροπή των αποφάσεων κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Καθώς η χώρα βγαίνει από το lockdown, οι δομές φροντίδας βρίσκονται στο σκοτάδι σχετικά με το τι επιτρέπεται ως προς τους επισκέπτες των τροφίμων τους αλλά και με τους ίδιους τους τρόφιμους. Αυτό θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα για το DHSC, δεδομένου ότι οι οίκοι ευγηρίας έχουν κομβικό ρόλο στη μάχη εναντίον αυτής της τραγικής πανδημίας»