Το να διαψεύδει ένας Πρωθυπουργός σενάρια πρόωρων εκλογών είναι κάτι περισσότερο από αναμενόμενο. Όπως και το να σημειώνει ότι όταν πρόκειται να γίνει ανασχηματισμός, εκείνος θα είναι που θα το ανακοινώσει.
Αυτά είπε, μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επετειακή, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους διακυβέρνησης από τον ίδιο και τη ΝΔ, συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, το πρωί της Τρίτης.
Πλην όμως, ο τρόπος με τον οποίο μίλησε και ειδικότερα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ήταν πρωτοφανής. Δεν το διέψευσε απλώς, παρά συμπλήρωσε ότι μία τέτοια κίνηση θα ήταν πολιτικά ανέντιμη.
Δεν έχει ξανακουστεί κάτι τέτοιο και προξενεί μία απορία το γιατί ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να δεσμευτεί με μία τόσο βαριά κουβέντα.
Τι είναι αυτό που θα καθιστούσε μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες πολιτικά ανέντιμη; Κατά τα όσα ανέφερε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, θα επρόκειτο για μία προσπάθεια εξαργύρωσης του πολιτικού κεφαλαίου που διαθέτει.
Παρά ταύτα, είναι γνωστό ότι στην πολιτική όλα γίνονται, πολλά λέγονται και συχνά όσα λέγονται δεν είναι και γραμμένα στην πέτρα.
Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει σκεφτεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ειδικά τώρα, με την συμπλήρωση ενός έτους διακυβέρνησης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να πιέζεται από την έλλειψη πολιτικού προσανατολισμού και τις συνεχείς αποκαλύψεις για το ποιον της ηγετικής του ομάδας και δεδομένης της εκκρεμότητας που διαμορφώνει η απλή αναλογική.
Ό,τι κι αν έχει σκεφτεί όμως ο Πρωθυπουργός, με τον χαρακτηρισμό της κίνησης ως «ανέντιμης», θέτει στον εαυτό του ένα πλαίσιο, το οποίο θα μπορούσε να αγνοήσει μόνο υπό πολύ συγκεκιριμένες, έκτακτες και ακραίες προϋποθέσεις.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο υπάρχει επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης και της δύσκολης περιόδου που ξεκινά μετά από το καλοκαίρι, ακόμη και αν όλα έχουν εξελιχθεί άριστα στο πεδίο της πανδημίας και δεν έχει μεταπέσει η χώρα σε μία άλλη κατάσταση.
Εν όψει αυτών, ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε μία άλλη πτυχή του σχεδιασμού του, κατά την συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Όπως ανέφερε, μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται το πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη, στην οποία έχει ανατεθεί η εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου για τον μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας, δεδομένων και των συνθηκών που διαμορφώθηκαν μετά τον κορωνοϊό.
«Ο σκοπός μας είναι στη διαδικασία συζήτησης αυτού του πορίσματος και βέβαια στην εκπόνηση του εθνικού σχεδίου, το οποίο πρέπει να καταθέσουμε μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, να λάβουμε υπόψιν τις απόψεις όλων των κοινωνικών εταίρων και προφανώς και των υπολοίπων κομμάτων, ώστε το εθνικό σχέδιο της χώρας να έχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Πιθανώς σε αυτό ακριβώς το σημείο να κρύβονται πολλά. Ο Πρωθυπουργός προαναγγέλει μία πρωτοβουλία γενικής συζήτησης και διαβούλευσης για το σχέδιο της επόμενης ημέρας. Σε αυτό το πλαίσιο, προφανώς και θα αξιώσει την συναίνεση της αντιπολίτευσης, αν και είναι άγνωστο ποιο ακριβώς πολιτικό περιβάλλον θα έχει διαμορφωθεί έως εκείνη την χρονική στιγμή. Οι αποκαλύψεις για την εξωθεσμική δράση του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του, θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να προκαλέσουν σοκ και πάντως καλλιεργούν το έδαφος για πολιτικές συγκρούσεις μανιασμένες.
Αναζητεί ο κ. Μητσοτάκης αφορμές που θα άρουν τις επιφυλάξεις του ως προς την εντιιμότητα μίας πρόωρης προσφυγής σε κάλπες; Θα του δοθούν έτσι κι αλλιώς από τους παραζαλισμένους πρώην ενοίκους του Μαξίμου; Ή θα κάνει την έκπληξη και θα είναι ένας από τους ελάχιστους Πρωθυπουργούς που τηρούν τα όσα λένε;
Δεν θα αργήσει η μέρα που θα το διαπιστώσουμε, καθώς η διαξαγωγή εκλογών το φθινόπωρο, προϋποθέτει την προκήρυξη τους σε λίγες εβδομάδες από σήμερα…
Πόσο «ανέντιμες» είναι οι πρόωρες εκλογές;
Το να διαψεύδει ένας Πρωθυπουργός σενάρια πρόωρων εκλογών είναι κάτι περισσότερο από αναμενόμενο. Όπως και το να σημειώνει ότι όταν πρόκειται να γίνει ανασχηματισμός, εκείνος θα είναι που θα το ανακοινώσει.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.