Ένα ακόμη βήμα για την ανάπτυξη του Λιμένα Πατρών έγινε σήμερα με την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του δικαιώματος διαχείρισης και λειτουργίας των υποδομών και υπηρεσιών του υδατοδρομίου.

Πρόκειται για ένα από τα μόλις τρία αδειοδοτημένα υδατοδρόμια της χώρας, με τα άλλα δύο να βρίσκονται σε Κέρκυρα και Παξούς. Δεδομένης όμως της κομβικής θέσης που κατέχει στη Δυτική Ελλάδα, το υδατοδρόμιο του λιμένα της Πάτρας μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα του πρώτου δικτύου υδατοδρομίων στην χώρα μας.

Εως σήμερα έχουν υποβληθεί 20 αιτήσεις αδειοδότησης υδατοδρομίων. Η αδειοδότηση των τριών υδατοδρομίων, Πάτρας, Κέρκυρας και Παξών, προχώρησε με τον προηγούμενο νόμο 4146/2013. Οι χρονοβόρες διαδικασίες απλουστεύθηκαν μεν με τον πρόσφατο νόμο 4663/2020, ο οποίος ψηφίστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου στη Βουλή, όμως ο κορωνοϊός «φρέναρε» και τις διαδικασίες αλλά και το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με απάντηση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, αρχική πρόθεση για την εκτέλεση πτήσεων με υδροπλάνα στην Ελλάδα έχει εκδηλωθεί από ελβετική αεροπορική εταιρεία, κάτοχο ελβετικού πιστοποιητικού αερομεταφορέα.

Με την υπογραφή της σύμβασης, ο ΟΛΠΑ ΑΕ, ως κάτοχος της άδειας λειτουργίας του υδατοδρομίου Πατρών, παραχωρεί στην «Υδατοδρόμιο Λιμένος Πατρών ΙΚΕ» τη διοίκηση, διαχείριση, λειτουργία και εκμετάλλευση του υδατοδρομίου. Το εταιρικό σχήμα θα εκτελεί τις δραστηριότητες παραχώρησης, σύμφωνα με τους όρους που έχουν συμφωνηθεί, παρέχοντας το απαιτούμενο επίπεδο εξυπηρέτησης καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης.

Η διάρκεια της σύμβασης

Η διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης είναι δώδεκα χρόνια. Το αδειοδοτημένο υδατοδρόμιο του ΟΛΠΑ ΑΕ βρίσκεται στη χερσαία περιοχή του Βόρειου Λιμένα, στον προβλήτα Άστιγγος στην επέκταση της οδού Νόρμαν. Για τη λειτουργία του υδατοδρομίου, ο ΟΛΠΑ ΑΕ θα διαθέσει στον φορέα λειτουργίας του υδατοδρομίου, και για την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση πτήσεων του μέγιστου αριθμού υδροπλάνων, ένα οίκημα, περίπου 61 τ.μ., για την εξυπηρέτηση των επιβατών που βρίσκεται στην προβολή της οδού Νόρμαν, κοντά στον προβλήτα της Άστιγγος.

Στο οίκημα υπάρχουν χώροι έκδοσης και ελέγχου εισιτηρίων, check in, χώροι αναμονής με τον απαραίτητο ξενοδοχειακό εξοπλισμό (καθίσματα, κ.λ.π), χώροι ελέγχου επιβατών και αποσκευών, καθώς και γραφείο διοίκησης και ασφάλειας εξοπλισμένο (γραφείο, ηλεκτρονικός υπολογιστής, τηλέφωνο κ.ά.). Επίσης, θα διαθέσει πλωτό προβλήτα που έχει κατασκευαστεί για την ασφαλή πρόσδεση των υδροπλάνων στο κρηπίδωμα Νο11 της οδού Άστιγγος καθώς και για την πρόσδεση του σκάφους υπηρεσίας του υδατοδρομίου.

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠΑ ΑΕ, κ. Παναγιώτης Τσώνης, και οι εκπρόσωποι της ΙΚΕ «Υδατοδρόμιο Λιμένος Πατρών», κ.κ. Αναστάσιος Γκόβας, πρόεδρος της  Ελληνικά Υδατοδρόμια ΙΚΕ και Νικόλας Χαραλάμπους, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Υδροπλάνα Ελλάδας ΑΕ. Παρόντες κατά την υπογραφή της σύμβασης ήταν οι κ.κ. Ειρηναίος Πελέχρας, διευθυντής Ανάπτυξης και Χαράλαμπος Γαργαρέτας, Strategic Planning & WaterAirports Development Director της Υδροπλάνα Ελλάδας ΑΕ και Κωνσταντίνος Βρης, Station Manager του Υδατοδρομίου Λιμένος Πατρών.