Στην εκτίμηση ότι το 2021 θα είναι μια χρονιά ανάκαμψης αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το πλαίσιο των τελευταίων οικονομικών μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για ύφεση 9% αλλά και για το πώς προδιαγράφεται το μέλλον της οικονομίας.
«Δεν μπορεί κάποιος να είναι ικανοποιημένος όταν η χώρα επιστρέφει σε ύφεση και τα ποσοστά ανεργίας θα αυξηθούν» είπε αρχικά ο κ. Σταϊκούρας.
Ωστόσο, μετά την έκθεση της Κομισιόν που ανακοινώθηκε χθες, καταρρέει το «αφήγημα ότι δήθεν η σημερινή κυβέρνηση δεν έλαβε έγκαιρα αρκετά μέτρα εμπροσθοβαρώς για να αντιμετωπίσει τις αρνητικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης».
Εξήγησε ότι τη στιγμή που για άλλες ευρωπαϊκές χώρες προβλέπεται ύφεση άνω του 10%, στην περίπτωση της Ελλάδας η Κομισιόν αναθεώρησε τις προβλέψεις επί τα βελτίω. Και μάλιστα «δεν έχουν ληφθεί ακόμη υπόψιν τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από τον πρωθυπουργό, αλλά και τα μέτρα που υλοποιούνται τις τελευταίες 15 μέρες».
«Το 2021 θα είναι μια χρονιά ανάκαμψης, θεωρώντας ότι θα έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία η υγειονομική κρίση». Επισήμανε πως το κρίσιμο στοιχείο είναι η κυβέρνηση να είναι κοντά στους πολίτες και στις επιχειρήσεις.
Για το πρόγραμμα Συν-Εργασία το οποίο δεν βρήκε την αναμενόμενη ανταπόκριση από πλευράς επιχειρήσεων, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι αρκετές επιχειρήσεις προτίμησαν την «διέξοδο» της αναστολής εργασίας με την αποζημίωση ειδικού σκοπού, που «έτρεχε» παράλληλα με το πρόγραμμα Συν-Εργασία.
Επίσης τόνισε πως το Συν-Εργασία βελτιώθηκε και ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο μετά την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών -κάτι που δεν υπήρχε στην αρχική φάση – και την κάλυψη σημαντικού τμήματος της εποχικής εργασίας.
Για τον κίνδυνο απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας σημείωσε: δημιουργήσαμε δίχτυ προστασίας πάνω από εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Ζητούμενο είναι να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν θέσεις απασχόλησης σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία.
Ειδικότερα, για τα θέματα της ρευστότητας, αναφέρθηκε στα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν:
– Για την μείωση ή κατάργηση της προκαταβολής φόρου, όπως είπε, καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων και
-για την δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, ξεκίνησαν να πληρώνονται άμεσα τα χρηματικά ποσά.
Σε τρίτη φάση, για την επιστρεπτέα προκαταβολή θα ληφθούν υπόψη και οι μήνες Ιουνίου και Ιουλίου.
Εξάλλου, «χθες πληρώσαμε και την αποζημίωση ειδικού σκοπού για ελεύθερους επαγγελματίες σε 29.318 άτομα, πλέον των 178.000 που πληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα» είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Αναφέρθηκε επίσης στα χρηματοδοτικά εργαλεία του τραπεζικού συστήματος, σημειώνοντας πως ενώ για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ υπήρχε δυσαρέσκεια από πλευράς επιχειρήσεων, με βάση τα τελευταία στοιχεία 4.335 επιχειρήσεις έλαβαν ποσά ύψους 685 εκα. ευρώ. Εκτίμηση όλων και δέσμευση των τραπεζών είναι μέχρι το τέλος Ιουλίου να έχει εκταμιευθεί το σύνολο του διαθέσιμου ποσού του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, είπε ο κ. Σταϊκούρας.
Υπογράμμισε επίσης, πως όλα τα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης βασίστηκαν σε δικές μας δυνάμεις, δηλαδή σε εθνικούς πόρους αφού «ακόμη δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ από την Ευρώπη για την ταμειακή ενίσχυση της χώρας». Ωστόσο τα προγράμματα έχουν εγκριθεί και αναμένεται η εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων.
Αναφέρθηκε επίσης στο Ταμείο Ανάκαμψης για την στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών κυρίως με επιχορηγήσεις και λιγότερο με δάνεια. Όπως είπε υπάρχει μια συζήτηση τα ποσά να συνοδεύονται από κάποιες προϋποθέσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όχι με μνημονιακούς όρους, αλλά με κοινούς ευρωπαϊκούς όρους.
Σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες και στόχους για το 2021 υπάρχει ευελιξία και είπε πως «με αρκετή ασφάλεια μπορώ να πω πως δεν μιλάμε για τους υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση».
Το 2021 είπε τέλος ο κ. Σταϊκούρας θα είναι μια χρονιά ανάκαμψης λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι θα έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία η υγειονομική κρίση.