Στα πρότυπα ουρανοξυστών του εξωτερικού, με εστιατόρια, καταστήματα, γραφεία, πολυχώρους πολιτισμού και… απίστευτη θέα στο απέραντο γαλάζιο, θα μεταμορφωθεί ένα από τα πλέον εμβληματικά και γνωστά κτίρια της χώρας.
Ο Πύργος Πειραιά από χθες έχει στρέψει τα βλέμματα όλων πάνω του και είναι talk of the town καθώς υπεγράφη η σύμβαση αξιοποίησης του εμβληματικού κτιρίου.
Πλέον όσοι περνούν από το σημείο που έχει μείνει εγκαταλελειμμένος ο Πύργος γνωρίζουν πως η εικόνα αυτή θα αλλάξει ολοκληρωτικά σε δυόμιση χρόνια.
Τότε λοιπόν θα αποτελούν για πάντα παρελθόν παρατσούκλια που απέκτησε ο Πύργος Πειραιά όπως ο «Πύργος-φάντασμα», ο «κοιμισμένος γίγαντας», το «υψηλότερο γιαπί», και άλλα.
Το αντιφατικό με αυτό έργο είναι πως πριν ερημωθεί και «σκοτεινιάσει», δημιούργησε –μονάχα εξωτερικά- ένα νέο τοπίο στον Πειραιά,
Ο λόγος είναι πως η κατασκευή του ξεκίνησε λίγα χρόνια μετά αφ΄ότου άλλαξε ο νόμος που αύξησε το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος οικοδόμησης μέχρι 28 ορόφους.
Ειδικότερα η ανέγερσή του δεύτερου μεγαλύτερου πύργου στην Ελλάδα άρχισε το 1972 επί δημαρχίας Α. Σκυλίτση και φέρει την υπογραφή των αρχιτεκτόνων Ι. Βικέλα, Γ. Μολφέση και Α. Λοϊζου. Η ανέγερση ολοκληρώθηκε το 1975, ενώ το 1983 πήρε την εξωτερική του μορφή.
Επίσης το πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό με πρόσκληση για τον επανασχεδιασμό της πρόσοψης του Πύργου Πειραιά το κέρδισε το αρχιτεκτονικό γραφείο PILA.
Ένα ερειπωμένο γιαπί
Σήμερα στον Πύργο του Πειραιά χρησιμοποιούνται μόνο το ισόγειο και οι δύο πρώτοι όροφοι. Χωρίς ασανσέρ και με πολύ παλιές υποδομές.
Στους πρώτους δύο ορόφους στεγάζεται ένα υπερκατάστημα, τα γραφεία του Εθνικού και διάφορες δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες.
Η αποκαρδιωτική αυτή η εικόνα εγκατάλειψης θα αλλάξει πλέον και επίσημα μετά την απόφαση του Δήμου Πειραιά να μελετήσει εις βάθος τον Πύργο και αφού σιγουρευτεί πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στατικότητας, να ξεκινήσει αμέσως τον σχεδιασμό για την αξιοποίησή του και να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό.
Ειδικότερα η Δημοτική Αρχή σχεδίασε και προχώρησε σε διεθνή διαγωνισμό για την αξιοποίησή του Πύργου, που προέβλεπε την παραχώρησή του για 99 έτη, τη διαχείριση και εκμετάλλευσή του από επενδυτές.
Ο διαγωνισμός στέφθηκε με επιτυχία και κατακυρώθηκε στην Ένωση Εταιρειών «CANTΕ HOLDINGS LTD – PRODEA ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝ∆ΥΣΕΩΝ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ».
Το ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα για τον Δήμο Πειραιά είναι 1.010.000 ευρώ με αναπροσαρμογή 2% ετησίως, το οποίο θα επιστραφεί στην πειραϊκή κοινωνία σε έργα καθημερινότητας, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Πειραιωτών και την αναβάθμιση της πόλης
Πώς θα αξιοποιηθεί ο Πύργος – Αναλυτικά ο σχεδιασμός
Η αξιοποίηση του Πύργου προβλέπει μικτές χρήσεις γραφείων/ καταστημάτων και πρόθεση των επενδυτών έως σήμερα είναι να διαμορφωθεί το κτήριο ως εξής:
Α και Β Υπόγειο: Μηχανολογικοί χώροι και χώροι στάθμευσης
Ισόγειο: Χώρος ενημέρωσης και ανάδειξης τουριστικού προϊόντος του Πειραιά και καταστήματα
1ος και 2ος όροφος: Καταστήματα
3ος όροφος: Πολυχώρος Πολιτιστικών λειτουργιών με χώρο εστίασης
4ος – 18ος όροφος: Γραφεία
19ος και 20ος όροφος: Εστιατόριο
Το χρονοδιάγραμμα υλοποίηση του «κοιμώμενου γίγαντα»
Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι 33 μήνες για την ριζική ανακαίνιση και διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων και του άμεσου περιβάλλοντος χώρου, την αναβάθμιση όψεων με δημιουργία προστατευτικού κελύφους, κατακόρυφες ζώνες πρασίνου και σύγχρονο σύστημα φωτισμού για την ανάδειξη του Πύργου ως τοπόσημου.
Τα αρχιτεκτονικά διαμάντια του «νέου» Πύργου Πειραιά
Όσον αφορά τον επανασχεδιασμό του κτιρίου προκειμένου να ικανοποιούνται οι νέες χρήσεις, έχει πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις βασικές αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού.
Σύμφωνα με το archisearch.gr οι απαιτήσεις της πιστοποίησης LEED είναι πολύ αυστηρές σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας, νερού, αλλά και τα χαρακτηριστικά των υλικών που χρησιμοποιούνται.
Η πρόσοψη έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε ο Πύργος να συνδιαλέγεται δυναμικά με την καθημερινή ζωή της πόλης, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής αλλά και των ίδιων των χρηστών του.
Η προτεινόμενη όψη ισορροπεί τη μεγάλη κλίμακα του Πύργου με τη μικρότερη κλίμακα της πόλης.
Η προτεινόμενη όψη αποτελείται από ένα σύστημα σκίασης κατακόρυφων και οριζόντιων περσίδων, το οποίο τυλίγει τον όγκο του Πύργου. Κάθε κατακόρυφη περσίδα μετατοπίζεται οριζόντια από τον ένα όροφο στον άλλο, δημιουργώντας ένα μοτίβο σπείρας που τυλίγεται γύρω από το κτίριο.
Η κατασκευή αυτή ολισθαίνει απαλά από τη μία πρόσοψη στην άλλη, δίνοντας την εντύπωση ενός τεράστιου πέπλου που ντύνει τον Πύργο και δημιουργώντας παράλληλα μια δυναμική οπτική εμπειρία που μεταμορφώνεται συνεχώς, ανάλογα με τις γωνίες θέασης από τον παρατηρητή.
Η πρόταση αναδεικνύει πολλαπλές κλίμακες εμπειρίας. Αφενός, πρόκειται για ένα τοπόσημο στον ορίζοντα αναγνωρίσιμο από τις γύρω περιοχές – πλήρως εναρμονισμένο, αφετέρου, στα μάτια των περαστικών.
Μώραλης: Ο Πύργος του Πειραιά είναι ένα σύγχρονο έργο
Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο κ. Μώραλης εξέφρασε την ικανοποίησή του από την πορεία των έργων στον Πύργο του Πειραιά, ο οποίος αξιοποιείται έπειτα από 45 χρόνια.
Πρόκειται για ένα «σύγχρονο, βιοκλιματικό» έργο, που θα δώσει νέες θέσεις εργασίας και θα αποτελέσει μια πολύ σημαντική κίνηση για τον Πειραιά. Θα περιλαμβάνει εμπορικά καταστήματα, χώρο πολιτισμού, χώρους εστίασης και τα πιο σύγχρονα γραφεία στην περιοχή του λιμανιού. Είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που περιλαμβάνει την ανάπλαση του Αγίου Διονυσίου, του Μικρολίμανου, της Πειραϊκής, ενώ θα συνδέεται και με τον νέο σταθμό του μετρό.
Στο Μικρολίμανο, περιοχή που δεν είναι προσβάσιμη, οι επιχειρήσεις δίπλα στη θάλασσα θα κατεδαφιστούν, σύμφωνα με τον δήμαρχο και ο δρόμος θα γίνει μονής ήπιας κυκλοφορίας, με νέα βιοκλιματικά στέγαστρα και παγκάκια. «Άγιος Διονύσιος, Μικρολίμανο, Πειραϊκή και Πύργος θα αποτελέσουν ένα τετράγωνο με τα πιο σημαντικά τοπόσημα του δήμου Πειραιά.
Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε ο κ. Μώραλης, ο Πειραιάς δεν είναι ακόμα έτοιμος να υποδεχτεί τους εκατομμύρια τουρίστες που φτάνουν στο κατώφλι του, είναι όμως στο σωστό δρόμο, με σκοπό να μην παραμείνει απλό πέρασμα για τους επισκέπτες, αλλά να γίνει προορισμός.
Οι δημότες, εκτιμά ο δήμαρχος, πως εμπιστεύονται τις ενέργειες του δήμου και αναγνωρίζουν τη δουλειά και την προσπάθεια. «Έχουμε σχέδιο, έχουμε εξασφαλίσει τα χρήματα, πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μας, περιμένουν ακόμα περισσότερα από εμάς», είπε χαρακτηριστικά.