Οι λόγοι για τους οποίους επιλέχθηκε το «μπλόκο» σε σέρβους τουρίστες ήρθαν να επιβεβαιωθούν μια μόλις μέρα μετά, με την Ελλάδα να ανακοινώνει 43 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 36 είναι εισαγόμενα και από αυτά τα 20 από τη Σερβία!
Με αυτόν τον τρόπο γίνεται κατανοητό το πόσο επικίνδυνα είναι τα πράγματα, αφού από τη μια στιγμή στην άλλη η χώρα μας κινδυνεύει με μια νέα έξαρση κοροναϊού, σε περίπτωση που τα εισαγόμενα κρούσματα δεν εντοπιστούν και στη συνέχεια αντιμετωπισθούν όπως ορίζει ο ΕΟΔΥ.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση να κλείσουν τα σύνορα σε σέρβους πολίτες δημιουργεί μια αίσθηση ασφάλειας, όσον αφορά στο κομμάτι της δημόσιας υγείας, ωστόσο από την άλλη πλευρά, έντονος είναι ο προβληματισμός για το άνοιγμα των συνόρων με τη Βρετανία, στις 15 Ιουλίου.
Ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα εκφράζουν πλέον και οι επιστήμονες, με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Νίκο Σύψα, να κάνει λόγο για χώρες όπως η Σερβία ή πολιτείες όπως το Τέξας, οι οποίες μόλις χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα «οι πολίτες χαλάρωσαν και ήρθε ακαριαία δεύτερο κύμα κοροναϊού».
Ανησυχία για την αναζωπύρωση του ιού σε γειτονικές χώρες
«Η Σερβία, η Βουλγαρία, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία, είναι παραδείγματα για το τι μπορεί να γίνει στην Ελλάδα αν δεν κάνουμε το σωστό» είπε μιλώντας στο MEGA ο κ. Σύψας.
Σχετικά με το κλείσιμο των συνόρων στους Σέρβους τουρίστες, είπε ότι αυτό οφείλεται τόσο στην έξαρση κρουσμάτων που παρατηρείται στην χώρα όσο και ότι πολλοί Σέρβοι βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό, κατά τους διαγνωστικούς ελέγχους στα ελληνικά σύνορα.
Όσον αφορά στους Βρετανούς, εξήγησε ότι θεωρούνται υψηλού κινδύνου και «ενδεχομένως να κάνουμε τεστ σε όλους τους Βρετανούς. Εφόσον το επιτρέψουν και οι δυνατότητες που έχουμε».
Υποστήριξε πάντως ότι εάν ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων τουριστών κυμαίνεται στα μέχρι τώρα επίπεδα, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.
Κοροναϊός: 43 νέα κρούσματα – Τα 36 εισαγόμενα
Σήμερα λοιπόν η Ελλάδα ανακοίνωσε 43 νέα κρούσματα του κοροναϊού, εκ των οποίων τα 36 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.562, εκ των οποίων το 54,6% αφορά άνδρες.
Όσον αφορά στα εισαγόμενα κρούσματα, όλα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στον Προμαχώνα. Η πλειονότητα, μάλιστα, αυτών (20) αφορά πρόσωπα προερχόμενα από τη Σερβία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Τα υπόλοιπα 16 αφορούν κατοίκους άλλων χωρών. Τέσσερα κρούσματα εντοπίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, δύο στην περιφερειακή ενότητα Καρπάθου και ένα στην περιφερειακή ενότητα Ανατολικής Αττικής.
Πρόκειται λοιπόν για τη δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, όπου τα εισαγόμενα κρούσματα ξεπερνούν αυτά του εσωτερικού. Σήμερα, μάλιστα η διαφορά είναι χαοτική!
Επιπλέον, σχετικά με το σύνολο των κρουσμάτων 852 (23,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.936 (54,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ακόμα, 11 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 59 ετών. 5 (45,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 120 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Αξίζει να σημειωθεί πως όταν εκδόθηκε η ενημέρωση, δεν είχε καταγραφεί κανένας νέος θάνατος. Όμως λίγο αργότερα κατέληξε στο νοσοκομείο Σωτηρία, μια 83χρονη, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 193.
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.
Επιστρέφουν στη χώρα τους οι Σέρβοι
Στις επτά σήμερα το απόγευμα στο συνοριακό φυλάκιο Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και τίποτα δε θύμιζε τις εικόνες έντασης και ταλαιπωρίας που επικρατούσαν από νωρίς το πρωί, κυρίως λόγω της αυξημένης κίνησης οχημάτων κυρίως Σέρβων τουριστών.
Οι τουρίστες από τη Σερβία ταξίδεψαν όλη τη νύχτα προκειμένου να προλάβουν να περάσουν στην Ελλάδα για τις διακοπές τους πριν από την απαγόρευση εισόδου που επιβλήθηκε από την ελληνική πλευρά λόγω των αυξημένων κρουσμάτων στη χώρα.
Από το μεσημέρι και μετά η κίνηση των αυτοκίνητων που διέρχονται από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα γίνεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ υπάρχει και μεγάλη μείωση, σε σχέση με τις πρωινές ώρες, όπου τα αυτοκίνητα σχημάτιζαν ουρές χιλιόμετρων στη βουλγαρική πλευρά, ενώ καθυστερήσεις υπήρχαν και επί ελληνικού εδάφους.
Τα αυτοκίνητα με σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας που παρέμεναν στην ουρά στο βουλγαρικό έδαφος μέχρι τις 8 το πρωι πέρασαν τα ελληνικά σύνορα, αλλά από εκεί μετά δεν πέρασε από τον Προμαχώνα στην Ελλάδα κανένα αυτοκίνητο και όσοι βρίσκονταν καθ΄οδόν επέστρεψαν στη Σερβία.
Τα στοχευόμενα δειγματοληπτικά τεστ που πραγματοποιούνται από τα τρία κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ο διαβατηριακός έλεγχος, η αυξημένη κίνηση των διερχόμενων αυτοκίνητων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Προμαχώνας παραμένει η μοναδική πύλη τουριστικής διέλευσης από τα χερσαία σύνορα της χώρας, δικαιολογούσαν μια καθυστέρηση που ξεπερνούσε σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και τις δυο ώρες.
Μετά το μεσημέρι η κίνηση των αυτοκινήτων, σύμφωνα με τα στοιχεία του αστυνομικού τμήματος Προμαχώνα, έχει μειωθεί αισθητά και η διέλευση γίνεται χωρίς να υπάρξει σχεδόν καμία καθυστέρηση στον υγειονομικό και διαβατηριακό έλεγχο. Και σήμερα η πλειονότητα των διερχόμενων τουριστών προέρχονταν από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενώ συνεχίζουν να έρχονται και Έλληνες μετανάστες κυρίως από τη Γερμανία. Λιγοστοί είναι επίσης οι τουρίστες που προέρχονται από την Ουκρανία, ή τη Ρωσία κάποιοι εκ των οποίων διαθέτουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα.
Καθημερινά τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν εκατοντάδες δειγματοληπτικούς ελέγχους στον Προμαχώνα βάση του κωδικού και του επιδημιολογικού προφίλ των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι τουρίστες, οι οποίοι ως γνωστών συμπληρώνουν πλέον το σχετικό έγγραφο πριν από την είσοδό τους στην Ελλάδα.