Αυξάνονται κάθε μέρα που περνάει οι αντιδράσεις στο σχέδιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.
Ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή της απόφασης ο τούρκος πρόεδρος φαίνεται πως «απομονώνεται», αφού όλο και περισσότεροι χριστιανικοί σύλλογοι, μητροπολίτες, ορθόδοξες εκκλησίες, αλλά και κράτη εκφράζουν την αντίθεσή τους.
Θέση στο εν λόγω θέμα πήρε σήμερα και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος προχώρησε στην εκτίμηση ότι οι Τούρκοι δεν θα τολμήσουν να μετατρέψουν την Αγιά Σοφιά σε τζαμί. «Εκείνοι παίζουν με όποια παιχνίδια τύχουν στα χέρια τους. Είναι κι αυτό ένα παιχνίδι. Πιστεύω δεν θα το τολμήσουν» δήλωσε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας από τη Βαλύρα Μεσσηνίας.
Νωρίτερα τα μέλη της παγκόσμιας χριστιανικής νεολαίας απηύθυναν έκκληση προς τον Ερντογάν για τη διατήρηση του μουσειακού καθεστώτος της Αγίας Σοφίας.
Ακόμα για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και η ρώσικη ορθόδοξη εκκλησία, τονίζοντας πως είναι απαράδεκτο η Αγία Σοφία να γίνει τζαμί.
Ηχηρή ήταν και η προ ημερών παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος ξεκαθάρισε πως αν η Αγιά Σοφιά γίνει τζαμί θα στρέψει εκατομμύρια Χριστιανούς κατά του Ισλάμ.
Σφοδρές είναι και οι αντιδράσεις από πλευράς κρατών, με τις ΗΠΑ να ξεκινούν πρώτες, όπου μέσω του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Μάικ Πομπέο, κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς της και να μην τη μετατρέψει σε μουσουλμανικό τέμενος. Τη σκυτάλη πήρε η Γαλλία, η οποία με παρέμβασή της ζήτησε να παραμείνει η Αγιά Σοφιά «ανοιχτή για όλους».
Πάντως όσο κι αν στριμωγμένος και αν φαίνεται ο Ερντογάν, μετά τις διεθνείς αντιδράσεις που έρχονται από… παντού, τόσο φαίνεται πως πεισμώνει περισσότερο ο σουλτάνος, ο οποίος δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει πίσω, καθώς κατά την άποψή του όσο περισσότερα θέματα είναι ανοιχτά, τόσο πιο πρόσφορο θα είναι το έδαφος ώστε να ελίσσεται ελεύθερα.
Ιερώνυμος για την Αγιά Σοφιά: Οι Τούρκοι δεν θα τολμήσουν να την μετατρέψουν σε τζαμί
Την εκτίμηση ότι οι Τούρκοι δεν θα τολμήσουν να μετατρέψουν την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, εξέφρασε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, από τη Βαλύρα Μεσσηνίας.
«Εκείνοι παίζουν με όποια παιχνίδια τύχουν στα χέρια τους. Είναι κι αυτό ένα παιχνίδι. Πιστεύω δεν θα το τολμήσουν» δήλωσε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας στο mesogeios tv.
Παγκόσμια χριστιανική νεολαία: Να διατηρηθεί μουσείο η Αγιά Σοφιά
Έκκληση για τη διατήρηση του μουσειακού καθεστώτος του Ναού της Αγίας Σοφίας απευθύνουν τα μέλη της παγκόσμιας χριστιανικής νεολαίας, με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Οι εκπρόσωποι της χριστιανικής νεολαίας από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Αυστραλία, τη Γερμανία, τη Γεωργία, την Αρμενία, την Ελλάδα, την Κύπρο, το Καζαχστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, τη Μολδαβία, τη Λευκορωσία, που συμμετείχαν σε διαδικτυακή συνεδρίαση, το Σάββατο 4 Ιουλίου, σχετικά με το θέμα της Αγίας Σοφίας. υπογράμμισαν τη σημασία της διατήρησης του μουσειακού καθεστώτος του Ναού και τόνισαν την τεράστια αξία και το συμβολισμό της Αγίας Σοφίας ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας για όλη την οικουμένη.
«Ο ναός δεν είναι μόνο μνημείο πολιτισμού, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, είναι ένας σύνθετος κόμπος, συνυφασμένος από ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν την ανάπτυξη του κόσμου, διάφορες θρησκείες, μοίρες ολόκληρων λαών και χωρών. Ο Ναός της Αγίας Σοφίας αποτελεί κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού, το οποίο πρέπει να παραμείνει πόλος έλξης για ανθρώπους διαφορετικών θρησκειών» σημειώνει στην επιστολή της η παγκόσμια χριστιανικής νεολαία και επισημαίνοντας ότι α«πό το 1935 η Τουρκία με σεβασμό προς τους Χριστιανούς όλου του κόσμου, διατηρεί ανοιχτές με ελεύθερη πρόσβαση» τις πόρτες της Αγίας Σοφίας, ζητά από τον Τούρκο Πρόεδρο να διατηρήσει το ισχύον καθεστώς «και το 2035 να είναι δυνατός για όλο τον κόσμο ο εορτασμός των 100 ετών του μουσειακού καθεστώτος αυτού του ιστορικού μαργαριταριού».
«Το να έχει μία μουσουλμανική χώρα στο έδαφός της ένα χριστιανικό ιερό, τη “Μέκκα” όλων των χριστιανών, με σεβασμό στις προσευχές των πιστών όλων των θρησκειών και με λατρεία προς τον Παντοδύναμο, και να το διατηρεί με προσοχή, αυτό ακριβώς αποτελεί το απόγειο του ιστορικού ρόλου, της δύναμης και της σοφίας του Ηγέτη μίας χώρας» αναφέρουν.
Επισημαίνουν, επίσης, τη συμμετοχή του Τ.Ερντογάν στη διατήρηση του μουσειακού καθεστώτος του μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά, σημειώνοντας ότι προσβασιμότητα του μοναστηριού δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους από διάφορες γωνιές του κόσμου «να έρθουν σε επαφή με την ιστορία αυτού του ιερού τόπου, και στην περιοχή της Τραπεζούντας να αναπτύσσεται ανεξάντλητη τουριστική ροή» και καταλήγουν:
«Η απόφασή σας για τη διατήρηση του μουσειακού καθεστώτος της Αγίας Σοφίας μπορεί να γίνει ιστορική. Σήμερα, όσο ποτέ οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από σύμβολα ειρήνης, ψυχικής ηρεμίας, ανοχής και πολυπολιτισμικότητας.
Είμαστε στο πλευρό της ειρήνης και της διαθρησκευτικής αρμονίας.
Προσευχόμαστε για τη μοίρα της Αγίας Σοφίας, ενός εκ των σπουδαιότερων μνημείων του παγκόσμιου πολιτισμού.
Κύριε Πρόεδρε, καλώντας Σας να διατηρήσετε το μουσειακό καθεστώς της Αγίας Σοφίας, Σας καλούμε σε ειρήνη!»
Παρέμβαση ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας για Αγιά Σοφιά: «Απαράδεκτο» να γίνει τζαμί
Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε τζαμί θα ήταν «απαράδεκτη», δήλωσε το Σάββατο ανώτερος αξιωματούχος της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας.
Με την απόφαση περί μετατροπής ή όχι του μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO σε τζαμί να βρίσκεται πλέον στα χέρια του Τούρκου προέδρου, ο μητροπολίτης Ιλαρίων, επικεφαλής του Πατριαρχείου της Μόσχας για τις εξωτερικές σχέσεις της εκκλησίας είπε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση:
«Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στον Μεσαίωνα».
«Ζούμε σε έναν πολυπολικό κόσμο και πρέπει να σεβόμαστε τα συναισθήματα των πιστών», είπε από τηλεοράσεως.
Ο μητροπολίτης Ιλαρίων πρόσθεσε ότι δεν κατανοεί το κίνητρο πίσω από τις συζητήσεις για την Αγιά Σοφιά και ότι πιστεύει πως η εσωτερική πολιτική βρίσκεται πίσω από την κίνηση.
«Πιστεύουμε ότι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες αυτή η πράξη αποτελεί μια απαράδεκτη παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής εκκλησίας.
Την Πέμπτη, με διαδικασίες εξπρές το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας συζήτησε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος και αναμένεται να εκδόσει την απόφασή του μέσα στις επόμενες ημέρες.
Επί της ουσίας, όμως, παρέπεμψε το ζήτημα της αλλαγή του μουσειακού καθεστώτος της Αγίας Σοφίας στον πρόεδρο Ερντογάν, επικαλούμενο παλαιότερη δικαστική απόφαση για το ζήτημα.
Το μείζον ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έχει επικριθεί και από άλλους θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, πνευματικός ηγέτης περίπου 300 εκατομμυρίων ορθόδοξων χριστιανών παγκοσμίως, δήλωσε ότι η μετατροπή του μουσείου σε τζαμί θα απογοήτευε τους χριστιανούς και θα προκαλούσε «ρωγμή» μεταξύ Δύσης και Ανατολής.
Ανάμεσα στους επικριτές της πρότασης ήταν και ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα στην εβδομάδα αποκάλεσε τις αντιδράσεις για το θέμα «επίθεση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Ερντογάν: Κανείς δεν μπορεί να παρεμβαίνει για την Αγιά Σοφιά
Φυσικά η απάντηση του τούρκου προέδρου ήταν στα πλαίσια του γνωστού του προκλητικού ύφους.
Συγκεκριμένα, την Παρασκευή, μια μόλις μέρα μετά τη συνεδρίαση – αστραπή του τουρκικού ΣτΕ για την Αγιά Σοφιά ο Ερντογάν επιχείρησε να πάρει θέση, εξαπολύοντας επίθεση όχι μόνο κατά της Ελλάδας, αλλά και όσων τοποθετήθηκαν υπέρ της.
Όπως αναφέρει η Yeni Safak, μιλώντας σε τελετή στο Levent τζαμί στην Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στους χώρους προσευχής της χώρας μας, όπως δεν παρεμβαίνουμε εμείς σε άλλες χώρες. Οι κατηγορίες σε βάρος μας για την Αγιά Σοφία αποτελούν επίθεση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».