Μπορώ να σας βεβαιώσω ότι ο Πρωθυπουργός φέρει βαρέως τις κατηγορίες που του προσάπτουν ορισμένοι ότι έχει συμπεριλάβει ελάχιστες γυναίκες στο κυβερνητικό σχήμα. Πολύ περισσότερο μάλιστα τώρα που ανέλαβε διεθνή πρωτοβουλία κατά των διακρίσεων στους εργασιακούς χώρους. Γι’ αυτό, όπως ενημερωνόμαστε, εν όψει του επερχόμενου ανασχηματισμού, ο οποίος κατά τα φαινόμενα θα επέλθει εντός του Ιουλίου, αναζητεί νέες δυναμικές και επιχειρησιακά αξιόπιστες γυναίκες προκειμένου να ενισχύσει την παρουσία τους στη νέα κυβέρνηση που θα συγκροτήσει. Οπότε οι λίγες που βρίσκονται σήμερα στην κυβέρνηση λογικά δεν κινδυνεύουν. Τώρα το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα βρει νέες προκειμένου να αλλάξει τις ισορροπίες στο ανδροκρατούμενο Υπουργικό Συμβούλιο. Δεν έχουμε ασφαλείς απαντήσεις επ’ αυτού, αλλά μαθαίνουμε ότι ο Πρωθυπουργός προσανατολίζεται σε αναβαθμίσεις και υπουργοποιήσεις γυναικών γενικών γραμματέων, κατά τα πρότυπα της προαγωγής του Νίκου Χαρδαλιά. Ιδωμεν…
Πάντως η επιλογή του κ. Μητσοτάκη υπέρ της τοποθέτησης γυναικών σε ηγετικές θέσεις βρήκε εφαρμογή τόσο στην Προεδρία της Δημοκρατίας με την εκλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου όσο και πρόσφατα στη Δικαιοσύνη. Κάποιοι μάς θύμισαν ότι στις 16 Ιανουαρίου 2019 το Πάντειο Πανεπιστήμιο είχε διοργανώσει εκδήλωση με αυτόν ακριβώς τον τίτλο, «Γυναίκες σε ηγετικές θέσεις», στη διάρκεια της οποίας για τον ιστορικό ρόλο των γυναικών είχε μιλήσει η τότε πρόεδρος του ΣτΕ και σημερινή Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν γνωρίζουμε αν συνέβαλε στη διοργάνωσή της ο Πρωθυπουργός. Το σίγουρο είναι ότι πριν από λίγες ημέρες με ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ύστερα από σχετική εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, επελέγησαν για το ύπατο αξίωμα της Πολιτικής – Ποινικής και της Διοικητικής Δικαιοσύνης δύο γυναίκες. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου η αρχαιότερη μέχρι πρόσφατα αντιπρόεδρος, κυρία Αγγελική Αλειφεροπούλου και Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας η επίσης αρχαιότερη αντιπρόεδρος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας, κυρία Αϊρίν-Εβελυν-Μικέλα-Μαίρη Σαρπ. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Δικαιοσύνης στην κορυφή των δύο ανώτατων δικαστηρίων συγκατοικούν δύο γυναίκες. Η καθεμία έχει χαράξει τη δική της αυτόνομη πορεία και, μέσα από τις θέσεις που βρίσκονται, καλούνται σήμερα, στο πλαίσιο των συνταγματικώς ορισμένων καθηκόντων και αρμοδιοτήτων τους, να διαχειριστούν μία σειρά από σοβαρά ζητήματα με μεγάλη κοινωνική, οικονομική και εθνική βαρύτητα. Η νέα Πρόεδρος του ΣτΕ και η νέα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα παραμείνουν στην κορυφή της πυραμίδας της Δικαιοσύνης μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021, οπότε αποχωρούν λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας. Το στοίχημα είναι να εξασφαλίσουν την ηρεμία στα ήδη ταραγμένα – και πολλές φορές φουρτουνιασμένα – νερά της Δικαιοσύνης.
Προ ανασχηματισμού άγχος
Κατά τα λοιπά, κοινή είναι η πεποίθηση ότι οι μισοί υπουργοί αγωνιούν για το πώς θα βγει το καλοκαίρι, πώς δηλαδή θα πάει ο τουρισμός με τον απειλητικό κορωνοϊό δίπλα μας, και οι άλλοι μισοί για τη θέση τους στο κυβερνητικό σχήμα. Τα εύσημα που απένειμε ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή κατά τη διάρκεια επίβλεψης των κατεδαφίσεων των παλαιών κτισμάτων στο Ελληνικό απάλλαξαν ορισμένους από την όποια αγωνία. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη σκληρή δουλειά για την έναρξη των εργασιών της επένδυσης από τους Αδωνι Γεωργιάδη, Γιώργο Γεραπετρίτη, Γρηγόρη Δημητριάδη και Λίνα Μενδώνη.
Οι άνθρωποι του Κυριάκου
Ας γνωρίζουν ωστόσο οι υπουργοί ότι ο Πρωθυπουργός αποδίδει εξαιρετική σημασία στο επιτελικό σχήμα που έχει συγκροτήσει στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό είναι για εκείνον η βάση διακυβέρνησης. Κεντρικό πρόσωπο σε αυτό, όπως μαρτυρούν οι γνωρίζοντες, είναι ο οικονομικός του σύμβουλος Αλέξης Πατέλης. Ο Πρωθυπουργός, αλλά και όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του, εκθειάζουν τις ικανότητες και δυνατότητές του. Αναζητήσαμε το παρελθόν του και διαπιστώσαμε ότι ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού παρείχε επί 10 χρόνια συμβουλευτικές υπηρεσίες σε πλήθος διεθνών επενδυτών. Διέθετε την υπερκερδοφόρο ομώνυμη διεθνή συμβουλευτική εταιρεία Patelis Macro, την οποία έκλεισε για να προσφέρει απερίσπαστος τις υπηρεσίες του στον Πρωθυπουργό. Οπως μας είπε διακεκριμένο τραπεζικό στέλεχος, «ο Αλεξ άφησε πολλά λεφτά πίσω του για να υπηρετήσει τον Μητσοτάκη». Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού και «ο ρόλος του υπερβαίνει κατά πολύ τον τίτλο του οικονομικού συμβούλου που φέρει».
Αλλά πέραν αυτών ο Πρωθυπουργός οργανώνει σε βάθος και τις δυνάμεις που τον βοηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πληροφορούμαστε λοιπόν ότι το προσεχές διάστημα μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο Θανάσης Μπακόλας, ένα πρόσωπο που βρίσκεται εδώ και χρόνια στο πλευρό του κ. Μητσοτάκη, ήδη από την περίοδο που βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Ο κ. Μπακόλας, ο οποίος θα έχει έναν άτυπο ρόλο διαμόρφωσης δικτύου επαφών τόσο στους κοινοτικούς θεσμούς όσο και στην ευρύτερη «φούσκα» (bubble) των Βρυξελλών, έχει επίσης άριστη γνώση του μιντιακού τοπίου, ενώ ο ρόλος του στην επικοινωνιακή διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης του περασμένου Μαρτίου στον Εβρο υπήρξε ουσιαστικός. Ο κ. Μπακόλας, όπως λένε οι γνωρίζοντες, συντονίζεται άριστα με ένα άλλο πρόσωπο των Βρυξελλών. Με τον Ιωάννη Βράιλα, μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), ο οποίος κινείται άνετα στη βελγική πρωτεύουσα από την πρώτη στιγμή της θητείας του εκεί. Συνδυασμένα η αλλαγή αξιολογείται ως ιδιαιτέρως κρίσιμη, σε σχέση με τα κρατούντα κατά το πρόσφατο παρελθόν. Δεν είναι τυχαίο ότι ο προκάτοχός του Ανδρέας Παπασταύρου οδεύει προς την Πρεσβεία του Ισλαμαμπάντ.
Φλερτ στη Φώφη
Το πολιτικό παιχνίδι πάντως καλά κρατεί. Ο Πρωθυπουργός έδειξε την Παρασκευή τις διαθέσεις του. Προτίμησε να απαντήσει στην ερώτηση της κυρίας Γεννηματά και απέφυγε τον κ. Τσίπρα. Στους 11 μήνες της διακυβέρνησής του, στο πλαίσιο της «ώρας του Πρωθυπουργού» έχει απαντήσει πέντε φορές σε ερωτήσεις του μεγάλου αντιπάλου του και τρεις στην κυρία Γεννηματά. Δεν σας κρύβουμε ότι διακρίναμε διάθεση προσεταιρισμού της κυρίας Γεννηματά από τον κ. Μητσοτάκη. Προέκυπτε από τους τόνους και τη χαμηλή ένταση των λόγων του. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ο Πρωθυπουργός αντιμετωπίζει την κυρία Γεννηματά ως δυνάμει σύμμαχό του και σε κάθε περίπτωση δεν θέλει να τη «χαρίσει» στον κ. Τσίπρα. Δεν γνωρίζουμε αν η κυρία Γεννηματά αποκρούει τις σχεδόν εμφανείς προσπάθειες του κ. Μητσοτάκη. Αλλά και από τους δικούς της λόγους προκύπτει ότι αν μη τι άλλο κολακεύεται.
Θα διαβεί τον Ρουβίκωνα ο Τσίπρας;
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παλεύει τούτο τον καιρό να ξεπεράσει την κρίση αξιοπιστίας που μετέφεραν οι αποκαλυφθείσες πομπές στενών συνεργατών και συμμάχων του. Αυτό μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι δεν θα είναι εύκολο, για τον απλούστατο λόγο πως πολλά από τα «θύματα» αρχίζουν και μιλάνε. Στην ευρύτερη επιχειρηματική αγορά πολλοί είναι εκείνοι που αντιμετώπισαν «πίεση» από τους αποκαλούμενους εσχάτως «Peaky Blinders» της προηγούμενης διακυβέρνησης. Λέγονται πράματα και θάματα, τα οποία δεν τολμούμε να επαναλάβουμε. Εν καιρώ θα δούμε πόσοι θα «απελευθερωθούν»… Οπως σημείωνε και διακεκριμένος πολιτικός, όσο ο Αλέξης Τσίπρας δεν απομακρύνει τον προβληματικό κύκλο του τόσο θα «τσιγαρίζεται» και δεν θα μπορεί ούτε το κόμμα του να μετεξελίξει ούτε ο ίδιος να αλλάξει και τον λόγο του να εκσυγχρονίσει, ώστε να καταστήσει τα επιχειρήματά του πειστικά και την πολιτική του ελκυστική. Οσο επιμένει στους παλαιούς δεσμούς θα χάνει και η επιρροή του θα απομειώνεται στην κοινωνία. Αλλες οι συνθήκες του 2014-15 και άλλες οι σημερινές. Βέβαια, όπως μονολογούσε και ο συνομιλητής μας, είναι πολύ δύσκολο κανείς να αλλάξει στα 45 του…
Ο Γιάννης Στουρνάρας ορκίστηκε το περασμένο Σάββατο και πλέον θα έχει άλλη μία θητεία έξι ετών στην Τράπεζα της Ελλάδος. Για τη δεύτερη αυτή θητεία του έχει θέσει δύο μεγάλους στόχους. Ο πρώτος συνδέεται με τα κόκκινα δάνεια και την απαλλαγή της ελληνικής οικονομίας από αυτά και ο δεύτερος με την εσωτερική αναδιάρθρωση της κεντρικής τράπεζας. Για τα κόκκινα δάνεια επιμένει στη δημιουργία μιας εθνικής «bad bank» η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση εκείνων που δεν θα μπορέσουν να σηκώσουν οι πολύπαθες τράπεζες. Κάτι που ήδη δουλεύει και σύντομα προτίθεται να αναθέσει σε διεθνείς συμβούλους την επεξεργασία του σχετικού σχήματος. Υποστηρίζει μάλιστα ότι το επόμενο εξάμηνο θα αφιερωθεί στον σκοπό αυτόν. Οσο για την εσωτερική αναδιάρθρωση της Τράπεζας, έχει ήδη αναθέσει στη διεθνή συμβουλευτική Korn Ferry να υποβάλει σχετική πρόταση. Η αλήθεια είναι ότι συναντά σοβαρές εσωτερικές αντιδράσεις και οφείλουμε να υπενθυμίσουμε πως ανάλογες υποσχέσεις είχε δώσει και ο προκάτοχός του Νίκος Γκαργκάνας…