Σε εγρήγορση συνεχίζει να είναι ο κρατικός μηχανισμός σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, μετά το άνοιγμα του τουρισμού, την ώρα μάλιστα που στο βάθος οι ειδικοί «περιμένουν» ένα δεύτερο κύμα κοροναϊού.
«Τα αυτιά μας και τα μάτια μας τα έχουμε συνέχεια ανοικτά, αυτή τη στιγμή το καλό είναι ότι περιορίζεται στην Ξάνθη. Έχουμε τοπική επιδημία για αρκετά μεγάλο διάστημα εκεί πέρα. Έχουμε κάνει 6.000 – 7.000 τεστ και οι περισσότεροι είναι συνεργάσιμοι. Κάποιοι θέλουν και να απομονωθούν. Δεν έχουμε έξαρση κρουσμάτων αυτή τη στιγμή στη χώρα, η επιδημιολογική εικόνα παραμένει καλή. Το στοίχημα είναι ο τουρισμός» ανέφερε στο cnn.gr ο κ. Αρκουμανέας περιγράφοντας τις διαδικασίες που ακολουθεί όποιος μπαίνει στη χώρα μας.
«Υπάρχει μια τεράστια προσπάθεια και συνεργασία πολλών φορέων. Είναι ο ΕΟΔΥ, το υπουργείο Υγείας, το Πολιτικής Προστασίας, ο στρατός, η αστυνομία, το λιμενικό, είναι όλοι μαζί. Όποιος μπαίνει στη χώρα μας, πρέπει να συμπληρώνει 48 ώρες πριν μια φόρμα. Στη φόρμα βάζεις συγκεκριμένα στοιχεία, για το που ήσουν τις προηγούμενες μέρες. Τα στοιχεία αυτά και το ιστορικό αναλύονται με έναν έξυπνο αλγόριθμο.
Άρα λοιπόν κάνουμε τα τεστ σε ένα 10 – 13% όσων έρχονται αυτή τη στιγμή, αλλά είναι στοχευμένα. Έχουμε αναλύσει αυτούς που έρχονται, άρα έχουμε αναλύσει αυτούς που είναι οι πιο επικίνδυνοι και είναι αυτοί που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι θετικοί. Άρα είναι στοχευμένα τα τεστ».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δεύτερου κρούσματος της πανδημίας στην Ελλάδα, ο Π. Αρκουμανέας εκτίμησε πως θα υπάρξει όντως ένα δεύτερο κύμα, για το οποίο θα είναι έτοιμοι, αν και «δεν μας νοιάζει το καλό όνομα όνομα», αλλά ενδιαφέρονται για τους πολίτες και τους τουρίστες που έρχονται από χώρες στις οποίες ο ιός έχει σκοτώσει πολλούς ανθρώπους.
Ας έρθουν οι τουρίστες, αλλά εμείς είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα αν έρθει. Είναι προσωπικό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που επιθεωρεί το αν είναι ασφαλείς οι επισκέπτες και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό. Ποτέ δεν σταματάμε και δεν είχαμε σταματήσει όταν χρειαζόταν να κάνουμε τις ιχνηλατήσεις που χρειαζόταν το σύστημα. Τώρα γίνονται χιλιάδες τεστ στα αεροδρόμια και στα λιμάνια».