Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά την αποκάλυψη του in.gr για το λουκέτο που φαίνεται ότι βάζουν τα «Εκπαιδευτήρια Νέα Γενιά Ζηρίδη».
Μπορεί επισήμως να μην υπάρχει κάποια εξέλιξη και να μην έχει ανακληθεί η άδεια λειτουργίας του σχολείου από το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο, η κατάσταση στις τάξεις των εργαζόμενων είναι δραματική.
Περί τα 200 άτομα, εκπαιδευτικοί, διοικητικό προσωπικό, φύλακες και οδηγοί των λεωφορείων δεν γνωρίζουν τι τους ξημερώνει. Ειδικά από τη στιγμή που τους οφείλονται μισθοί μηνών και μέσα στο καλοκαίρι καλούνται να αντιμετωπίσουν το φάσμα της ανεργίας.
Η κατάσταση είναι δραματική και οι εικόνες που αντικρίζει κανείς καθημερινά στο σχολείο είναι πολύ άσχημες. Όπως μας πληροφορούν εργαζόμενοι, υπάρχουν στο σχολείο υπάλληλοι που απασχολούνται 25 και 30 χρόνια, έχουν τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη σαν το δεύτερο σπίτι τους. «Εκπαιδευτικοί με πολυετή εργασία, σκληροί άνθρωποι, κλαίνε για το μέλλον που τους περιμένει», τονίζει στο in.gr εργαζόμενος στο σχολείο. Λέει μάλιστα ότι είναι αδύνατο πολλοί από τους εκπαιδευτικούς να βρουν δουλειά τώρα, ειδικά όσοι βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.
Το εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι εργαζόμενοι κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και κέρδισαν στη δικαιοσύνη προσωρινή διαταγή κατά του σχολείου εξασφαλίζοντας τις οφειλόμενες αποδοχές των δύο μηνών.
Σύμφωνα με ενημέρωση της ΟΙΕΛΕ από το γραφείο του νομικού κ. Παλ. Παλαιολόγου που ανέλαβε την υπόθεση, με την από 30 Ιουνίου 2020 προσωρινή διαταγή της Ειρηνοδίκη Κρωπίας το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο με τον διακριτικό τίτλο « ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΖΗΡΙΔΗ » υποχρεούται να πληρώσει σε εκπαιδευτικούς δεδουλευμένες αποδοχές των μηνών Απριλίου και Μάιου 2020.
Ζητούν διώξεις
Εν τω μεταξύ, μετά το αίτημα που κατέθεσε η ΟΙΕΛΕ προς την Υπουργό Παιδείας για την πειθαρχική δίωξη των νόμιμων εκπροσώπων και των διευθυντικών στελεχών των Εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη, η Ομοσπονδία προχωρά σε προσφυγή προς το Υπουργείο Εργασίας .
Με την προσφυγή της η ΟΙΕΛΕ ζητά τη διασφάλιση της καταβολής των νόμιμων υποχρεώσεων της ιδιοκτησίας (μισθών, αποζημιώσεων) και, κυρίως, την απαρέγκλιτη τήρηση των ρυθμίσεων για τις καταγγελίες σύμβασης, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους.
Τέλος, όπως ανακοινώθηκε και χθες, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του Προεδρείου της Ομοσπονδίας με το νομικό της επιτελείο για να αποφασιστεί, εάν θα υπάρξει νομική κίνηση για τη διερεύνηση από τη δικαιοσύνη ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών ιδιοκτησίας και Διεύθυνσης. Η ΟΙΕΛΕ τονίζει ότι με επιστολή που εστάλη προς τη Διεύθυνση Ανατ. Αττικής επιχειρείται δολίως (με δέλεαρ δήθεν διορισμό στο δημόσιο) η μη σύννομη με την εκπαιδευτική νομοθεσία καταγγελία σύμβασης των εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν κάθε αξίωση για αποζημίωση απόλυσης και οφειλόμενους μισθούς και επιπλέον να μηδενιστεί η εκπαιδευτική προϋπηρεσία τους.
Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι με την επιστολή ζητούν από το σχολείο:
· Την κατάργηση της διαδικασίας απόλυσης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών βάσει του Ν. 682/77 και τις καταγγελίες των συμβάσεων με όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία. Με τον τρόπο αυτό, επί της ουσίας ζητείται η επαναφορά του καθεστώτος Αρβανιτόπουλου με ελεύθερες απολύσεις, ελεύθερου χρονικού ορίου συμβάσεις (τέλος, πχ, η αρχική διετία) και η μεταφορά της διοικητικής εποπτείας μας στο Υπουργείο Εργασίας. Ούτε ο Πρόεδρος του ΣΙΣ θα τολμούσε να συντάξει τέτοιο κείμενο-δώρο για τους μεγαλοσχολάρχες. Εννοείται πως σε περίπτωση τέτοιας καταγγελίας σύμβασης δεν είναι δυνατή η χρήση της προϋπηρεσίας για ένταξη σε αξιολογικό πίνακα του ΑΣΕΠ στο μέλλον, άρα οι επιτήδειοι σκάβουν και το δικό τους, αλλά και το λάκκο των συναδέλφων τους.
· Την κατάργηση του Ν. 4589/2019 (του νόμου για τις προσλήψεις) που δικαίωνε μακροχρόνια αιτήματα του κλάδου, αναγνωρίζοντας την προϋπηρεσία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών μέχρι τα 120 μόρια, όταν θεοί και δαίμονες προσπαθούσαν να μην μας αναγνωρίζεται ούτε ένα μόριο. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Με απύθμενο θράσος και περιφρονώντας σκαιά δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές και ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς που απολύθηκαν πέρσι και φέτος και δεν μπορούν να βάλουν νέα στοιχεία στον ΟΠΣΥΔ, ζητούν κατ’ εξαίρεση (!!!) ένταξη στους αξιολογικούς πίνακες του ΑΣΕΠ. Λες και όλοι οι υπόλοιποι, δημόσιοι και ιδιωτικοί συνάδελφοί τους δεν απολύθηκαν… Λες και η δική τους κατάσταση δεν είναι δύσκολη… Αδυνατεί κανείς να αντιληφθεί τη λογική πίσω από αυτή την αντισυνταγματική (καταστρατηγείται το άρθρο 4), παράλογη και παρασιτικής φύσης απαίτηση που, πέραν όλων των άλλων, είναι βέβαιο ότι θα ξεσηκώσει θύελλα αγανάκτησης σε όλες τις συλλογικότητες των δημόσιων εκπαιδευτικών που θα στραφούν, όχι εναντίον των ελάχιστων αφρόνων συντακτών της επιστολής, αλλά του κλάδου μας.
· Την κατάργηση της διαδικασίας για το κλείσιμο ενός σχολείου, ζητώντας να μπορεί ο ιδιοκτήτης να το κλείνει εν τω μέσω της σχολικής χρονιάς, ζητώντας δηλαδή τον υποβιβασμό του σε κοινή επιχείρηση. Ζητά, επομένως, (εμμέσως) το κλείσιμο του σχολείου εδώ και τώρα, όταν ακόμη δεν έχει καν κατατεθεί αίτηση προς την Υπουργό Παιδείας για αναστολή, ή κατάργηση.
Στον αέρα τα παιδιά
Εν τω μεταξύ, τεράστιο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί σε εκατοντάδες οικογένειες που μέσα στο καλοκαίρι θα πρέπει να βρουν άδειες θέσεις σε άλλα ιδιωτικά σχολεία για να εγγράψουν τα παιδιά τους. Τα «Εκπαιδευτήρια Νέα Γενιά Ζηρίδη» ενημέρωναν τους γονείς ότι έχουν έρθει σε επικοινωνία με τρία σχολεία προκειμένου να διοχετευτούν τα παιδιά, ωστόσο, υπάρχουν πολλές αντικειμενικές δυσκολίες. Γονείς τονίζουν ότι τα σχολεία τους λένε ότι δεν υπάρχουν κενές θέσεις κι ότι έχουν κλείσει τον προβλεπόμενο αριθμό παιδιών.