Μάχη με τον χρόνο και την επερχόμενη ύφεση δίνει η κυβέρνηση, όπως φάνηκε από τα επιπλέον μέτρα ύψους 3,5 δισ. που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή και τα οποία προβλέπουν: μηδενισμό προκαταβολής φόρου για εποχικές επιχειρήσεις, μισή προκαταβολή για ελεύθερους επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, τρίτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής για ατομικές επιχειρήσεις, επέκταση κατά 60% της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών έως και τον Οκτώβριο, οι εποχικές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν εργοδοτικές εισφορές για το τρίμηνο Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος και επέκταση της δυνατότητας αναστολής εργασίας των εργαζομένων σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού.
Μάλιστα οι εξαγγελίες αυτές συνδυάστηκαν με την έναρξη των εργασιών στο Ελληνικό για τη νέα επένδυση του μεγαλύτερου μητροπολιτικού πάρκου της χώρας και μιας συνδυασμένης ανάπτυξης που θα δημιουργήσει 80.000 νέες θέσεις εργασίας, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας ότι το να φτάσουμε σε αυτό το σημείο δεν ήταν καθόλου αυτονόητο.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι που υπάρχουν λόγω της εξωγενούς ύφεσης είναι μεγάλοι, όπως κατέστη σαφές από όσα είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι προσπαθούμε να την κάνουμε όσο το δυνατόν πιο ήπια. Οι προβλέψεις είναι μια θεωρητική άσκηση όμως εκτιμήσεις που υπάρχουν δεν προδιαθέτουν για εφησυχασμό. Η φράση του κ. Μητσοτάκη τράβηξε την προσοχή των βουλευτών: «Οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη θα είναι δραματικές, τα πράγματα θα πάνε πολύ άσχημα, το ξέρουμε, δεν το κρύψαμε. Βιώνουμε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση», είπε χαρακτηριστικά. Πάντως, υπεραμύνθηκε των δράσεων που έχει λάβει και συνεχίζει να λαμβάνει η κυβέρνηση για την ανάσχεση των συνεπειών από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία καλώντας την αντιπολίτευση να κάνει αντικειμενική αποτύπωση της πραγματικότητας, ενώ όπως σημείωσε, «κρατάμε πυρομαχικά για να απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών».
Έντονη κριτική
Η ένταση ωστόσο της κριτικής εκ μέρους της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά ήταν μεγάλη: «Η εικόνα που θέλετε να παρουσιάσετε δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματική ζωή, έξω από αυτήν αίθουσα. Είναι πλαστή. Υπάρχει κρίση στην οικονομία, στην κοινωνία», του είπε και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι τα μέτρα που έχει λάβει είναι ανεπαρκή. «Τα πήρατε με μεγάλη καθυστέρηση και υλοποιούνται με ακόμα μεγαλύτερη», είπε. Η αντιπαράθεσή μεταξύ των δυο πολιτικών αρχηγών έδειξε ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Το πεδίο συναίνεσης που θα ήθελε ο κ. Μητσοτάκης εν όψει της ψήφισης την προσεχή εβδομάδα του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις, δεν κατέστη δυνατόν ενώ οι τόνοι ανέβηκαν αναδεικνύοντας τις σαφείς οριοθετήσεις των δυο χώρων. Δεν έλειψαν μάλιστα και οι προσωπικές αιχμές και μομφές στην «κόντρα» ανάμεσά τους.
Ο κ. Μητσοτάκης προέτρεψε ευθέως την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να μην υιοθετεί την καταστροφολογία και την στείρα αντιπολίτευση (μίλησε για αντιπολίτευση «πάνω σε μαγκάλια και συσσίτια», παραπέμποντας στο πρόσφατο αντιμνημονιακό παρελθόν). «Δεν αφήνετε άνθρωπο να αγιάσει. Είπαμε να κάνουμε μία πολιτισμένη συζήτηση, αλλά όταν σας ακούω να μου κάνετε κριτική για αντιπολίτευση με μαγκάλια και συσσίτια, δεν μπορώ να το αφήσω αναπάντητο κ. Μητσοτάκη», του είπε η κυρία Γεννηματά λέγοντας ότι η ΝΔ είχε ξεκινήσει τα «αντιμνημόνια» και τα «Ζάππεια» και ότι τα στελέχη της ήταν στις πλατείες των αγανακτισμένων. Δεν άφησε αναπάντητες τις βολές ο πρωθυπουργός λέγοντάς της υπενθυμίζοντάς της ότι συνυπήρξαν στην κυβέρνηση Σαμαρά και ότι «τότε δεν τα λέγατε αυτά». «Όταν κάνουμε άλματα στο παρελθόν να μην παρακάμπτουμε περιόδους που λόγω ανάγκης συγκυβερνήσαμε. Εσείς στο υπουργείο Άμυνας εμποδίσατε την μεταρρυθμιστική ατζέντα και την εξυγίανση της αμυντικής βιομηχανίας. Σας αντιμετώπισα με υπευθυνότητα και σοβαρότητα που σας αξίζει. Το να ανεβάζετε τα ντεσιμπέλ δεν σας κάνει πιο αξιόπιστους. Η αναφορά μου σε μαγκάλια δεν ήταν προς εσάς. Ήταν προς άλλους και ελπίζω να μην καταλήξατε και εσείς σαν τους άλλους», της είπε, ενώ η μομφή του προς την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ ότι «πάνω από όλα το αξίωμα…», ήταν ενδεικτική του οξυμένου κλίματος που διαμορφώθηκε. Μάλιστα την προέτρεψε: «Διαλέξτε στρατόπεδο. Κινδυνεύετε να σας ρουφήξει το πολιτικό κενό».
Παράθυρο βελτιώσεων στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις
Πάντως ο κ. Μητσοτάκης άφησε ένα περιθώριο για βελτιώσεις του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις προκειμένου να υπάρξουν συγκλίσεις με το ΚΙΝΑΛ, διευκρινίζοντας ωστόσο όπως ό,τι και να κάνει το κόμμα της κυρίας Γεννηματά, η κυβερνητική παράταξη θα το ψηφίσει. Η ίδια πάντως ξεκαθάρισε ότι όπως είναι το νομοσχέδιο «δεν υπάρχουν θεσμικές εγγυήσεις». «Δεν είναι δυνατόν να αποφασίζει για όλα η Αστυνομία», είπε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει «αλλεργία στις θεσμικές εγγυήσεις». Ενώ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι το παρακράτος που αποκαλύπτεται αυτές τις μέρες επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ «στηρίχθηκε στους δικούς σας ανθρώπους, της παράταξής σας», καταλογίζοντάς του ότι προσπαθεί να κρατήσει έξω από το κάδρο των πολιτικών ευθυνών τον Τσίπρα επιχειρώντας έτσι κάποιον συμψηφισμό. Προειδοποίησε δε τον πρωθυπουργό ότι το ΚΙΝΑΛ θα είναι εδώ ως ανάχωμα στην συντηρητική πολιτική της κυβέρνησης κάνοντας πιο ευδιάκριτες τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσά τους.