Προετοιμασία 10’, Αναμονή 1 ώρα

ΥΛΙΚΑ (για 2 μερίδες ως γεύμα – 4 μερίδες ως σαλάτα)

3-4 κολοκύθια (περίπου 1/2 κιλό), κομμένα σε σπαγγέτι με το ειδικό εργαλείο (το βρίσκουμε σε καταστήματα που πουλάνε εργαλεία για την κουζίνα).

70 ml χυμός λεμονιού

2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος

2 κ.σ. άνηθος, ψιλοκομμένος

1 κ.σ. κάππαρη

40 ml αγουρέλαιο

150 γρ. ξινομυζήθρα, τριμμένη με το χέρι

Αλάτι – πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βάζουμε τα σπαγγέτι κολοκυθιού σε μπολ, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Καλύπτουμε με μεμβράνη και μαρινάρουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα. Οταν περάσει ο χρόνος, στραγγίζουμε το κολοκύθι, το βάζουμε σε μια σαλατιέρα και ανακατεύουμε με τα μυρωδικά, την κάππαρη και λίγο αγουρέλαιο (κρατάμε λίγο για το τέλος). Τρίβουμε από πάνω την ξινομυζήθρα (αν θέλουμε, την ανακατεύουμε μέσα στη σαλάτα) και περιχύνουμε με το υπόλοιπο αγουρέλαιο.