Η Εθνική Ένωση Οίκων Ευγηρίας (NCA) της Βρετανίας καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, εκδίδοντας ανακοίνωση που καθησύχαζε εσφαλμένα τους οίκους ευγηρίας για τη χρήση απαρχαιωμένου προστατευτικού εξοπλισμού κατά την κορύφωση της πανδημίας στη χώρα.
Ο οργανισμός, ο οποίος εκπροσωπεί τους ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας, εκφράζει τον αποτροπιασμό του καθώς ανακάλυψε ότι οι επίσημες οδηγίες των αρχών ήταν λανθασμένες. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι εξέτασε τη χρήση μασκών που είχαν λήξει και έκρινε ότι ήταν ασφαλής.
Η Νάντρα Άχμεντ, επικεφαλής του NCA, τόνισε επίσης ότι οι λανθασμένες οδηγίες της κυβέρνησης θα μπορούσαν να σημαίνουν και την ακύρωση της ασφάλισης των οίκων ευγηρίας για περίπτωση κοροναϊού, πράγμα που θα μπορούσε δυνητικά να έχει και καταστροφικές οικονομικές συνέπειες.
«Αισθανόμαστε αποτροπιασμό»
Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Ορισμένα μέλη μάς κάλεσαν για να ρωτήσουν σχετικά με τις ημερομηνίες λήξης που αναγράφονταν στις συσκευασίες που παρέλαβαν και εμείς ζητήσαμε διευκρινίσεις εκ μέρους τους. Μας ειπώθηκε ότι είχαν δοκιμαστεί και ήταν ασφαλείς προς χρήση».
«Αισθανόμαστε αποτροπιασμό που δεν δόθηκε επαρκής φροντίδα και προσοχή στον κίνδυνο που συνεπάγεται η χρήση αυτών των μασκών», πρόσθεσε. «Οι μάσκες χρησιμοποιήθηκαν σε εγκαταστάσεις όπου είχαν ήδη καταγραφεί κρούσματα, και οι πιθανές συνέπειες είναι συνταρακτικές».
Είχαν σταλεί σε όλα τα γηροκομεία
Οι μάσκες απεστάλησαν σε κάθε οίκο ευγηρίας της χώρας στην κορύφωση της πανδημίας. Εκείνη την περίοδο, όλα τα αποθέματα είχαν παραχωρηθεί στο δημόσιο σύστημα υγείας και οι οίκοι ευγηρίας δεν είχαν πρόσβαση σε προμήθεια μασκών μέσω των συνηθισμένων τους εφοδιαστικών αλυσίδων.
Όταν το NCA υπέβαλε ερώτημα σχετικά με τις μάσκες, οι οποίες προέρχονταν από ένα κυβερνητικό απόθεμα και είχαν λήξει ακόμη και επτά χρόνια νωρίτερα, δηλώνει ότι έλαβε την απάντηση πως είχαν επανεξεταστεί και εξακολουθούσαν να είναι αποτελεσματικές.
«Στην πραγματικότητα, τώρα μαθαίνουμε πως ήταν ελαττωματικές και μόλις πριν λίγες ημέρες ανακαλέστηκαν. Όμως οι περισσότερες έχουν χρησιμοποιηθεί ολόκληρους μήνες νωρίτερα», υπογράμμισε η Άχμεντ.
Στην ανακοίνωση ανάκλησης που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας στις 26 Ιουνίου, οι οίκοι ευγηρίας συμβουλεύονταν να διακόψουν αμέσως τη χρήση των συγκεκριμένων μασκών και να τις καταστρέψουν, καθώς η πιθανή τους αποσύνθεση αποτελεί «κίνδυνο για το προσωπικό».
«Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την ευθύνη»
Η Άχμεντ τονίζει: «Αντιμετωπίζουμε διαρκείς προκλήσεις ως τομέας, εξαιτίας του κοροναϊού που συνεχίζει να κυκλοφορεί στις κοινότητές μας. Οι ασφαλιστές αφαιρούν την κάλυψη για τον κοροναϊό από την πολιτική τους κατά την ανανέωση των συμβολαίων, ενώ παράλληλα αυξάνουν το κόστος ασφαλιστικής κάλυψης των επιχειρήσεών μας. Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει την πλήρη ευθύνη και το κόστος για κάθε πιθανή συνέπεια των πράξεών της».
Ο Μάρτιν Γκριν, επικεφαλής της Care England, αναφέρει ότι το περιστατικό έθεσε σε κίνδυνο ενοίκους και προσωπικό, αλλά και άνοιξε το ενδεχόμενο σφοδρών οικονομικών επιπτώσεων για τις επιχειρήσεις. «Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι ορισμένες από τις οδηγίες που δόθηκαν από την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αποδείχθηκαν εντελώς λανθασμένες».
«Δεν ξέρω πώς κατάφερε να κάνει τόσο μεγάλο λάθος η κυβέρνηση, όμως πρέπει να μάθουμε ποιος είπε στους οίκους ευγηρίας ότι ο εξοπλισμός ήταν ασφαλής, ποιος τους έδωσε συμβουλές και γιατί αυτές οι συμβουλές ήταν λανθασμένες σε τέτοιο βαθμό», πρόσθεσε.
Τόσο η Άχμεντ όσο και ο Γκριν σημειώνουν ότι το περιστατικό απέδειξε ότι ο «κύκλος προστασίας» που υποστήριξε η κυβέρνηση ότι είχε δημιουργήσει γύρω από τα γηροκομεία, ήταν κάθε άλλο παρά… προστατευτικός.
«Για άλλη μια φορά βλέπουμε ότι οι οίκοι ευγηρίας είναι τελευταίοι στη σειρά των προτεραιοτήτων», δήλωσε η Άχμεντ.
Ο Γκριν προσθέτει: «Ποτέ δεν πίστεψα σε αυτό τον κύκλο προστασίας, γιατί ποτέ δεν έχω δει ούτε ένα σχετικό παράδειγμα. Το περιστατικό είναι απλώς άλλη μια απόδειξη ότι δεν υπήρξε ποτέ».
Ελαττωματικές μάσκες και στα χειρουργεία
Σύμφωνα με το Sky News, οι ίδιες μάσκες δόθηκαν και σε χειρουργεία της χώρας και έχουν πλέον αποσυρθεί, εγείροντας ανησυχίες ότι χιλιάδες γιατροί και υγειονομικό προσωπικό ενδέχεται να βρίσκονται σε κίνδυνο.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας δήλωσε: «Η ασφάλεια του προσωπικού πρώτης γραμμής υπήρξε προτεραιότητά μας σε όλη τη διάρκεια αυτής της πρωτόγνωρης πανδημίας. Αφού ενημερωθήκαμε για ένα ελάττωμα ορισμένων χειρουργικών μασκών, εκδώσαμε άμεσα οδηγία την περασμένη εβδομάδα στους παρόχους υπηρεσιών υγείας και φροντίδας ηλικιωμένων για να ελέγξουν αν είχαν λάβει τέτοιου είδους μάσκες και να τις απορρίψουν. Το ζήτημα έχει λυθεί».
Πηγή: www.theguardian.com