Σωρεία καταγγελιών έχουν φτάσει σε συνδικάτα, συνδικαλιστές και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας από εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που ακόμα δεν έχουν λάβει το δώρο του Πάσχα παρά το γεγονός ότι στις 30 Ιουνίου έληξε η προθεσμία κατά την οποία –λόγω πανδημίας- οι εργοδότες ήταν υποχρεωμένοι να το καταβάλλουν.
Υποχρέωση
Για το θέμα κλήθηκε να πάρει θέση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών καθότι ήδη έχουν περάσει δύο ημέρες από την καταληκτική ημερομηνία της καταβολής του.
Ο κ. Πέτσας αρκέστηκε να υπογραμμίσει ότι είναι υποχρέωση των εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν «συνέπειες» (διοικητικό πρόστιμο, αυτόφωρο) και από εκεί και πέρα παρέπεμψε στους ελέγχους του ΣΕΠΕ αναφέροντας πως η κυβέρνηση θα περιμένει και τοποθετηθεί ξανά αν χρειαστεί.
Στο ερώτημα πότε θα δοθεί το δώρο του Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα και πότε το επίδομα καλοκαιριού ο κ. Πέτσας απάντησε:
«Ξέρετε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση. Ξέρετε επίσης από τα προηγούμενα χρόνια ότι είναι υποχρεωτική η καταβολή του Δώρου.
Αλλιώς υπάρχουν πολύ σοβαρές συνέπειες, για τις οποίες επιλαμβάνεται το ΣΕΠΕ, προκειμένου να υπάρχει σωστή εφαρμογή των κανόνων των εργασιακών δικαιωμάτων στη χώρα μας.
Επομένως, περιμένουμε το επόμενο διάστημα να δούμε τι θα γίνει με αυτό το ζήτημα, καθώς η προθεσμία έληξε 30/6, και αναλόγως θα τοποθετηθούμε ξανά, αν χρειάζεται. Σε κάθε περίπτωση, το ΣΕΠΕ κάνει τη δουλειά του».
Τους εξανάγκασαν να το επιστρέψουν
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν καταγγελίες που λένε πως υπάρχουν εργαζόμενοι που όχι μόνο δεν εξοφλήθηκαν το δώρο του Πάσχα αλλά αφού ο εργοδότης τους το κατέβαλε στον τραπεζικό τους λογαριασμό μετά τους εξανάγκασε να το επιστρέψουν σε μετρητά.
Τι ισχύει
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο όταν ξεκίνησε η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων για τον κοροναϊό (lockdown) και δόθηκε η δυνατότητα για αναστολή των συμβάσεων η κυβέρνηση έδωσε στις πληττόμενες επιχειρήσεις την δυνατότητα να καταβάλουν το δώρο Πάσχα μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Παράλληλα το τμήμα του δώρου που αντιστοιχούσε στο διάστημα από την ημερομηνία έναρξης των αναστολών συμβάσεων και μετά αναλάμβανε να το καταβάλει το κράτος.
Εν συνεχεία ακολούθησε ΚΥΑ που προέβλεπε την καταβολή του συνόλου του δώρου από τις επιχειρήσεις οι οποίες θα ελάμβαναν αργότερα από το κράτος την επιδότηση για το τμήμα του δώρου που αντιστοιχούσε στην περίοδο της αναστολής της σύμβασης του εργαζόμενου. Με την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις θα είχαν εγγραφεί στην σχετική πλατφόρμα.
Όπως φαίνεται οι εργοδότες επικαλούνται το ότι δεν έχουν λάβει ακόμα την κρατική επιδότηση και ως εκ τούτου δεν έχουν καταβάλει ακόμα το δώρο Πάσχα.
Υπενθυμίζεται ότι με τροπολογία που εντάχθηκε στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, δώρα και επίδομα αδείας μειώθηκαν κατά 20% τουλάχιστον.
Ένας ακόμα από τους λόγους που φαίνεται να ωθεί εργοδότες και επιχειρήσεις να μην έχουν καταβάλει σε πολλές περιπτώσεις το δώρο του Πάσχα είναι η μείωση τουλάχιστον 20%.
Κίνδυνος οριστικής απώλειας
Γεγονός πάντως είναι πως διανύοντας ήδη τις πρώτες μέρες του Ιουλίου όπου ξεκινούν και οι άδειες του καλοκαιριού το πρόβλημα γίνεται εκρηκτικό καθώς πρακτικά, οι επιχειρήσεις θα επικαλούνται πρόβλημα καταβολής ενός επιπλέον μισθού (δώρου Πάσχα και επιδόματος αδείας) μέσα στο καλοκαίρι σε συνθήκες μείωσης του τζίρου τους λόγω της πανδημίας. Το γεγονός αυτό εντείνει τις ανησυχίες των εργαζομένων -που δεν έχουν λάβει το επίδομα Πάσχα- ακόμα για την οριστική απώλειά του.