Καθώς το 76% των διεθνών κεφαλαίων παγκοσμίως παρακολουθεί ως δείκτες αναφοράς τη σειρά των δεικτών της Morgan Stanley International (MSCI), επηρεάζοντας κύρια τα διεθνή κεφάλαια, οι αποφάσεις της MSCI παίζουν καταλυτικό ρόλο στα δρώμενα των τοπικών χρηματιστηριακών αγορών.
Οταν π.χ. το Χρηματιστήριο της Αθήνας μετά από 12 χρόνια που βρισκόταν στην πρώτη κατηγορία των δεικτών Ανεπτυγμένων Αγορών της MSCI μαζί με τις μεγάλες αγορές των ΗΠΑ και τις Ευρώπης υποβιβάστηκε στις 26.11.2013 (καθώς εντεινόταν η κρίση χρέους και το φάντασμα της δραχμής ήταν πολύ κοντά) στη δεύτερη κατηγορία των δεικτών Αναδυομένων Αγορών που βρίσκεται σήμερα, οι εκροές κεφαλαίων ήταν μεγάλες, καθώς η κατηγορία αυτή προσελκύει υποπολλαπλάσια κεφάλαια.
Το ΧΑ συμμετέχει μάλιστα με πολύ μικρό ειδικό βάρος (0,2%) στον δείκτη MSCI Emerging Markets, ενώ τα χρηματιστήρια του Μπουένος Αϊρες και ιδίως της Κωνσταντινούπολης θεωρούνται από τις μεγάλες αναδυόμενες αγορές. Ετσι, αν η MSCI που εξετάζει την υποβάθμιση των δεικτών MSCI Argentina και MSCI Turkey στις αγορές frontier markets ή standalone markets, στην τρίτη και τέταρτη κατηγορία των δεικτών δηλαδή, προχωρήσει τελικά σε κάτι τέτοιο, τότε έμμεσα το ειδικό βάρος του MSCI Greece θα αυξηθεί προσελκύοντας περισσότερα κεφάλαια.
Μάλιστα, το Χρηματιστήριο της Κων/πολης είναι στην περιοχή μας (Αναδυόμενη Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) μία σημαντική αγορά, με αποτέλεσμα όταν φεύγουν διεθνή κεφάλαια από εκεί ένα μέρος τους τοποθετείται στο ΧΑ, το οποίο να σημειωθεί πως είχε επίσης απειληθεί να υποβαθμιστεί την κατηγορία standalone markets όταν είχαν επιβληθεί τα capital controls, καθώς έτσι περιοριζόταν η προσβασιμότητα των επενδυτών στην εγχώρια αγορά. Στο ίδιο πλαίσιο η απειλή της υποβάθμισης του MSCI Turkey έχει να κάνει με το γεγονός ότι η προσβασιμότητα στην αγορά της Τουρκίας μετά τις παρεμβάσεις των Αρχών έχει μειωθεί δραματικά. Οπως εκτιμούν μάλιστα ξένοι οίκοι, αν τελικά ο MSCI Turkey υποβαθμιστεί στις frontier markets ή στις standalone markets, τότε από το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης θα μπορούσαν να φύγουν κεφάλαια 1 δισ. δολ., μέρος των οποίων θα μπορούσε να απορροφηθεί από το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η επόμενη γενιά των αναδυομένων
Οι αποκαλούμενες «εκκολαπτόμενες αγορές» (frontier markets) περιλαμβάνουν αγορές όπως των Λιθουανίας, Καζακστάν, Κροατίας, Σερβίας, Μαρόκο, Μαυρίκιου, Μπανγκλαντές, Βιετνάμ, Κένυας, Νιγηρίας, Τυνησίας, Μπαχρέιν, Ομάν, Κουβέιτ, ενώ οι standalone markets περιλαμβάνουν αγορές όπως αυτές των Τρινιντάντ, Ζιμπάμπουε, Μποτσουάνα, Τζαμάικα, Παναμά, Παλαιστίνη, Βουλγαρία, Μάλτα, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ουκρανία κ.ά. Ο όρος «frontier markets» που αφορά οικονομίες που θα μπορούσαν να γίνουν η επόμενη γενιά των αναδυόμενων αγορών, αποδίδεται στον οικονομολόγο Farida Khambata της International Finance Corporation, ο οποίος ήθελε να καταγράψει ένα υποσύνολο αναδυόμενων αγορών που είναι συνήθως σε πρώιμο στάδιο πολιτικής και οικονομικής ανάπτυξης.