Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 13 Ιουλίου, για να συζητηθεί το «τουρκικό ζήτημα», ζήτησε ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του γάλλου υπουργού Εξωτερικών, είναι πιθανό το σενάριο νέων κυρώσεων κατά της Άγκυρας από την πλευρά της ΕΕ.
Την Τρίτη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για «ιστορική και εγκληματική ευθύνη» της Τουρκίας για την εμφύλια διαμάχη στη Λιβύη, καταδικάζοντας έντονα την τουρκική εμπλοκή στα εσωτερικά της βορειοαφρικανικής χώρας.
«Μετά από αίτημα μας θα διεξαχθεί συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις 13 Ιουλίου μόνο για το τουρκικό ζήτημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος ΥΠΕΞ στο γαλλικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με το Reuters.
«Έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις κατά της Τουρκίας από την ΕΕ αναφορικά με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Είναι πιθανόν να επιβληθούν και άλλες» συμπλήρωσε.
Βόμβα από Γαλλία: Αποχωρεί από ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση στη Μεσόγειο
Νωρίτερα, η Γαλλία τραβώντας ακόμα περισσότερο το σκοινί έβαλε τέλος στη συμμετοχή της σε ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις στη Μεσόγειο, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο πως οι σχέσεις Τουρκίας – Γαλλίας επιδεινώνονται ραγδαία λόγω Λιβύης.
Η γαλλική πλευρά με δηλώσεις τους Τούρκου πρέσβη στο Παρίσι ανακοίνωσε την άμεση αποχώρησή της από τις κοινές επιχειρήσεις στα νερά της Μεσογείου.
Όπως αναφέρει το Reuters, ο Τούρκος πρέσβης στη Γαλλία υποστηρίζει ότι το Παρίσι ενημέρωσε το ΝΑΤΟ ότι σταματά την εμπλοκή του στις ναυτικές επιχειρήσεις στη Μεσόγειο, ύστερα από το περιστατικό μεταξύ γαλλικών και τουρκικών πλοίων. Υποστήριξε δε ότι η Γαλλία ζήτησε τη διενέργεια έρευνας από το ΝΑΤΟ για το επίμαχο περιστατικό, ωστόσο το αποτέλεσμα της δεν ευθυγραμμιζόταν με τους γαλλικούς ισχυρισμούς.
«Φαίνεται ότι οι ειδικοί του ΝΑΤΟ δεν έφθασαν στο ίδιο συμπέρασμα (σ.σ. με τη Γαλλία). Έχω την ενημέρωση ότι το πολεμικό πλοίο Courbet αποσύρεται από τις νατοϊκές ασκήσεις» δήλωσε ο Ισμαήλ Χακί Μούσα, μιλώντας στη γαλλική Γερουσία.
Σύμφωνα με τον γαλλικό τύπο, η συγκεκριμένη κίνηση δεν αποτελεί «κούφια» απειλή αλλά μία «μελετημένη κίνηση από την γαλλική πλευρά που στόχο έχει να βγάλει από την ιδιότυπη ουδετερότητα το ΝΑΤO και τον Γενς Στόλτενμπεργκ να ασκήσει παράλληλα πιέσεις στα υπόλοιπα μέλη της συμμαχίας προκειμένου να αντιδράσουν συνολικά στην τουρκική προκλητικότητα στην Λιβύη.
Λίγο νωρίτερα, η γαλλική εφημερίδα «L’ Opinion» ανέφερε ότι η Γαλλία έχει ήδη στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να ενημερώσει τη Συμμαχία για την απόφασή της να αναστείλει τη συμμετοχή της στη θαλάσσια επιχείρηση περιφρούρησης.
Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Ιουνίου του 2020, το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό υποστήριξε ότι γαλλική φρεγάτα αποτέλεσε στόχο ενός «εξαιρετικά επιθετικού» ελιγμού από τουρκικά πλοία στη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με το Παρίσι, τα τουρκικά πολεμικά πλοία, τα οποία συνόδευαν ένα φορτηγό πλοίο με πιθανή κατεύθυνση τη Λιβύη, φώτισαν το γαλλικό πλοίο «τρεις φορές με το ραντάρ καθοδήγησης πυρών».
Από την πλευρά της, η Τουρκία διέψευσε τους γαλλικούς ισχυρισμούς, επισημαίνοντας ότι τα τουρκικά πλοία χρησιμοποίησαν την κάμερα, η οποία είναι ενσωματωμένη στο ραντάρ τους, για να «παρακολουθήσουν το γαλλικό πλοίο που πραγματοποιούσε έναν επικίνδυνο ελιγμό σε πολύ μικρή απόσταση».
«Οι στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ θα ερευνήσουν για να διασαφηνίσουν την κατάσταση και να ρίξουν φως στο περιστατικό» είχε ανακοινώσει, μετά το περιστατικό, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Νέα επίθεση Τουρκίας κατά Γαλλίας
Η πολιτική της Γαλλίας για τη Λιβύη είναι «προκατειλημμένη», καθώς κάνει τα στραβά μάτια σε παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο προς όφελος του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, δήλωσε επίσης ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Παρίσι.
«Το εμπάργκο παραβιάζεται καθημερινά από τα αιγυπτιακά σύνορα και κάθε μέρα υπάρχουν πτήσεις από τα ΗΑΕ στην Λιβύη. Γιατί δεν γίνονται ερωτήσεις», δήλωσε ο Ισμαήλ Χακί Μουσά σε ακροαματική διαδικασία ενώπιον Γάλλων γερουσιαστών.
«Πιστεύουμε ότι λειτουργούν επιλεκτικά, κάτι το οποίο ενισχύει την υποστήριξη του κ. Χάφταρ στα ανατολικά», πρόσθεσε.