Ανέβηκαν οι τόνοι κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή επί του νομοσχεδίου για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις με την αξιωματική αντιπολίτευση να καταγγέλλει ότι «είναι ίδιο και χειρότερο με τα νομοθετικά διατάγματα της χούντας», όπως είπε ο Γιάννης Ραγκούσης. Και το ΚΚΕ αντέδρασε έντονα με τον Γιάννη Γκιόκα να μιλά για «νομοθετικό τερατούργημα» ζητώντας την απόσυρσή του, όπως και το ΜέΡΑ 25 με την Αγγελική Αδαμοπούλου να καταγγέλλει το νομοθέτημα ως «κατάπτυστο».
Στάση αναμονής για διευκρινίσεις τήρησε το ΚΙΝΑΛ με τον Γιώργο Καμίνη να επισημαίνει προβληματικά στοιχεία του νομοσχεδίου και να εντοπίζει ελλιπείς εγγυήσεις, ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε ζητώντας περαιτέρω αυστηροποίηση των ποινών για όσους προκαλούν φθορές σε ξένες περιουσίες.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή εβδομάδα.
Χρυσοχοΐδης: Mπαίνει τάξη
Πάντως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι με το νομοσχέδιο επιχειρείται να μπει τάξη ώστε οι πολίτες να διαδηλώνουν και ταυτόχρονα να μην πλήττονται τα δικαιώματα των υπολοίπων μέσα από την διατάραξη της κοινωνικο-οικονομικής ζωής. Ως προς τις εγγυήσεις, είπε ότι θεσπίζεται ο οργανωτής και ο αστυνομικός διαμεσολαβητής και ότι όταν τίθεται θέμα διάλυσης των διαδηλώσεων που παραβαίνουν το σχετικό νόμο, αυτό θα γίνεται μόνο παρουσία εισαγγελέα και «δεν θα το κάνει μόνη της η αστυνομική αρχή».
«Ορισμένες συγκεντρώσεις καταλήγουν σε καταστροφές και τραγωδίες. Τα προηγούμενα δέκα χρόνια κάηκαν δεκάδες λεωφορεία και τρόλεϊ που κάνουν 100.000 ευρώ το ένα. Ποιος πλήρωσε για αυτά; Συνελήφθη κανείς; Μήπως τα πλήρωσε κάποιος συγγενής αυτών που τα έκαψαν; Όχι, τα πλήρωσαν τα… κορόιδα οι Έλληνες φορολογούμενοι», είπε με έμφαση ο κ. Χρυσοχοΐδης ενώ όσον αφορά το νομοσχέδιο εμφανίστηκε ανοιχτός στο «να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν καλύτερο, αλλά στη λογική ότι θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά», όπως ξεκαθάρισε.
Ο ίδιος το χαρακτήρισε «άξιο των αναγκών της Ελλάδας και της κοινωνίας» και τόνισε ότι κανείς δεν είναι ευχαριστημένος από τον τρόπο που διοργανώνονται οι συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις οι οποίες διαταράσσουν την κοινωνική κα οικονομική ζωή. «Το νομοσχέδιο επιχειρεί, εδώ είμαστε, να βάλει τάξη ώστε οι άνθρωποι να διαδηλώνουν – και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι να το κάνουν πράξη και ταυτόχρονα να μην πλήττονται τα δικαιώματα των άλλων», είπε, ενώ επικαλέστηκε το παράδειγμα του ΠΑΜΕ με το οποίο, όπως είπε, ποτέ δεν δημιουργήθηκε ζήτημα καθώς πάντα υπάρχει η απαραίτητη συνεννόηση.
«Τι είναι ο μπαχαλάκιας;»
«Εμφανίζονται πάρα πολλές μικρές συγκεντρώσεις που αναστατώνουν τους ανθρώπους. Υπάρχει καμία ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει ρυθμίσει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι; Αυτό το απλό πράγμα θέλουμε να ρυθμίσουμε. Η συντριπτική πλειοψηφία λέει ελάτε να ρυθμίσετε αυτό το ζήτημα και κάποιοι λένε ότι είναι αντιδημοκρατικό και χουντικό. Ε, δεν είναι έτσι τα πράγματα», πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ενώ σημείωσε: «Ο νόμος επιχειρεί να ρυθμίσει τον τρόπο που θα ασκείται το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και να βάλει εγγυήσεις για να ασκείται το δικαίωμα αυτό. Τι είναι ο μπαχαλάκιας; Τι είναι αυτός; Κάτι ξεχωριστό; Και γιατί παίρνει άδεια το ΠΑΜΕ και όχι αυτός; Θα παίρνουν όλοι άδεια», είπε. Ενώ διευκρίνισε ότι «αν ο αστυνομικός διευθυντής κάνει κατάχρηση και δεν του δίνει άδεια γιατί έτσι θέλει, τότε υπάρχουν δικαστικές εγγυήσεις, μπορεί να πάρει προσωρινή διαταγή χωρίς να έχει προηγηθεί αίτηση ακύρωσης», ενώ στην έσχατη περίπτωση της διάλυσης μιας διαδήλωσης θα είναι παρών ο εισαγγελέας.
ΣΥΡΙΖΑ: Ποινικοποίηση συνταγματικού δικαιώματος
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ραγκούσης είπε από την πλευρά του ότι «τελευταία φορά που στην Ελλάδα υπήρξε νομοθετικό διάταγμα που ουσιαστικά απαγορεύει τις συγκεντρώσεις ήταν επί χούντας το 1971» σημειώνοντας ότι η μόνη διαφορά με το παρών νομοσχέδιο είναι στην γλώσσα –«εκείνο ήταν στην καθαρεύουσα», είπε. Ο ίδιος χαρακτήρισε «ψευδοαφήγημα» την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης υπογραμμίζοντας ότι το υπάρχων νομικό πλαίσιο παρέχει τις απαραίτητες εγγυήσεις είπε δίνοντας το δικαίωμα στην αστυνομία να απαγορεύσει μια συγκέντρωση είτε με τη δυνατότητα που της παρέχεται να περιορίζει στο πεζοδρόμιο μια μικρή συγκέντρωση ώστε να μην διαταράσσεται η κοινωνική και οικονομική ζωή. «Το μόνο που δεν υπάρχει είναι το έλλειμα της γνωστοποίησης», είπε τονίζοντας ότι είναι «συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα του συνέρχεσθαι» και ότι «πίσω από τα ψέματα της κυβέρνησης επιδιώκεται την ποινικοποίηση της άσκησης αυτού του συνταγματικού δικαιώματος».
«Δεν θα συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις»…
Την ίδια στιγμή, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας διαμήνυε από τη Θεσσαλονίκη ότι οι εργαζόμενοι «θα πάρουν τα μέτρα τους και θα ακυρώσουν στην πράξη τα νέα αντιδραστικά σχέδια». «Το έχουν κάνει και στο παρελθόν και θα το ξανακάνουν με την οργανωμένη απειθαρχία τους, “δεν θα συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις”», δήλωσε.