Αφού χρειάστηκε να περάσει μία πενταετία, τώρα μαθαίνουμε σιγά- σιγά τι πραγματικά συνέβαινε εκείνες τις ημέρες του 2015, τότε που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ήταν απόλυτος άρχων της πολιτικής ο Αλέξης Τσίπρας. Και, πιστέψτε με, ίσως να μην μαθαίναμε ποτέ τα άγνωστα παρασκήνια του δημοψηφίσματος και πώς επέλεγε τους υπουργούς του ο κ. Τσίπρας εάν δεν ερχόταν η πολιτική αλλαγή με τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και εάν δεν υπήρχαν οι μεταχρονολογημένες (έστω) αποκαλύψεις κάποιων από τους στενούς συνεργάτες του.
***
Εις εκ των πρωταγωνιστών της πρώτης φοράς Αριστεράς κυβέρνησης ήταν ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος αφηγείται πως διαμαρτυρήθηκε τρεις φορές στον κ. Τσίπρα αποκαλύπτοντας μάλιστα τον έντονο διάλογο που είχε μαζί του όταν ο τότε πρωθυπουργός απείλησε πως θα τα βροντήξει όλα και θα φύγει. Να σημειώσω ότι ο κ. Τσίπρας χρωστούσε πολλά στον κ. Κωνσταντόπουλο. Οταν ο κ. Κωνσταντόπουλος ήταν Πρόεδρος του Συνασπισμού ο κ. Τσίπρας ήταν ο γραμματέας της Νεολαίας. Αλλά από τότε άλλαξαν πολλά, ο κ. Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός, ο κ. Κωνσταντόπουλος οδηγήθηκε εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά, έτσι όπως τα αφηγήθηκε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος:
***
«Την πρώτη φορά που διαμαρτυρήθηκα στον Αλέξη Τσίπρα ήταν όταν έβαλε τον Πάνο Καμμένο στην κυβέρνηση. Μόνος του αποφάσισε την υπουργοποίηση του Καμμένου, χωρίς να ρωτήσει κανέναν, χωρίς να συμβουλευτεί ή να ενημερώσει κάποιο κομματικό όργανο. Το αποφάσισε μέσα σε μια μέρα μαζί με τη γνωστή παρέα του (δηλαδή Παππά, Φλαμπουράρη και λοιπούς). Ρώτησα τότε τον Τσίπρα εάν γνωρίζει ότι ο Καμμένος έγραψε ένα βιβλίο που κατηγορούσε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και μένα προσωπικά ότι είμαστε ενταγμένοι σ΄ένα δίκτυο παραπληροφόρησης της Σοβιετικής Ενωσης και ότι μας αντιμετώπιζε ως τρομοκράτες. Ο κ. Τσίπρας δεν μου απάντησε». Και ο κ. Κωνσταντόπουλος συνεχίζει.
***
Πώς έκανε τον Παπαγγελόπουλο υπουργό
«Η δεύτερη φορά που διαμαρτυρήθηκα έντονα στον κ. Τσίπρα ήταν όταν έμαθα πως θα έβαζε στην κυβέρνηση τον Δ. Παπαγγελόπουλο, που είχε υπηρετήσει στην ΕΥΠ επί Καραμανλή και ήταν εισαγγελέας. Ρώτησα τον κ. Τσίπρα: «Πού τον βρήκατε αυτόν;». Για να μου απαντήσει: «Είναι γείτονάς μου». Στα φοιτητικά μας χρόνια λέγαμε ότι ο βασιλιάς μπορούσε να κάνει υπουργό ακόμα και τον κηπουρό του, στον 21ο αιώνα κάνει κάποιος υπουργό τον γείτονά του». Και συνεχίζει…
***
«Θα φύγω»
«Η τρίτη φορά που διαμαρτυρήθηκα στον κ. Τσίπρα ήταν όταν αποφάσισε δημοψήφισμα. Με φώναξε και μου είπε: «Βιαστήκαμε να κυβερνήσουμε, δεν προετοιμαστήκαμε σωστά, πελαγώσαμε που μπήκαμε στην κυβέρνηση, δεν διαπραγματευτήκαμε όπως έπρεπε, με αποτέλεσμα να μας φοβερίζουν ότι θα μας διώξουν από το ευρώ». Δική σου ευθύνη είναι ότι δεν προετοιμαστήκατε καλά, δεν μπορείς τώρα να διαπραγματευτείς», του είπα. Και τότε μου είπε: «Θα τα βροντήξω όλα και θα φύγω». Οχι, του απάντησα, «μην τα βροντήξεις, καλύτερα να παραιτηθείς και να κάνεις εκλογές. Αλλά αυτός αντί απαντήσεως μου είπε: «Θα κάνω κάτι πιο έξυπνο από εκλογές, θα κάνω δημοψήφισμα». Του είπα «δεν μπορεί η Αριστερά να παίζει με το συνταγματικό δημοψήφισα που είναι στο πολιτικό DNA της». Αυτά έλεγε ο κ. Κωνσταντόπουλος και σας τα μετέφερα ακριβώς όπως τα είπε και βεβαίως, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, αμαρτίαν ουκ έχω.
***
Οσα δεν έδειξαν οι κάμερες από το Υπουργικό Συμβούλιο
Η εντύπωση που αποκόμισαν οι περισσότεροι των υπουργών που μετείχαν στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο ήταν ότι πιθανώς να ήταν και το τελευταίο με την παρούσα σύνθεση. Κάτι οι πληροφορίες ότι τον Ιούλιο θα γίνει ανασχηματισμός, κάτι οι ψίθυροι ότι το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα γίνει στις αρχές Αυγούστου, δεν ήταν λίγοι αυτοί που πίστεψαν ότι στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα υπάρξουν αλλαγές. Ο Πρωθυπουργός μάλιστα τους ευχήθηκε και καλό μήνα, αφού συνεδρίαζαν παραμονή της 1ης Ιουλίου, λέγοντας μάλιστα ότι και ο μήνας αυτός ελπίζει να είναι παραγωγικός και ότι έχουν πολλά να κάνουν…
***
Οι τηλεδιασκέψεις έχουν και τα καλά τους. Εις εκ των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου βρήκε την ευκαιρία στη διάρκεια της συνεδριάσεως να τσιμπήσει ένα σνακ αλλά όταν ήρθε η στιγμή να μιλήσει ξεχάστηκε και εμφανίστηκε… μπουκωμένος.
***
Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός
Κάπου 750 καλλιτέχνες και 500 τοπικοί συνεργάτες θα εργαστούν για το φιλόδοξο πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού «Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός». Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και αφορά 62 παραγωγές που δημιουργούν 262 πολιτικά γεγονότα σε 119 αρχαιολογικούς χώρους. Η έναρξη θα γίνει στις 18 Ιουλίου στην Ρωμαϊκή Αγορά και το πρόγραμμα περιλαμβάνει θέατρο, μουσική, λυρικό θέατρο και γενικά σύγχρονο πολιτισμό, όπως μου εξήγησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Οι περισσότεροι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», έχουν πληγεί οικονομικά από την υγειονομική κρίση. Να σημειώσω επίσης ότι όλες οι παραστάσεις σ΄όλη την Ελλάδα θα είναι δωρεάν για το κοινό (με την προϋπόθεση να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής προστασίας).
***
Μόνον που δεν στρώσαμε κόκκινο χαλί στους τουρίστες
Ηταν εμφανής η συγκίνηση της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, όταν αντίκρυσαν τους πρώτους (καμιά πενηνταριά δηλαδή) τουρίστες (από της Κάτω Χώρες) στη Ρωμαϊκή Αγορά: «Μόνο που δεν τους στρώσαμε κόκκινο χαλί, τόση ήταν η χαρά μας όταν είδαμε τους πρώτους τουρίστες σε αρχαιολογικούς χώρους», έλεγε μια από τις συνεργάτιδες της υπουργού Πολιτισμού. Οι τουρίστες δεν φορούσαν μάσκες (δεν είναι άλλωστε υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα σε ανοικτούς χώρους, μόνον σε μουσεία είναι υποχρεωτική η μάσκα), κρατούσαν από ένα μπουκαλάκι νερό (που τους προσφέρθηκε δωρεάν στην είσοδο μαζί με το εισιτήριό τους) και έμειναν να θαυμάζουν το Ωρολόγιο του Ανδρόνικου Κυρρήστου («Αέρηδες»), κτήριο του τέλους του 1ου αιώνα π.χ. που διέθετε εννέα ηλιακά ωρολόγια αλλά και μηχανισμό πλανηταρίου.
***
Το Χόλυγουντ έρχεται Ελλάδα
Για να ξέρετε: Οι πόρτες της Ελλάδας για γυρίσματα ξένων οπτικοακουστικών παραγωγών σε όλη την περιφέρεια έχουν ανοίξει προ πολλού – τώρα και τύποις. Το νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο που αφορά τα γυρίσματα ξένων παραγωγών στην χώρα μας κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή και σε αυτό μπορεί να διαβάσει κανείς όλες τις διευκολύνσεις που μπορεί να προσφέρει η ελληνική Πολιτεία σε όσους επιθυμούν να κάνουν γυρίσματα στη χώρα μας. Αυτό που κάποτε ακουγόταν αδιανόητο (και ήταν) σήμερα μπορεί να λυθεί με την ανταλλαγή μερικών e – mail. Τα εύσημα πρέπει να πάνε κυρίως στο Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ ΑΕ) που από εδώ και λίγα χρόνια λειτουργεί άψογα με έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων μέσω της παραγωγής ταινιών, τηλεοπτικών σειρών, ντοκιμαντέρ, κινουμένων σχεδίων και ψηφιακών παιχνιδιών. Τον Σεπτέμβριο του 2018 ο νόμος τροποποιήθηκε και το ποσοστό επιδότησης αυξήθηκε στο 35%. Τώρα αυξάνεται ξανά σε 40 %. Είναι ίσως η μόνη χώρα στην περιοχή, όπως με διαβεβαίωσαν από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής που το ποσοστό είναι τόσο μεγάλο. Η γειτονική Ιταλία έχει 35%, η Κροατία, το ίδιο, η Τυνησία επίσης 35%. Διόλου τυχαία εξάλλου που αυτή την στιγμή, χάρη στο ΕΚΟΜΕ που παρεμπιπτόντως δεν διέκοψε την λειτουργία του κατά την διάρκεια του lockdown, δεκάδες οπτικοακουστικά projects είναι προγραμματισμένα για γυρίσματα στην χώρα μας, ανάμεσα στα οποία και η διεθνής συμπαραγωγή «Trochter» (Κόρες) μέρος της οποίας θα γυριστεί στην Αμοργό. Επίσης, την Πέμπτη που μας έρχεται διανέμεται στις αίθουσες το «Ταξίδι στην Ελλάδα» του Μάικλ Γουίντερμποτομ (που γυρίστηκε χωρίς την συνδρομή του ΕΚΟΜΕ) και από την Πέμπτη 16 Ιουλίου, δύο ταινίες με την υπογραφή της εταιρείας Heretic:«Παρί» του Σιαμάκ Ετεμάντι και «Παράθυρο στη θάλασσα» του Μιγκέλ Ανχελ Χιμένεζ.