Κωδικός «προστατεύστε τον Τσίπρα!»

Βαριά η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ από τις παρεμβάσεις και τις συνομιλίες Παπππά – Ετοιμάζονται αλλαγές στο επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας λόγω των κινήσεων, ενεργειών, συνομιλιών αλλά και παρεμβάσεων του Νίκου Παππά, εκ των πιο στενών συνεργατών του. Το περιεχόμενο των συνομιλιών του πρώην υπουργού με τον επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή δημιούργησε πολύ βαριά ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Η περίπτωση Παππά παρήγαγε την «καύσιμη ύλη» για να γίνουν πολλαπλές εσωκομματικές εκρήξεις, δημιουργώντας ρήγμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θρυμματίζοντας την όποια εικόνα ενότητας εμφάνιζε στην κοινή γνώμη.

Ο κ. Παππάς βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο ως αρνητικός πρωταγωνιστής και με τις κινήσεις του δημιούργησε μείζον ηθικό ζήτημα για την αξιωματική αντιπολίτευση. Κυρίως όμως έφερε στο κέντρο της συζήτησης και τις ευθύνες που έχει ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός καθώς οφείλει, όπως λένε ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, να τον θέσει εκτός κομματικού κάδρου. Η συγκεκριμένη υπόθεση με τις συνομιλίες Παππά – Μιωνή αποτέλεσε και την κατάλληλη αφορμή για να εμφανιστούν ουσιαστικά δικαιωμένα και πρόσωπα που είχαν, ακόμα από την κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλη σύγκρουση με τον πρώην υπουργό και δεν ήταν λίγες οι φορές που ο κ. Τσίπρας έκανε τον διαιτητή μεταξύ των υπουργών του.

Δεν τοποθετήθηκαν

Η παρούσα κρίση όμως δημιούργησε και ηθικά ζητήματα, θέματα πολιτικής αισθητικής και κυρίως ανέδειξε το έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης για διάφορες πράξεις της κυβερνητικής θητείας ΣΥΡΙΖΑ. Επί της ουσίας, ιστορικά στελέχη του κόμματος, αποφεύγοντας να τοποθετηθούν δημόσια, σε ιδιωτικές τους συνομιλίες θέτουν θέμα δημοκρατίας, υπερασπιζόμενα το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Αυτό αποτυπώθηκε και στην ανακοίνωση-απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, όπου και ήταν σαφής η καταδίκη των πρακτικών του Ν. Παππά, που δεν έπεισε αρκετά μέλη του κομματικού οργάνου με τις εξηγήσεις του.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι περήφανος για το κυβερνητικό του έργο και ο ελληνικός λαός γνωρίζει πόσο σημαντικό ήταν αυτό για την απαλλαγή της χώρας από τα μνημόνια και την έξοδο από τη δεκαετή κρίση. Κατά τη διακυβέρνησή του προφανώς υπήρξαν λάθη και παραλείψεις…» αναφέρεται στο κείμενο και στη συνέχεια είναι ξεκάθαρη η αποδοκιμασία του Ν. Παππά: «Εκείνο που διακρίνει την Αριστερά είναι οι αρχές και οι αξίες της. Η εντιμότητα και το ήθος. Η ανιδιοτέλεια και η αλληλεγγύη. Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς προφανώς και ισχύει. Μόνο που αυτό δεν συνοδεύει αναγκαστικά όποιον δηλώνει αριστερός, ως σφραγίδα δωρεάς. Υποστηρίζεται και αναδεικνύεται κάθε στιγμή και σε κάθε πράξη». Αυτή ήταν και η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν θεωρήθηκε σκόπιμο να απομονωθεί πλήρως ο Ν. Παππάς. Βέβαια ο κεντρικός στόχος ήταν και είναι να μείνει εκτός κάδρου ο κ. Τσίπρας και να μη δημιουργηθεί περαιτέρω πρόβλημα στην εικόνα του.

να αναλάβει τις ευθύνες του,

Η συνάντηση

Σε αυτή τη λογική ο πρώην πρωθυπουργός συναντήθηκε και συνομίλησε κατ’ ιδίαν με τον πρώην υπουργό και ζήτησε να αναλάβει τις ευθύνες του, όπως και έγινε, μια κίνηση που όμως δεν είναι αρκετή για πολλούς συντρόφους του. Η συνάντησή τους έγινε πριν από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και θεωρήθηκε σκόπιμο να λάβει τον λόγο ο ίδιος ο Ν. Παππάς μετά την εισήγηση του Αλ. Τσίπρα, με στόχο να προλάβει ή να περιορίσει τις αντιδράσεις των μελών του οργάνου. Ο πρώην πρωθυπουργός του ζήτησε ενώπιον των μελών του ΠΣ να δώσει εξηγήσεις, υποστηρίζοντας ότι «απέναντι σε ένα τέτοιο αδίστακτο σύστημα εξουσίας οφείλουμε όλοι και κυρίως τα στελέχη πρώτης γραμμής να προσέχουμε κάθε μας πράξη και κάθε μας λέξη». Ομως δεν αμφέβαλλε για την εντιμότητα του Ν. Παππά, καθώς μια τέτοια κίνηση θα τοποθετούσε τον ίδιο, προσωπικά, στο κάδρο των ευθυνών και θα τον εμφάνιζε ως συμμέτοχο στις ενέργειες του πρώην υπουργού του.

Η στάση του κ. Τσίπρα δεν ικανοποίησε πολλούς, όπως στελέχη των «»53+», που θεωρούν ότι ο Ν. Παππάς με τις πράξεις του έπληξε το κύρος και το ήθος του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και το «mea culpa» που είπε ο πρώην υπουργός δεν ήταν αρκετό να κατευνάσει τις αντιδράσεις. Ο κ. Παππάς ανέλαβε την ευθύνη, έκανε αυτοκριτική για σημεία τής παρανόμως κτηθείσας συνομιλίας, όπως τη χαρακτηρίζει, και εστιάζει στο εξής: «…όσα ειπώθηκαν δεν είχαν να κάνουν με τις αυθεντικές πεποιθήσεις μου, αλλά ειπώθηκαν απέναντι σε έναν άνθρωπο σε παραλήρημα που προσπαθούσα να καθησυχάσω. Ωστόσο λάθη ύφους και ουσίας έδωσαν αφορμή για επιθέσεις εναντίον μας. Και αναλαμβάνω γι’ αυτό την ευθύνη».

Ζητούν παραίτηση

Οι κινήσεις Παππά έχουν εξοργίσει σειρά κεντρικών στελεχών, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νίκος Φίλης που στο πρόσφατο ΠΣ έθεσαν με ένταση το θέμα, ενώ την παραίτησή του ζήτησαν δημόσια – καθώς παρασκηνιακά υποστηρίζεται από πολλούς – η Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο Αντώνης Λιάκος. Στο πλήγμα που δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε συνομιλητές του και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, που είναι απέναντι σε «τακτικές και ύφος Παππά». Ιδιαίτερα προβληματισμένος φέρεται και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο πολύπειρος Γιάννης Δραγασάκης, που πάντα δίνει έμφαση στην ανάγκη της τήρησης του ηθικού αξιακού κώδικα της Αριστεράς. Οι κ.κ. Τσακαλώτος και Φίλης, που στο παρελθόν είχαν αντιπαρατεθεί με τον Ν. Παππά, απορρίπτουν και σήμερα, παρά τις επιθέσεις που δέχτηκαν από διάφορα υποσυστήματα του ΣΥΡΙΖΑ, λογικές ανθρωποφαγίας. Υποστηρίζουν ότι είναι ουσιαστικό θέμα, μιλάνε για βαθύτατα πολιτικό ζήτημα που δεν αφορά την επικοινωνία και εστιάζουν στο ύφος της πολιτικής που πρέπει να εκπέμπεται από τα στελέχη του κόμματος.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η άποψη του πρώην υπουργού Οικονομικών και άτυπου ηγέτη των «53+» ότι από τη στιγμή που ο Ν. Παππάς έχει πει δημόσια σχετικά με τη συνάντηση με τον κ. Μιωνή πως «θα ξανάκανε το ίδιο», δεν θα είχε θέση σε μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο ο κ. Τσακαλώτος όσο και ο Ν. Φίλης (στην ίδια λογική κινείται και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης) υποστηρίζουν ότι τα προηγούμενα χρόνια, ειδικά της κυβερνητικής περιόδου, αναδείχθηκαν στοιχεία αλαζονείας που επηρέασαν αρνητικά το κόμμα και την τότε κυβέρνηση. Η υπόθεση Παππά αναδεικνύει όμως και το θέμα των εσωτερικών συσχετισμών στο κόμμα εν όψει και της διαδικασίας ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού. Αυτό φάνηκε έντονα στις συνεδριάσεις του ΠΣ και της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, όπου ο Ν. Παππάς είδε να συντάσσονται μαζί του κυρίως οι «πασοκογενείς», ενώ δίπλα του έχει και τον Αλέκο Φλαμπουράρη.

Η Ρένα Δούρου και η αλληλεγγύη

Η κίνηση της Ρένας Δούρου να τον στηρίξει στο ΠΣ με το επιχείρημα ότι «η αλληλεγγύη δεν αφορά μόνο τον Παππά και τον Παπαδημούλη, αλλά όλους, καθώς απέναντί τους βρίσκεται ένα κτηνώδες καθεστώς» ήταν ενδεικτική. Η κυρία Δούρου στηρίζεται για γραμματέας του κόμματος από το υποσύστημα των «προεδρικών». Εξάλλου ακόμα συζητείται στο εσωκομματικό σύστημα η πρόσφατη μάζωξη (για «φραξιονισμό» μίλησαν αρκετοί) στο σπίτι του Παύλου Πολάκη, όπου βρέθηκαν οι Ν. Παππάς, Χρήστος Σπίρτζης και Ρ. Δούρου. Ο Ν. Παππάς, από τον οποίο τηρούν διακριτικές αποστάσεις και άλλα στελέχη, όπως π.χ. ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, τυγχάνει της στήριξης ενός σημαντικού τμήματος των «πασοκογενών» που εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Αυτό αποτυπώθηκε ξεκάθαρα και στη συνεδρίαση του ΠΣ, όπου ο Ν. Παππάς είδε να στηρίζεται από τον Γιάννη Ραγκούση και τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Η γραμμή άμυνας και ο εσωτερικός ανασχηματισμός

Το ζήτημα για το σύνολο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μείνει αλώβητος ο Αλ. Τσίπρας και προς αυτή την κατεύθυνση ζητείται να μείνει στην άκρη ο Ν. Παππάς, ενώ υπάρχει φόβος για μελλοντικές αποκαλύψεις. Ουδείς γνωρίζει τι θα προκύψει και μένει ουσιαστικά μέχρι να φύγει. Η παρούσα γραμμή άμυνας είναι ότι πρόκειται για παράνομη ηχογράφηση από την πλευρά του επιχειρηματία – γι’ αυτό και η γενική γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ολγα Γεροβασίλη και ο υπεύθυνος για θέματα Δικαιοσύνης Φώτης Κουβέλης κατέθεσαν προχθές αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητώντας να εφαρμοστεί ο νόμος. Βέβαια, το πρόβλημα, όπως λέει έμπειρο στέλεχος, είναι γιατί και πώς καταφέρνει ο Ν. Παππάς, που βρέθηκε πολλές φορές στο παρελθόν στο επίκεντρο ως αρνητικός πρωταγωνιστής, να επιστρέφει στην «αυλή» του κ. Τσίπρα.

Ωρα για αλλαγές

«Το κρίσιμο είναι να μην πληγεί ο Τσίπρας» λέει πρόσωπο με πλήρη εικόνα του παρασκηνίου και τονίζει ότι πλέον ήρθε η ώρα για αλλαγές και στο επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος και τις έχει αποφασίσει. Σε αυτό το πλαίσιο φέρεται ως βέβαιη η απόφαση του Αλ. Τσίπρα στον επικείμενο ανασχηματισμό των τομεαρχών να μη συμμετέχει ο Ν. Παππάς που πρωταγωνιστούσε το τελευταίο διάστημα και στη διαδικασία της ανασυγκρότησης με την ισχυρή ομαδοποίηση «πασοκογενών». Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας θέλει να κάνει «φυγή προς τα εμπρός». Αυτό έδειξε και η χθεσινή του ομιλία στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που έγινε σε βαρύ κλίμα.

Αποπροσανατολισμός

Ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί – το είπε και χθες στην ΚΕ – ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει την επιλογή να μετατρέψει την πολιτική ζωή σε βούρκο με στόχο τον αποπροσανατολισμό από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Ο ίδιος, θέλοντας να ξεφύγει και από την ιστορία Παππά, έστειλε μήνυμα ενότητας, συστράτευσης και επανεκκίνησης καθώς και ανανέωσης. Παράλληλα έδωσε σήμα, όπως είπε, ότι «δεν θα επιτρέψουμε στη ΝΔ, στο κόμμα της χρεοκοπίας, της αδιαφάνειας και της ταύτισης με την ολιγαρχία, να κάνει το άσπρο μαύρο, αλλά και δεν θα τους επιτρέψουμε να αποπροσανατολίσουν από τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα».

Προχωρεί στο συνέδριο του φθινοπώρου

Επί των κομματικών, ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί πλέον και επίσημα την προσθήκη «Προοδευτική Συμμαχία» στο όνομα του κόμματος και προχωρεί στο συνέδριο του φθινοπώρου, εκτός εάν υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις, δηλαδή εκλογές.  Οι οριστικές αποφάσεις και η ακριβής ημερομηνία θα καθοριστούν στο τέλος του καλοκαιριού, εντός του οποίου θα γίνουν πολλές περιοδείες από στελέχη για να αλλάξει και το κλίμα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.