Ισως να μην το γνωρίζετε, αλλά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς διαθέτει πολυπληθέστατο fan club. Οχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Ο ίδιος μπορεί να μην το παραδέχεται, αλλά φροντίζουν άλλοι συνάδελφοί στην κυβέρνηση να μας πληροφορήσουν για τη δημοτικότητά του… Εις εξ αυτών, ο υπουργός Επικρατείας και ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου Γιώργος Γεραπετρίτης, την ώρα που ο κ. Χαρδαλιάς βρισκόταν σε σύσκεψη στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, βγήκε στο ραδιόφωνο (Alpha) και άρχισε να πλέκει το εγκώμιο του κ. Χαρδαλιά. Και τι δεν είπε; Οτι αναβαθμίζεται συνεχώς (από Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας έγινε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας), ότι διαθέτει ισχυρό fan club, το οποίο επεκτείνεται και εκτός Ελλάδος. Αυτό όμως το «αναβαθμίζεται συνεχώς», μήπως ο υπουργός Επικρατείας θέλει κάτι να μας πει τώρα που ο ανασχηματισμός βρίσκεται επί θύραις; Ιδωμεν… Στο μεταξύ έδωσε μερικά παραδείγματα:
***
Ηρθε ο Χαρδαλιάς, έρχονται οι τουρίστες
Πρώτο παράδειγμα: Η Γαλλία, ζήτησε από τον κ. Χαρδαλιά και κατ΄επέκταση από την ελληνική κυβέρνηση το… know how για τη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας, γιατί προγραμματίζει να δημιουργήσει και η Γαλλία μία τέτοια υπηρεσία στα πρότυπα της ελληνικής Πολιτικής Προστασίας. Δεύτερο παράδειγμα: Ο κ. Χαρδαλιάς με τη στρατηγική που ακολούθησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και με τα μέτρα που λαμβάνει για την αντιπυρική θωράκιση της χώρας, φαίνεται πως γοήτευσε και τους Ρώσους, οι οποίοι του ζήτησαν να τους επισκεφθεί για να τους αναλύσει ο ίδιος τη δράση της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να μας δανείσουν ένα τεράστιο πυροσβεστικό αεροσκάφος τύπου Beriev Be-200 πολλαπλών ρόλων για την αντιπυρική περίοδο. Οταν ενημέρωσα τον κ. Χαρδαλιά για το τι λένε οι συνάδελφοί του στο Μαξίμου γι΄αυτόν και για το fan club του που λένε πως έχει, απλώς χαμογέλασε και συνέχισε τη σύσκεψη για τα αεροδρόμια. Απλώς σας λέω ότι σε όποιο αεροδρόμιο κι αν πάει, τον ακολουθεί το σύνθημα: «Ηρθε ο Χαρδαλιάς, έρχονται οι τουρίστες».
***
Σε εγρήγορση να βρισκόμαστε για τον ανασχηματισμό
Ισως ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης να γνωρίζει κάτι παραπάνω από τους άλλους υπουργούς για τον επερχόμενο ανασχηματισμό (ή διορθωτικές κινήσεις- όπως τις ονόμασε ο Πρωθυπουργός). Ηταν ο πρώτος ο οποίος δημοσίως είχε προσδιορίσει ότι όποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα γίνουν τον Ιούλιο. Ηταν επίσης ο πρώτος ο οποίος προσδιόρισε και την ημερομηνία δηλώνοντας ότι οι αλλαγές θα γίνουν στα μέσα Ιουλίου, όταν άλλοι υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη έλεγαν από ον Ιούνιο ότι ο ανασχηματισμός μπορεί να γίνει από στιγμή σε στιγμή. Την Δευτέρα, το πρωί πάλι αναφέρθηκε στον ανασχηματισμό, καλώντας μάλιστα τους δημοσιογράφους να βρίσκονται σε εγρήγορση μετά την 1η Ιουλίου. Αλλά πότε ακριβώς; Μαθαίνω ότι χρονικά προσδιορίζει (εκτός απροόπτου) τον ανασχηματισμό από 7-15 Ιουλίου. Με τη συμπλήρωση δηλαδή ενός έτους από τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές και μετά. Θέλησε ωστόσο να γίνει πιο σαφής: «Πάντως στις 17 Ιουλίου δεν πρόκειται να γίνει ανασχηματισμός. Είναι της Αγίας Μαρίνας, γιορτάζει η κόρη μου και θα είμαι στο σπίτι μου», είπε αφήνοντας τους πάντες άφωνους, κηρύσσοντας αυτή την ημερομηνία και την λήξη της… εγρήγορσης. Αλλά ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού θέλησε να προσδιορίσει και την έκταση του ανασχηματισμού: «Δεν θα είναι μεγάλος, θα είναι μικρός, μικρές διορθωτικές κινήσεις, ή μικρές παρεμβάσεις θα κάνει ο Πρωθυπουργός», όπως μου είπε.
***
Μήνυμα εθνικής αυτοπεποίθησης από την Πρόεδρο
Στο Αγαθονήσι και στους Λειψούς σ΄αυτά τα δύο ακριτικά νησιά βρέθηκε τη Δευτέρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στέλνοντας μήνυμα εθνικής αυτοπεποίθησης και ταυτόχρονα εθνικής υπερηφάνειας, όπως ακριβώς της το μετέδωσαν οι κάτοικοι του Αγαθονησίου. Ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Αγαθονησίου λέγοντας ότι από «την Υετούσσα των Αρχαίων Ελλήνων, την Τραγέα του Θουκυδίδη μέχρι σήμερα το Αγαθονήσι μπορεί να βρίσκεται μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά διατήρησε ανέπαφους τους δεσμούς του με την υπόλοιπη χώρα». Αλλωστε, ας μην ξεχνάμε, ότι το Αγαθονήσι πολλοί το χαρακτηρίζουν ως «αυθεντικό σμαράγδι στο φόντο του Αιγαίου».
***
Επισκέφθηκε το σχολείο στο νησί, όπου φοιτούν μόνον εννέα παιδιά, μοίρασε παιχνίδια στους μικρούς μαθητές και συζήτησε με τους εκπαιδευτικούς για τις ξεχωριστές προκλήσεις του σχολικού βίου στο ακριτικό νησί. Μετέβη εν συνεχεία στο στρατιωτικό φυλάκιο χαιρέτησε τους ακρίτες στρατιώτες τους θεματοφύλακες, όπως είπε, όχι μόνον των ελληνικών συνόρων, αλλά και των ευρωπαϊκών.
***
Στην κανονιοφόρο «Κραταιός»
Με μεταγωγικό C-27 μετέβη στη Σάμο και από εκεί στα νησιά με ελικόπτερο Super Puma. Επισκέφθηκε την κανονιοφόρο του Πολεμικού ναυτικού «Κραταιός». Στους Λειψούς επισκέφθηκε παραγωγικές μονάδες (ένα οινοποιείο, ένα τυροκομείο, που παρασκευάζει τυροκομικά προϊόντα από γάλα βουβαλιών), συναντήθηκε με τοπικές αρχές και με τα 100 παιδιά που φοιτούν στο νησί, ξεναγήθηκε στο σκάφος Aegean Explorer του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» και ενημερώθηκε για τη δράση του καταφύγιου δελφινιών που λειτουργεί στο νησί και είναι ξακουστό σ΄όλο τον κόσμο.
***
Πρωτοφανής πρόκληση των τουρκικών ΜΜΕ
Με αφορμή της επίσκεψης της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Αγαθονήσι σημειώθηκε νέα πρωτοφανής πρόκληση των τουρκικών ΜΜΕ, που εμφανίζουν μάλιστα το Αγαθονήσι ως… τουρκικό νησί με το όνομα Essek (;) και ότι δήθεν ανήκει στο Δήμο Αϊδινίου. Την ίδια ώρα η Πρόεδρος από το Αγαθονήσι όμως σημείωνε: «Η Ελλάδα επιδιώκει διαχρονικά σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας με την Τουρκία και επενδύει στην ειρηνική συνύπαρξη και τη συνεργασία των δύο λαών. Δεν είναι διατεθειμένη, όμως, να απεμπολήσει κυριαρχικά της δικαιώματα ή να αποδεχθεί αμφισβητήσεις εθνικών εδαφών».
***
Η Λίνα στο Προεδρικό
Το Σάββατο στο Προεδρικό Μέγαρο στην ορκωμοσία του Γιάννη Στουρνάρα ως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για τα επόμενα έξι χρόνια, πρόσεξα και μία ερασιτέχνη φωτογράφο που τραβούσε συνεχώς φωτογραφίες. Ηταν η σύζυγος του κεντρικού τραπεζίτη Λίνα Νικολοπούλου, η οποία φωτογράφιζε τον σύζυγό της μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. πρόσεξα επίσης ότι όταν τελείωσε η τελετή της ορκωμοσίας η Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου προσκάλεσε στο γραφείο της τον νεορκισθέντα διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, την σύζυγό του και τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταικούρα. Εμαθα ότι η συζήτηση είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον γιατί στην ανεπίσημη ατζέντα βρέθηκε ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος στην οικονομική κρίση, καθώς και η σημασία της ΕΚΤ στη διαμόρφωση νομισματικής πολιτικής ανάμεσα στα κράτη της Ευρωζώνης.
***
Οι 80 διαδηλώσεις μεσούσης της πανδημίας
Μοιάζουν απίστευτα και όμως είναι αληθινά: Πρώτον το καθεστώς που διέπει τις διαδηλώσεις και γενικά τις συναθροίσεις διέπεται από νόμο που θέσπισε η… χούντα. Κανένας δεν βρέθηκε να τον καταργήσει. Χρειάστηκαν δηλαδή να περάσουν περίπου 50 χρόνια για να καταργηθεί με νομοσχέδιο για τις συγκεντρώσεις/συναθροίσεις, τις πορείες και τις διαδηλώσεις που κατέθεσε τη Δευτέρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Και δεύτερο, τον Μάιο, μεσούντος του κορωνοϊού έγιναν στο κέντρο της Αθήνας 80 διαδηλώσεις και τον Ιούνιο άλλες 53. Ούτε ο κορωνοϊός αναχαίτιζε τις διαδηλώσεις.
***
Με βάση τις διατάξεις του νέου αυτού νομοσχεδίου καθιερώνεται η υποχρέωση έγκαιρης γνωστοποίησης της δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης στην κατά τόπο αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή από τον οργανωτή της. Ωστόσο, μη γνωστοποιηθείσα συνάθροιση δεν καθίσταται εξ αυτού και μόνον του λόγου, παράνομη. Επιπλέον…
***
Για πρώτη φορά καθιερώνεται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη ειδική ιστοσελίδα, μέσω της οποίας παρέχεται, εκ των προτέρων, αλλά και σε πραγματικό χρόνο, ενημέρωση στους πολίτες για τις προγραμματισμένες μέλλουσες ή τρέχουσες εκδηλώσεις, πορείες και τις σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Η ιστοσελίδα θα έχει διαδραστικό χαρακτήρα, καθώς οι σχετικές πληροφορίες θα ανατροφοδοτούνται συνεχώς όχι μόνο από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, αλλά και με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, έτσι ώστε να διευκολύνεται η ακώλυτη μετακίνησή τους, ταυτόχρονα με την τυχόν διεξαγωγή λοιπών εκδηλώσεων.
***
Πότε επιτρέπεται μια διαδήλωση
Αλλες διατάξεις προβλέπουν πότε επιτρέπεται και πότε όχι μία συγκέντρωση/διαδήλωση, την ευθύνη που έχει ο διοργανωτής κτλ. Θα σταθώ σ΄ένα άρθρο: Με βάση το άρθρο 13 μια συγκέντρωση που έχει νομίμως απαγορευθεί θα τιμωρείται ως ιδιώνυμο ποινικό αδίκημα με ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους, ενώ αν οι υπαίτιοι τέλεσαν βιαιοπραγίες, τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών. Ακόμη, ο οργανωτής της συγκέντρωσης θα ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας τους, από τους συμμετέχοντες στη διαδήλωση.
***
Σύντροφοι στο ξύλο
«Χώρια στη μάσα, αλλά μαζί στο ξύλο;» Το παράπονο αυτό (γιατί περί παραπόνου πρόκειται) έκανε νέος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που φιλοξενείται τακτικά σε τηλεοπτικά πάνελ και θεωρείται επιτυχημένος αυτοδιοικητικός. Πότε το έκανε; Λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο μετά τις αποκαλύψεις για το ηχητικό της συνομιλίας Παππά – Μιωνή. Και η φράση του βουλευτή αποτυπώνει το ευρύτερο κλίμα που υπάρχει στο ΣΥΡΙΖΑ για τον Νίκο Παππά. Και μπορεί όταν ο Αλέξης Τσίπρας είναι παρών να μην γίνονται αναφορές στο όνομα του Νίκου, αλλά όταν δεν βρίσκεται στα πέριξ οι «σύντροφοι», μόνον «συντροφικά» δεν αναφέρονται για το Νίκο και το ρόλο του στα σκάνδαλα. Μπορεί ο Νίκος να αναλαμβάνει την «πολιτική ευθύνη», δεξιά και αριστερά, αλλά καταλαβαίνω πως σύντομα θα πρέπει να αναλάβει και άλλες ευθύνες.
***
Ο… αυτοφωράκιας του ΣΥΡΙΖΑ
Ειδικά όταν ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας θέσει υπόψη του Σώματος τη δικογραφία για την υπόθεση Πετσίτη (ή εάν προτιμάτε του Μανόλο του Παππά) που βρίσκεται στο γραφείο του εδώ και έξι μήνες και η οποία αναφέρεται σε πολιτικά πρόσωπα, τότε ο Νίκος Παππάς θα χάσει κυριολεκτικά τον ύπνο του. Άλλωστε έκαναν τεράστια εντύπωση φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στο Σαββατοκύριακο και έδειξαν τον Μανώλη Πετσίτη στη «μεζούρα» της ΓΑΔΑ μετά από δύο συλλήψεις στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Η πρώτη το 2004 και η δεύτερη το 2014 – για πλαστογραφία παρακαλώ-. Μάλιστα, η δεύτερη σύλληψη έγινε λίγο πριν ο Πετσίτης αναλάβει φορολογικός εκπρόσωπος Κυπρίων δικηγόρων στην Αθήνα, που εργάζονται για τον Κύπριο δικηγόρο των offshore Αρτέμη Αρτεμίου, επιστήθιο φίλο του Νίκου Παππά (πήγαν μαζί στην Βενεζουέλα). Εάν λοιπόν ο Πετσίτης κληθεί από την Βουλή ή από τους Εισαγγελείς να μιλήσει θα έχουμε νέα επεισόδια στο σήριαλ Παππά. Και απ΄ ό,τι καταλαβαίνω δεν είμαστε μακριά από αυτή την εξέλιξη.
***
Αλλα τρία χρόνια ο Μεγάλου στην Πειραιώς
Την ανανέωση της θητείας του Χρήστου Μεγάλου στο τιμόνι της Τράπεζας Πειραιώς για τρία ακόμη χρόνια, έως τον Ιούλιο του 2023, αποφάσισε η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 26 Ιουνίου. Ενέκρινε επίσης την ανανέωση για τρία χρόνια της θητείας του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Γ. Χατζηνικολάου. Κατά την ομιλία του ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε νέες εκταμιεύσεις δανείων 2,5 δισ. και αναστολές πληρωμών για επιχειρήσεις και ιδιώτες, 5 δισ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 η Τράπεζα Πειραιώς ώστε να στηρίξει τους πελάτες της στην κρίση του κορονοϊού. Ανέφερε επίσης πως οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία δεν θα είναι αμελητέες ωστόσο με τα πρόσθετα μέτρα που έλαβαν η ελληνική κυβέρνηση και η Ελληνική ‘Ένωση Τραπεζών για την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας στους πληγέντες αναμένεται να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις και να υποστηρίξουν την ταχεία ανάκαμψη.
***
Από πρώτο χέρι…
Ο διάλογος που ακολουθεί διημείφθη πριν από λίγες μέρες στο Πεντάγωνο, ανάμεσα στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ σε εξωτερική πολιτική και ασφάλεια. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος παρέδωσε στον ευρωπαίο αξιωματούχο έγγραφο του ΓΕΑ με την υπέρπτηση τουρκικού F-16 πάνω από τη Χίο. Το έγγραφο έδειχνε με κόκκινη γραμμή την πορεία του τουρκικού μαχητικού.
– Τι είναι αυτό; Ρώτησε έκπληκτος ο κ. Μπορέλ προσπαθώντας να καταλάβει το σχεδιάγραμμα της τουρκικής παραβίασης.
– Είναι ένα τουρκικό F-16, οπλισμένο, που πετά πάνω από ένα μεγάλο ελληνικό νησί, πάνω από την Χίο, του απάντησε ο υπουργός.
-Και τι κάνατε εσείς; Ξαναρώτησε έκπληκτος ο κ. Μπορέλ.
– Σηκώσαμε αεροπλάνα και το αναχαιτίσαμε, είπε ο υπουργός.
– Δεν μου λέτε, αυτό γίνεται συχνά; ρώτησε ο κ. Μπορέλ.
-Κάθε μέρα γίνονται παραβιάσεις, αναχαιτίσεις, εικονικές αερομαχίες, κάθε μέρα σας λέω. Τα ραντάρ μας πιάνουν τα τουρκικά αεροσκάφη. Και ξέρετε πότε έγινε αυτή η θρασύτατη πρόκληση; Την ώρα που εσείς και ο κ. Δένδιας βρισκόσασταν στον Εβρο. Ηθελαν μ΄αυτόν τον προκλητικό τρόπο να απαντήσουν σ΄αυτή την επίσκεψη. Πέταξαν πάνω από την Χίο.