Οι πρώτες εκτιμήσεις για το ύψος της ζημιάς που θα προκαλέσει στην ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία, που ήδη νοσεί βαριά, το μη άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων στους Αμερικανούς, αλλά και σε άλλους τουρίστες με γεμάτα πορτοφόλια λόγω πανδημίας εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τη δυσκολία και την πολυπλοκότητα των διαπραγματεύσεων στην ΕΕ προκειμένου να αποφασιστεί στους πολίτες ποιων χωρών θα δοθεί το πράσινο φως για είσοδο στην ΕΕ μετά την 1η Ιουλίου.
Πέρα από πολιτικές προεκτάσεις το ζήτημα έχει και κρίσιμες οικονομικές συνέπειες.
Ένα καλοκαίρι δίχως Αμερικανούς τουρίστες ισοδυναμεί με απώλειες ύψους 1,8 δισ. ευρώ για την ιταλική οικονομία, λέει χαρακτηριστικά η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση αγροτών Coldiretti.
Προφανώς αναλογιζόμενοι την «τρύπα» των δισεκατομμυρίων ευρώ στις ευρωπαϊκές οικονομίες οι επικεφαλής των μόνιμων αντιπροσωπειών της Ε.Ε., έθεσαν σε γραπτή διαδικασία τη λίστα των τρίτων χωρών, από τις οποίες οι ταξιδιώτες θα μπορούν να εισέλθουν στην Ε.Ε. από την 1η Ιουλίου.
Η προθεσμία εκπνέει την Τρίτη το πρωί, οπότε και θα ανακοινωθούν επισήμως τα κράτη.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι χώρες οι οποίες αναμένεται να πάρουν το πράσινο φως είναι: Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Τυνησία, Ταϊλάνδη, Σερβία, Γεωργία, Ουρουγουάη, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Αλγερία και Μαρόκο.
Σ’ αυτές αναμένεται να συμπεριληφθεί και η Κίνα υπό τον όρο να εφαρμόσει πολιτική αμοιβαιότητας, δηλαδή να ανοίξει κι εκείνη τα σύνορα για όσους εισέρχονται από την Ευρώπη.
Το πρόβλημα είναι με τις χώρες που μένουν εκτός, και αυτό γιατί μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται χώρες με «ανοιχτοχέρηδες» τουρίστες. Ειδικότερα, εκτός φαίνεται να μένουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βραζιλία και η Τουρκία.
Αν δεν έρθει το δολάριο…
Μια τάξη μεγέθους της ζημιάς που θα προκληθεί από την έλλειψη Αμερικανών τουριστών δίνει η ιταλική συνδικαλιστική ένωση αγροτών Coldiretti.
Το κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων στους Αμερικανούς αυτό το καλοκαίρι λόγω της πανδημίας του νέου κοροναϊού θα μεταφραστεί με απώλειες ύψους 1,8 δισεκατομμυρίου ευρώ για την ιταλική οικονομία, εκτιμά η Coldiretti.
«Οι ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ είναι οι τουρίστες, εκτός Ευρώπης, που εκτιμούν περισσότερο την Ιταλία, με 12,4 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις το καλοκαίρι», σύμφωνα με τα δεδομένα της Τράπεζας της Ιταλίας (Bankitalia) του τρίτου τριμήνου του 2019, τα οποία επικαλείται η Coldiretti.
Η απουσία τους αυτό το καλοκαίρι θα μεταφραστεί με «απώλειες ύψους 1,8 δισεκατομμυρίου ευρώ για τον τουρισμό Made in Italy», υπογραμμίζει η συνδικαλιστική ένωση σε δελτίο τύπου.
Στη ζημία αυτή προστίθενται οι απώλειες από τους ταξιδιώτες από τη Ρωσία «που δεν σταμάτησαν να αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, την ώρα που οι ενδείξεις είναι ασθενείς από τη Γερμανία και τη Βόρεια Ευρώπη παρά το άνοιγμα των (διευρωπαϊκών) συνόρων εδώ και 15 ημέρες», τονίζει το συνδικάτο Coldiretti.
Σύμφωνα με την Coldiretti, η απουσία ξένων τουριστών δεν θα αποζημιωθεί από τον εσωτερικό τουρισμό, δεδομένου ότι μονάχα 34 εκατομμύρια Ιταλοί αποφάσισαν να πάνε διακοπές για λίγες ημέρες αυτό το καλοκαίρι, ένας αριθμός μικρότερος κατά 13% σε σύγκριση με τον περασμένο χρόνο.
Εντούτοις, η συνδικαλιστική ένωση υπογραμμίζει ότι η Ιταλία είναι φέτος ο προορισμός που θα προτιμήσει για τις διακοπές του το 93% των Ιταλών, έναντι 86% τον περασμένο χρόνο.
Η κατάσταση που περιγράφεται για την Ιταλία ισχύει σε πολύ μεγάλο βαθμό και για την Ελλάδα. Ούτε για τη χώρα μας κρίνεται δυνατό ο εσωτερικός τουρισμός να μπορέσει να καλύψει τις απώλειες που θα προκύψουν από την απουσία ξένων τουριστών, όσο και αν το διευρυμένο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού που έχει τύχει ευρείας αποδοχής αναμένεται να δώσει κάποιες ανάσες στις τουριστικές επιχειρήσεις.
Εξου και στις συναντήσεις των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών την περασμένη εβδομάδα για την κατάρτιση της λίστας των χωρών στις οποίες θα επιτραπεί η είσοδος στην ΕΕ, η Ελλάδα εξέφρασε έντονες αντιρρήσεις στην προοπτική να υπάρξει κι άλλη παράταση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης.
Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα άνοιγε τις πύλες της χώρας στον υπόλοιπο κόσμο, με την εξαίρεση εννέα χωρών, σηματοδοτώντας την πρόθεσή της να κινηθεί μονομερώς. Οι χώρες αυτές είναι οι εξής: οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Σουηδία, η Ρωσία, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ.
Δεν υπάρχουν ασφαλείς προβλέψεις
Ακόμη όμως και αν ανοίξουν τα σύνορα για περισσότερες χώρες κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα την πορεία της τουριστικής κίνησης.
Η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει ο πλανήτης λόγω της πανδημίας, η ψυχολογία των πολιτών – δυνητικών τουριστών, αλλά και οι αιφνιδιασμοί του ιού με διάφορες χώρες να εμφανίζουν εκ νέου έξαρση και τους ειδικούς να κρούουν καμπανάκι για δεύτερο κύμα πανδημίας δεν επιτρέπει ασφαλείς προβλέψεις.
Για το μόνο που μπορεί κανείς να μιλήσει είναι για ενδείξεις με τον μεγαλύτερο διοργανωτή ταξιδιών του κόσμου, ΤUI, να εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για τη ροή τουριστών στην χώρα μας απο την 1η Ιουλίου, οπότε ανοίγουν τις πύλες τους και τα περιφερειακά αεροδρόμια.
Όπως πληροφορεί το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της TUI στην Ελλάδα, Γιώργος Δήμας, όλες σχεδόν οι αγορές-δεξαμενές για την Ελλάδα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, θα διοχετεύουν μέσω της εταιρείας επισκέπτες στη χώρα μας.
Από την 1η Ιουλίου – αν δεν αλλάξει κάτι σε σχέση με τα μέτρα για τον κοροναϊό – ξεκινούν πτήσεις από Γερμανία, Σουηδία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία και σταδιακά «ανοίγουν» και άλλες αγορές.
Από 11 Ιουλίου αναμένονται και πτήσεις της TUI από την Αγγλία προς την Ελλάδα, ενώ τελευταία και πολύ σημαντική εξέλιξη είναι και το άνοιγμα των πτήσεων από την Σουηδία προς την Ελλάδα στις 2 Ιουλίου, πάντα με όχημα την TUI.
Σε ό,τι αφορά το τελικό αποτέλεσμα της φετινής χρονιάς στο σκέλος των αφίξεων για την Ελλάδα, η απάντηση αυτή περνάει από την «εξίσωση» που φέρει τις μεταβλητές του συνολικού αριθμού των πτήσεων προς την Ελλάδα και τις πληρότητες αυτών.
Στο σημείο αυτό ο κ. Δήμας, μιλώντας πάντα για την TUI, κάνει λόγο για ένα τόσο δυναμικό πεδίο, που τα δεδομένα αλλάζουν κάθε μέρα. Ακόμα και στις κρατήσεις αεροπορικών θέσεων, μέχρι και την τελευταία στιγμή υπάρχουν ακυρώσεις ή ακόμα και νέες κρατήσεις.
Ο κ. Δήμας, μιλώντας πάντα για την Ελλάδα, αναφέρει ότι αρχικά οι πτήσεις της TUI θα είναι λίγες σε σχέση με πέρυσι και οι πληρότητες χαμηλές. Ωστόσο υπογραμμίζει ότι μπαίνουν κρατήσεις στα συστήματα της TUI για Ελλάδα και τα πράγματα είναι καλύτερα από την προηγούμενη εβδομάδα.
Μικρό καλάθι κρατούν οι ξενοδόχοι
«Το ότι θα έρθει ο κόσμος από το εξωτερικό δεν σημαίνει ότι τα ξενοδοχεία θα σωθούν. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ άσχημη και τίποτα δεν είναι συγκρίσιμο με καμία χρονιά του παρελθόντος» λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Αλέξανδρος Βασιλικός.
Το στοίχημα για τον πρόεδρο του ΞΕΕ είναι να διατηρηθεί η σοβαρή εικόνα αντιμετώπισης της πανδημίας που έχει χτιστεί το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να κεφαλαιοποιηθεί στο μέλλον.
Δυσοίωνες οι προβλέψεις Οργανισμών
Την απαισιοδοξία αυτή συμμερίζονται και εκθέσεις οργανισμών.
Αποκαλυπτική είναι η έκθεση της EY Ελλάδος, η οποία ανεβάζει στα 10 δισ. ευρώ τις εκτιμώμενες απώλειες εισπράξεων του τουριστικού κλάδου το 2020, στα 4,46 δισ. ευρώ την εκτιμώμενη ζημία για τα ελληνικά ξενοδοχεία.
Η έκθεση προαναγγέλλει μάλιστα πενταετή περίοδο κρίσης για τον ελληνικό τουρισμό συμπεραίνοντας ότι ούτε το 2024 δεν θα μπορέσει να έχει ανακτήσει η Ελλάδα τα επίπεδα τουριστικών αφίξεων και εσόδων του 2019.
Σύμφωνα με αυτή την εκτίμηση το 2020 οι διεθνείς αφίξεις στην Ελλάδα θα καταγράψουν μείωση της τάξης του 57,9% και θα διαμορφωθούν στα επίπεδα των 14,5 εκατ. επισκεπτών έναντι 34,4 εκατ. ταξιδιωτών το 2019. Από την επόμενη χρονιά προβλέπεται σταδιακή ανάκαμψη με διψήφια ποσοστά αύξησης κάθε χρόνο.