Αλλαγές στον χάρτη του εσωτερικού τουρισμού φέρνει η πανδημία.
Με τον κορωνοϊό να «βρίσκεται ανάμεσά μας» – όπως λένε και οι αρμόδιοι -, οι Ελληνες οδηγούνται εφέτος σε «ασφαλείς» και οικονομικές λύσεις διακοπών, αποφεύγοντας κατά το δυνατό τις… μάσκες και τους άλλους περιορισμούς των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε μεταφορές, καταλύματα, πλαζ, εστιατόρια και καφέ.
Ερευνα
Οι καλοκαιρινές διακοπές ανέκαθεν αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι του τρόπου ζωής των Ελλήνων. Ομως η επιβολή περιοριστικών μέτρων στην εργασιακή και κοινωνική ζωή της χώρας λόγω της Covid-19 δείχνει να αλλάζει σημαντικά και αυτή τη συνήθεια, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων και τις διακοπές τους, τουλάχιστον για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου.
Σε αυτό συνετέλεσε και το γεγονός ότι ο κορωνοϊός έπληξε τα εισοδήματα σχεδόν του 75% του ελληνικού πληθυσμού.
Με βάση τα στοιχεία έρευνας του Εργαστηρίου Μάρκετινγκ MARLAB του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σχετικά με την πρόθεση των Ελλήνων να κάνουν εφέτος καλοκαιρινές διακοπές, το 47% απάντησε θετικά, παρά την πανδημία, τα περιοριστικά μέτρα και τις αλλαγές που έχει φέρει η καραντίνα.
Οι περισσότεροι από εκείνους που θα ταξιδέψουν (σε ποσοστό 65%) επιλέγουν για τις διακοπές τους τον Αύγουστο, ενώ το 50% δήλωσε ότι θα ξοδέψει το ίδιο χρηματικό ποσό με πέρυσι.
Στόχος της έρευνας ήταν κατά πόσο οι Ελληνες θα κάνουν εφέτος διακοπές, υπό ποιες συνθήκες, αλλά και πώς θα διαμορφωθεί η τουριστική τους συμπεριφορά λόγω της Covid-19.
Το 43% από εκείνους που θα ταξιδέψουν για καλοκαιρινές διακοπές δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να κατευθυνθούν στον τόπο καταγωγής τους και σε σπίτια συγγενών και φίλων, από τις 15 Ιουλίου μέχρι και το τέλος Αυγούστου, δεδομένου ότι τα σχολεία εφέτος θα ανοίξουν νωρίτερα από πέρυσι. Συγκεκριμένα, το 46% δηλώνει ότι θα μείνει σε ξενοδοχείο, το 14% σε σπίτι φίλων, το 29% στο εξοχικό ή πατρικό και το 19% σε ακίνητο τύπου Airbnb.
Χαθηκαν 2,5 μήνες
Μέχρι στιγμής έχουν ήδη «χαθεί» για τον εσωτερικό τουρισμό ο Μάιος, ο Ιούνιος και ο μισός Ιούλιος. Αντίστοιχα πέρυσι ο εσωτερικός τουρισμός είχε συνεισφέρει στα ξενοδοχειακά καταλύματα 952.405 διανυκτερεύσεις τον Μάιο, 1.287.677 διανυκτερεύσεις τον Ιούνιο, 1.734.546 διανυκτερεύσεις τον Ιούλιο και 2.416.241 διανυκτερεύσεις τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και τα γραφεία που ειδικεύονται στις μισθώσεις εξοχικών κατοικιών, το «ελληνικό στοιχείο», όπως δείχνουν και οι κρατήσεις, θα λείψει εφέτος από τους δημοφιλείς νησιωτικούς τουριστικούς προορισμούς, καθώς σχεδιάζει να κινηθεί οδικώς κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας ή σε μισθωμένες εξοχικές κατοικίες.
Με το αυτοκίνητο
Σε πρώτη ζήτηση παραμένουν προορισμοί που είναι προσπελάσιμοι απευθείας με το αυτοκίνητο (ανάμεσά τους και νησιά όπως η Λευκάδα και η Εύβοια), καθώς και παραλιακά θέρετρα της Πελοποννήσου (σε Μεσσηνία, Ηλεία, Αχαΐα, Αργολίδα, Κορινθία), της Ηπείρου (Πρέβεζα, Θεσπρωτία), της Αιτωλοακαρνανίας, της Στερεάς Ελλάδας, της Μαγνησίας και του Πηλίου, της Πιερίας, της Χαλκιδικής και της Καβάλας. Δεύτερη επιλογή για τις ελληνικές οικογένειες είναι τα «ασφαλή» νησιά, όμως η μετακίνηση προς αυτά απαιτεί ακτοπλοϊκά εισιτήρια, που οι τιμές τους δεν έχουν ακόμα «κατέβει», ενώ στο ταξίδι με το πλοίο απαιτούνται και ιδιαίτερες προφυλάξεις για τον κορωνοϊό (μάσκες, αποστάσεις, υπεύθυνες δηλώσεις κ.λπ.).
Κριτήρια οι νοσοκομειακές υποδομές και τα συχνά δρομολόγια
«Στην προ Covid-19 εποχή, νησιά χωρίς επαρκές υγειονομικό δίκτυο, όπως π.χ. η Κίμωλος, η Νίσυρος, η Φολέγανδρος, οι Μικρές Κυκλάδες και η Αμοργός, ήταν από τα πιο δημοφιλή για τους πελάτες μας» λέει ο κ. Χρήστος Αλιφραγκής που εργάζεται σε τουριστικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας. Εφέτος αυτό έχει αλλάξει. «Οι νοσοκομειακές υποδομές, η αεροπορική σύνδεση, όπως και το εάν ένα μέρος συνδέεται με συχνά δρομολόγια ή όχι είναι οι παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή προορισμού για πολλούς παραθεριστές» προσθέτει ο ίδιος.
Πάντως, υπάρχουν κι εκείνοι που στρέφονται προς τα μικρά… ξεχασμένα νησάκια, τα οποία δεν είχαν κρούσματα κορωνοϊού και θεωρούνται ασφαλείς «νησίδες» για διακοπές. Οπως δείχνουν τα στοιχεία πλατφόρμας κράτησης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, τις τελευταίες μέρες ανεβαίνουν οι αναζητήσεις νησιών «για social distancing». Δηλαδή ήσυχων νησιών, όπως η Δονούσα, η Ανάφη, η Γαύδος, οι Λειψοί, η Σύμη κ.λπ., που ακόμα κι εκείνοι που τα αναζητούν, πιθανόν να μη γνωρίζουν πού βρίσκονται ακριβώς στον χάρτη!
Οι τάσεις για τις εφετινές διακοπές των Ελλήνων θα γίνουν ακόμα πιο ξεκάθαρες μέσα στο επόμενο 20ήμερο, όταν θα έχουν ανοίξει όλα τα καταλύματα (εποχικής και συνεχούς λειτουργίας), καθώς σήμερα σε όλη τη χώρα λειτουργεί μόλις το 10% από το σύνολο των περίπου 9.800 ξενοδοχείων.
Ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών
Εφετινή «μόδα» είναι οι μισθώσεις κατοικιών, κυρίως από οικογένειες, κοντά στη θάλασσα με την εβδομάδα, το 15ήμερο ή τον μήνα. Ομως η τάση αυτή έχει εκτινάξει στα ύψη τις τιμές ενοικίασης των διαθέσιμων κατοικιών και κυρίως αυτών που βρίσκονται σε περιοχές έως και 120 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα ή πάνω στη θάλασσα.
Για παράδειγμα, η ενοικίαση ενός διαμερίσματος 50 τ.μ. με θέα τη θάλασσα στο Ξυλόκαστρο κοστίζει 1.200 ευρώ για ολόκληρο τον Αύγουστο, όσο και η τιμή ενός δυαριού 65 τ.μ. στο Λουτράκι, επίσης πάνω στο κύμα. Αντίστοιχα, η ενοικίαση μονοκατοικίας 75 τ.μ. στο Βραχάτι φτάνει στα 1.500 ευρώ, ενώ το ενοίκιο Αυγούστου για μονοκατοικία 110 τ.μ. στο Αλεποχώρι είναι 1.600 ευρώ.
Παρόμοιες τιμές συναντά κανείς και στα ενοικιαστήρια κατοικιών που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, όπως π.χ. στο Σούνιο, στον Ωρωπό, στο Πόρτο Ράφτη ή ακόμα πιο μακριά, στην Εύβοια, στον Θεολόγο, στον Αγιο Κωνσταντίνο κ.λπ.