Οταν ο πλανήτης ψηφίζει Ελλάδα

Το μήνυμα ότι «δεν υπάρχει ανησυχία για την Ελλάδα» στο εξωτερικό για τον κορωνοϊό μετέφερε ραδιοφωνικώς (ΘΕΜΑ 104,6) ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το 99% του πλανήτη θα ήθελε να είναι τώρα στην Ελλάδα».

Αυτό το 1% που δεν θέλει να είναι αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα για διακοπές μου έκανε εντύπωση και ρώτησα τον κ. καθηγητή ποιους εννοεί, ή εάν είναι σχήμα λόγου. Μου απάντησε ότι «σίγουρα θα υπάρχει ένα μικρό ποσοστό που δεν θέλει να έρθει, αλλά δεν έχει και τόση σημασία. Σημασία έχει ότι όλος ο κόσμος ψηφίζει για διακοπές Ελλάδα». Και εν συνεχεία έδωσε και οδηγίες: «Πρέπει να προσέξουμε να διατηρήσουμε πάση θυσία αυτό το καλό όνομα που έχουμε ως χώρα. Να προσέχουμε να μην το χαλάσουμε».

Μιλώντας για τη συνολική εικόνα από την πανδημία του κορωνοϊού στον πλανήτη ο Ηλίας Μόσιαλος παρατήρησε ότι «βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων αλλά δεν έχει αυξηθεί ο αριθμός των θανάτων. Μάλλον, είπε, ότι αυτοί που μολύνονται είναι νεότεροι σε ηλικία και οι μεγαλύτεροι και οι ευπαθείς ομάδες έχουν μάθει να προστατεύονται.

Ειδικά για την Ελλάδα ο κ. Μόσιαλος σημείωσε ότι «τα φαινόμενα στην Ξάνθη είχαν να κάνουν και με την ενημέρωση ορισμένων ομάδων που θα μπορούσε να γίνει καλύτερα. Όλα τα υπόλοιπα φαινόμενα με την προϋπόθεση ότι σχετίζονται έγκαιρα και γίνεται ιχνηλάτηση δεν με ανησυχούν σε αυτό το επίπεδο. Αν δούμε, όμως, 100 εστίες στη χώρα που δημιουργούν νέα περιστατικά θα υπάρξει ανησυχία». Ιδού ορισμένα άλλα ενδιαφέροντα από τις εκτιμήσεις του κ. Μόσιαλου

* Απόλυτη ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει. Απόλυτη ασφάλεια μπορείς να έχεις μόνο αν είσαι νησί όπως η Νέα Ζηλανδία και κλείσεις τα σύνορά σου, να μην σε νοιάζει ο τουρισμός» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τους προβληματισμούς από το άνοιγμα του τουρισμού ο κ. Μόσιαλος εξήγησε ότι δύο είναι οι εκδοχές:

* Το πρώτο πρόβλημα είναι να σου έρθουν τουρίστες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και να σου υπερφορτώσουν το σύστημα υγείας

* Το δεύτερο είναι να έρθουν νεότεροι να είναι ασυμπτωματικοί και να μεταδώσουν τον ιό σε Έλληνες μεγαλύτερης ηλικίας.

***
Το καλοκαίρι του κορωνοϊού

Προτού πάμε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επανεκκίνηση του τουρισμού, έχω να σας πω και τούτα: Η Εντατικολόγος καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου (ΜΕΘ Ευαγγελισμού), λέει πως δεν την ανησυχεί η έλευση τουριστών στην χώρα. Και εξηγεί γιατί: «Είναι καλοκαίρι, γιατί να ανησυχούμε; Το καλοκαίρι μένουμε περισσότερο έξω. Ο ιός κολλάει περισσότερο σε κλειστούς χώρους, δύσκολα μεταδίδεται σε ανοικτούς χώρους.». Τη ρώτησα εάν την ανησυχεί το γεγονός ότι υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων στην Θράκη για να απαντήσει ότι οι επιστήμονες το περίμεναν και ότι δεν τους ανησυχεί ιδιαιτέρως καθ΄ότι υπήρξε αμέσως απομόνωση. Τέλος εάν προβλέπει ότι θα υπάρξει και δεύτερο κύμα το φθινόπωρο η κυρία Κοτανίδου είπε ουδείς το γνωρίζει ακόμα με βεβαιότητα. Εάν ωστόσο υπάρξει, αυτό θα καθυστερήσει να έρθει στην χώρα μας γιατί το κλίμα στην Ελλάδα δεν το βοηθά. Εως τις αρχές Οκτωβρίου, σημείωσε, όλοι θα είμαστε έξω, δεν κλεινόμαστε έως τότε μέσα στα σπίτια μας. Και συμπλήρωσε: «Αλήθεια ποιος δεν θα ήθελε να βρίσκεται αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα με τη τόση ασφάλεια που παρέχει».

***
Το πρώτο θύμα του ιού είναι ο τουρισμός

Το πρώτο θύμα του ιού σε όλο τον κόσμο είναι ο τουρισμός και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμήσουμε το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε. Είναι η μεγαλύτερη οικονομική κρίση εδώ και 70 χρόνια. Πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους, μια κρίση συμμετρική, η οποία αφορά όλες τις χώρες και όλους τους κλάδους, μόνο που κάποιοι χτυπιούνται περισσότερο. Και δυστυχώς ο κλάδος του τουρισμού βρίσκεται στην πρώτη γραμμή» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην 28η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, λέγοντας όμως πως «δεν θα διστάσουμε για νέο γύρο μέτρων στήριξης, στο τέλος Ιουλίου».

***
Η Βουλή χαλαρώνει κι άλλο τα μέτρα

Η Βουλή στο μεταξύ χαλαρώνει τα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού που έλαβε από τον περασμένο Μάρτιο. Ετσι στην αίθουσα της Ολομέλειας από 60 βουλευτές που έως τώρα παρευρίσκονταν από την 1η Ιουλίου θα μπορούν τώρα να βρίσκονται οι διπλάσιοι, δηλαδή 120. Ο μόνος περιορισμός που επιβάλλεται είναι να μην έρχονται και οι 120 ταυτόχρονα. Πλέον δεν θα κατατίθεται κατάλογος ομιλητών από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, αλλά θα διενεργείται ηλεκτρονική εγγραφή όσων επιθυμούν να μιλήσουν χωρίς περιορισμό. Επιπλέον τα νομοσχέδια θα συνεχίσει να τα επεξεργάζεται η Ολομέλεια σε δύο συνεδριάσεις (επί της αρχής και επί των άρθρων) πλην των διεθνών συμβάσεων και του περιορισμένου ενδιαφέροντος σχεδίων νόμου.

***
Ο υπουργός με τις περισσότερες απαντήσεις

Ορισμένα στατιστικά στοιχεία από τη Βουλή των Ελλήνων. Στον χρόνο που πέρασε συζητήθηκαν 585 επίκαιρες ερωτήσεις και 83 αιτήσεις για αναπάντητες ερωτήσεις και αναφορές (σύνολο 668), ενώ μόνον 2 επίκαιρες ερωτήσεις δεν συζητήθηκαν λόγω μη προβλεπόμενου κωλύματος των ερωτώμενων υπουργών.. Εάν έχετε απορίες για το ποιος υπουργός απάντησε στις περισσότερες ερωτήσεις σας πληροφορώ ότι δεν είναι άλλος από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση (62 φορές) και ακολουθούν οι Κ. Καραμανλής (35 φορές), Μάκης Βορίδης (29 φορές), Κ. Χατζηδάκης (21 φορές) και ο Αδωνις Γεωργιάδης (19 φορές).

***
Και ξαφνικά ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει… ΝΔ

Την ώρα που ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δια του συνηγόρου του Δημήτρη Τσοβόλα αποχωρούσε από την Προανακριτική Επιτροπή, στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφιζόταν επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το Ελεγκτικό Συνέδριο και συνέβη το εξής παράδοξο. Ολα τα κόμματα ψήφισαν «ναι» επί της αρχής, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ και ας είχε προηγηθεί η σκληρή αντιπαράθεση για το ηχητικό του Μιωνή με τον Νίκο Παππά, με τον τότε υπουργό Επικρατείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να κάνει λόγο για «μαγαζί» μέσα στην κυβέρνηση και για «πολλά λεφτά».. Και ας είχε επίσης προηγηθεί ο πόλεμος ανακοινώσεων ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος χρησιμοποιεί μεθόδους παρακράτος. Τι είχε συμβεί; Γιατί υπήρξε αυτή η απρόσμενη συναίνεση με την ψήφιση ενός νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, εισηγητής του οποίου μάλιστα ήταν ένα βουλευτής, ο Κ. Κυρανάκης που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επανειλημμένως επιτεθεί σ΄αυτόν για τις απόψεις του; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ συναίνεσε σ΄ένα κυρίως τεχνικής φύσεως νομοσχέδιο της ΝΔ;

***
Η απομόνωση του Νίκου Παππά

Κατά μία εκδοχή, την οποία αφήνει να διαρρεύσει η ΝΔ είναι ότι «ο Τσίπρας θυσιάζει τον Ρασπούτιν». Η ΝΔ, βλέπετε, συνδέει την αποχώρηση με τις αποκαλύψεις γύρω από τη συνομιλία Παπά- Μιωνή. Κατά μία άλλη εκδοχή η πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείπει και τον Νίκο Παππά. Ουδείς βρέθηκε έως τώρα να τον στηρίξει πλην Αλέξη Τσίπρα και Παύλο Πολάκη, οποίος δήλωσε ότι «όταν είσαι σε κυβερνητική θέση συναντάς και ανθρώπους που δεν πρέπει». Αυτή η πολιτική απομόνωση του Νίκου Παππά από τους συντρόφους στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ορατή χθες στη Βουλή. Κανένας δεν τον πλησίαζε ούτε για καλημέρα, ούτε για μια αγκωνιά χαιρετισμού. Αλλά και ο πρώην Νο2 του Μαξίμου για να μην τον σταματήσει κανείς και τον ρωτήσει «τι έγινε σύντροφε Νικόλαε;», σχεδόν έτρεχε στους διαδρόμους μιλώντας στο κινητό του.

***
Τα γαλάζια δίποντα και τρίποντα

Σας ενημερώνω ότι η γαλάζια ομάδα μπάσκετ βουλευτών και υφυπουργών ξεκίνησε τους αγώνες της με ήττα. Αντίπαλός της ήταν οι υπάλληλοι της Βουλής που νίκησαν τους γαλάζιους με 102- 100. Εκείνο που έμαθα είναι ότι αυτός που διακρίθηκε στο man to man και στα δίποντα ήταν ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος. Το παιχνίδι έγινε χωρίς διαιτητή και η προσέλευση βουλευτών ήταν μεγάλη. Μέτρησα αρκετούς βουλευτές ανάμεσά τους οι Στάθης Κωνσταντινίδης, Ι. Μελάς, Χρ. Δερμεντζόπουλος (βουλευτής Εβρου) Κ. Κυρανάκης (έβαλε το μοναδικό τρίποντο), Γ. Στύλιος, Φώντας Μπαραλιάκος, ο υφυπουργός Μεταφορών (και κόουτς της ομάδας) Γιάννης Κεφαλογιάννης, ενώ στο γήπεδο βρέθηκε και ο διεθνής μπασκετμπολίστας Δ. Παπανικολάου, ο οποίος ήταν υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ. Βοήθησε την ομάδα των βουλευτών, αλλά στο τέλος οι βουλευτές έχασαν μ΄ένα καλάθι διαφορά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.