Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) διαφώνησαν για τη χρονική διάρκεια και το μέγεθος του έκτακτου προγράμματος στήριξης κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 4 Ιουνίου, αλλά συμφώνησαν ότι οι αγορές ομολόγων είναι το καλύτερο εργαλείο στις τρέχουσες συνθήκες και ότι τα οφέλη του υπερβαίνουν το κόστος, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Η ΕΚΤ υπεραμύνθηκε των αγορών αυτών -κάτι που θεωρείται ως έμμεση απάντηση στην πρόκληση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου- υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν πολλές ενδείξεις που αποδεικνύουν ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων είναι ο καλύτερος τρόπος για την αναζωογόνηση της οικονομίας της ευρωζώνης και την αύξηση του πληθωρισμού.
Απάντηση στην Καρλσρούη
Το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας απεφάνθη τον περασμένο μήνα ότι η ΕΚΤ υπερέβη την αρμοδιότητά της με τις αγορές κρατικών ομολόγων, ύψους 2 τρισ. ευρώ, ζητώντας από τη γερμανική κεντρική τράπεζα (Μπούντεσμπανκ) να φύγει από το πρόγραμμα αυτό, αν η ΕΚΤ δεν αποδείξει την αναλογικότητα του μέτρου εντός τριών μηνών.
«Υπάρχουν τώρα πολλές ενδείξεις σε μία μεγάλη βιβλιογραφία που δείχνουν ότι τα προγράμματα αγορών στοιχείων ενεργητικού γενικά και κρατικών ομολόγων ειδικά έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην επίτευξη των επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων τους στην οικονομία της Ευρωζώνης και συνεπώς στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών», ανέφερε η ΕΚΤ, σύμφωνα με τα πρακτικά.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συμφώνησαν χθες να δώσουν σημαντικά έγγραφα στις γερμανικές Αρχές για να αποδείξουν την αναλογικότητα, αλλά η ΕΚΤ δεν θα εμπλακεί άμεσα στη διαδικασία, αφήνοντας στη Μπούντεσμπανκ να προχωρήσει τη διαδικασία.
Παράλληλα, η ΕΚΤ έχει σχεδιάσει έκτακτα μέτρα για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της αγορών ομολόγων, ύψους πολλών τρισ. ευρώ, χωρίς τη Μπούντεσμπανκ και να ξεκινήσει μία χωρίς προηγούμενο νομική δράση κατά της γερμανικής κεντρικής τράπεζας.
Αντιμετωπίζοντας τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση για γενιές, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αύξησαν τον Ιούνιο το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων κατά 600 δισ. ευρώ στα 1,35 τρισ. ευρώ για να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να χρηματοδοτήσουν την απάντησή τους στην κρίση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ