Οι «πτήσεις» που καταγράφει η Ελλάδα στις ψηφιακές επιδόσεις είναι χαμηλές, όπως καταδεικνύεται από πλήθος ερευνών από μεγάλους διεθνείς οργανισμούς.
Η ψηφιακή «ωριμότητα» είναι περιορισμένη, με τον ψηφιακό αναλφαβητισμό να κυμαίνεται στο 29%. Μόλις το 10% των επιχειρήσεων στη χώρα μας είναι αρκετά ψηφιοποιημένες, ενώ η πλειονότητα (55%) επενδύει ελάχιστα σε ψηφιακές τεχνολογίες. Η ψηφιακή υστέρηση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα αντανακλάται και στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.
Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η κυβέρνηση έθεσε εξ αρχής κεντρική της επιλογή τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Επέδειξε ομολογουμένως ιδιαίτερη μέριμνα προς την κατεύθυνση αυτή και έχει να παρουσιάσει ήδη αξιόλογο έργο.
Η υγειονομική κρίση και οι αναπόφευκτες ανάγκες που προέκυψαν από αυτή έδωσαν το έναυσμα για επιτάχυνση του βηματισμού.
Ψηφιακές υπηρεσίες που διευκολύνουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα των πολιτών – και οι οποίες σε άλλες χώρες εφαρμόζονται προ πολλού – παίρνουν έστω και με καθυστέρηση σάρκα και οστά.
Η πρόοδος αυτή όμως δεν μπορεί να συντελείται ερήμην των πολιτών. Η ψηφιοποίηση του Δημοσίου θα είναι δώρο – άδωρο εάν δεν συνοδευθεί από ευρεία και συντονισμένη προσπάθεια μύησης και εξοικείωσης των πολιτών με τη νέα τεχνολογία, ώστε να είναι όλοι σε θέση να αξιοποιούν τα νέα εργαλεία.
Καθημερινές είναι οι εικόνες με τις ατέλειωτες ουρές σε τράπεζες και εφορίες για τη διεκπεραίωση εργασιών που θα μπορούσαν κάλλιστα να ολοκληρωθούν εξ αποστάσεως. Και, ως γνωστόν, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η νέα τεχνολογία δεν περιορίζει μόνο την ταλαιπωρία, αλλά μειώνει σημαντικά και το κόστος.
Υπό το πρίσμα αυτό, η δημιουργία της Ψηφιακής Ακαδημίας Πολιτών με στόχο τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Σε αυτόν τον θαυμαστό κόσμο των συγκλονιστικών επιτευγμάτων και δυνατοτήτων δεν πρέπει να μείνει κανείς πίσω.
ΤΟ ΒΗΜΑ