Ο Αλέξης Τσίπρας και η ευθύνη του παρακράτους

Τη διαγραφή του Νίκου Παππά από τον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μετά τη νέα τροπή που παίρνει η Προανακριτική Επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τις πρωτοφανείς αποκαλύψεις του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή για «μαγαζάκια» στην κυβέρνηση και με υπουργό, όπως ακούστηκε με δική του ατζέντα και με πολλά λεφτά. Ρώτησα έναν από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εάν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να διαγράψει τον κ. Παππά: «Σιγά που θα τον διαγράψει» ήταν η άμεση απάντησή του. Εν συνεχεία είπε ότι αυτά τα αιτήματα για διαγραφές πολιτικών στελεχών θυμίζουν πολιτικό πινγκ πονγκ που ρίχνει ο ένας το μπαλάκι στον άλλον για να συμπληρώσει: «Και ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να αποπέμψει από την κυβέρνηση τον κ. Πέτσα για τη γνωστή λίστα στα ΜΜΕ. Τον απέπεμψε; Οχι βεβαίως. Ετσι παίζεται το πολιτικό παιχνίδι», αφήνοντας άφωνο τον συνομιλητή του για το πώς η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης που δημιουργήθηκε. Αλλωστε ο κ. Τσίπρας από το Μεσολόγγι όπου βρέθηκε όχι μόνον δεν διέγραψε τον κ. Παππά, αλλά τον κάλυψε προχωρώντας σε επίθεση κατά της ΝΔ. Επί της ταμπακιέρας όμως δεν είπε τίποτα με αποτέλεσμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να δηλώσει ότι ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να σιωπά, τα ερωτήματα όμως είναι αμείλικτα. Είτε θα διαγράψει τον Παππά, είτε θα αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους.

***

Το σκάνδαλο Χατζηπάνου και ο Πρόεδρος της Βουλής

Αυτός ο οχετός αποκαλύψεων για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με μεθόδους παρακράτους (όπως τις αποκαλεί η κυβέρνηση), ήταν, όπως αναμενόταν, το αποκλειστικό θέμα συζήτησης ανάμεσα στους βουλευτές στη Βουλή. Ρώτησα τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα εάν το Κοινοβούλιο ξανάζησε τέτοιες στιγμές απαξίωσης της πολιτικής ζωής και εάν αιφνιδιάστηκε με όσα αποκαλύφθηκαν με τις ηχογραφήσεις που ακούστηκαν στην προανακριτική επιτροπή. Ιδού τι μου απάντησε: «Οταν ξέρεις ιστορία, στερείσαι την έκπληξη του πρωτοφανούς». Γιατί άραγε το λέει αυτός ο Πρόεδρος; Μήπως υπήρξαν και στο παρελθόν τέτοια φαινόμενα; Βεβαίως υπήρξαν, λέει, με το σκάνδαλο Χατζηπάνου…

***
Για τους νεότερους το σκάνδαλο Χατζηπάνου, γνωστό και «σκάνδαλο καυσίμων» ήταν μια υπόθεση διαφθοράς που απασχόλησε την κοινή γνώμη, τη Βουλή, την πολιτική (γενικότερα) και τα δικαστήρια το μακρινό έτος 1950. Ο Πάνος Χατζηπάνος ήταν επί σειρά ετών βουλευτής Ευβοίας και υπουργός Μεταφορών στις κυβερνήσεις συνεργασίας του κόμματος των Φιλελευθέρων και Λαϊκού Κόμματος και ενεπλάκη σε μέγα σκάνδαλο καυσίμων, αφού ανέθεσε τη διανομή πετρελαίου απευθείας σε μια εταιρία στην οποία εταίρος ήταν μια «οικοκυρά», η Ολγα Κυριαζοπούλου γνωστή και φίλη του υπουργού. Η Βουλή συνέστησε προανακριτική επιτροπή και παρέπεμψε τον υπουργό σε Ειδικό Δικαστήριο (Υπουργοδικείο, λεγόταν τότε) με την κατηγορία της απιστίας, επειδή ζημιώθηκε το Δημόσιο. Θέλετε το αποτέλεσμα; Ο Χατζηπάνου καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο μηνών με τριετή αναστολή!!

***
Λαφαζάνης: Ο Παππάς λειτουργούσε υπογείως

Εάν έβλεπε κανείς, την Τρίτη το πρωί, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη έξω από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων θα διαπίστωνε ότι ο πρώην υπουργός της πρώτης φοράς κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ήταν οργισμένος. Επειδή η δίκη του για το θέμα των καταλήψεων (κατηγορείται με τον μισό ποινικό κώδικα) αναβλήθηκε για πέμπτη φορά, κάτι που δεν το ανέχεται. Τον κρατούν ως όμηρο, λέει. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά:

***
«Δικάστε με, καταδικάστε, ή αθωώστε με, αλλά μην αναβάλετε πάλι τη δίκη» φώναξε στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου μετά την απόφαση του δικαστηρίου να αναβάλει για άλλη μια φορά τη δίκη λόγω απουσίας δικηγόρων: «Το κάνουν επίτηδες, δεν θέλουν να με καταδικάσουν, ούτε όμως να με αθωώσουν, θέλουν να με κρατούν οιωνεί κατηγορούμενο» έλεγε.

***
Τον ρώτησα και για το «μαγαζάκι» για το οποίο έγινε αναφορά στην ηχογραφημένη συνομιλία των Μιωνή – Παππά και απάντησε: «Τον Παπαγγελόπουλο δεν τον γνώριζα ούτε ήθελα να τον ξέρω. Τον Παππά, όμως τον γνώριζα, είμαστε στην ίδια κυβέρνηση και δεν έχω καλή γνώμη γι΄αυτόν. Δεν είχα καλή γνώμη γιατί ότι έκανε το έκανε υπογείως, ήταν άνθρωπος του παρασκηνίου», μου είπε. Σε ερώτηση εάν έχει ακούσει τίποτα για «μαγαζάκι» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι δεν άκουσε αλλά εάν υπήρχε κάτι τέτοιο, θα ήταν μετά τον Ιούλιο του 2015, όταν αυτός έφυγε από την κυβέρνηση. Πάντως ο κ. Λαφαζάνης δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με τις δικαστικές περιπέτειες που πέρασε και περνά και με όσα αποκαλύπτονται «άθλια πολιτική ηγεσία» και ότι «έχει περιπέσει στον πολιτικό βούρκο».

***
Οταν το επιτελικό κράτος πάει ταράτσα

Ενώ την Τρίτη το μεσημέρι είχαν μαζευτεί μαύρα σύννεφα στον ουρανό της Αθήνας και η βροχή ήταν πιθανή δύο «τολμηροί» υπουργοί αποφάσισαν να συνφάγουν σε ταράτσα γνωστού εστιατορίου στο Κολωνάκι. Ηταν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. Τι γύρευε όμως ο υπουργός Επικρατείας με τον υπουργό Τουρισμού; «Το καθήκον του επιτελικού κράτους, πάει και ταράτσα», απάντησε λακωνικά πλην όμως με νόημα ο κ. Γεραπετρίτης. Για την ιστορία σας λέω ότι και οι δύο έφαγαν από μία σαλάτα. Ηπιαν, ο μεν Επικρατείας ανθρακούχο μεταλλικό νερό (γαλλικής προέλευσης) ο δε ο Τουρισμού αναψυκτικό light. Εχουν ενδιαφέρον τέτοιου είδους συναντήσεις ενόψει του επερχόμενου ανασχηματισμού. Γιατί, ο Πρωθυυπουργός, μπορεί να ανέβαλε τον ανασχηματισμό αλλά δεν τον ακύρωσε.

***

Οι βουλευτές και τα τεστ αντισωμάτων

Η αγωνία των βουλευτών, υπουργών, πολιτευτών και υπαλλήλων της Βουλής για τον κορωνοϊό αποτυπώνεται στην αθρόα προσέλευσή τους στα τεστ αντισωμάτων που οργανώνει τούτες τις ημέρες η Βουλή. Θέλουν όλοι αυτοί να μάθουν και μάλιστα όσο το δυνατόν γρηγορότερα εάν είχαν προσβληθεί ή όχι από τον ιό και δεν το έχουν αντιληφθεί. Εως σήμερα έχουν γίνει 800 τεστ και αναμένεται να φθάσουν τις επόμενες ημέρες τα 1.500. Τα αποτελέσματα σε λίγες ημέρες.

***
Το ψηφιακό τσάι της Αννας

Το δίλημμα καφές ή τσάι αποτελεί πρωταρχικό ερώτημα κατά την έναρξη των περισσότερων πρωινών συσκέψεων, με τους οικοδεσπότες να φροντίζουν πάντοτε να καλύπτουν όλες τις προτιμήσεις. Αυτή τη φορά στο ΔΙΚΤΥΟ της Άννας Διαμαντοπούλου, που διοργανώνει συχνά τα τελευταία χρόνια προγεύματα εργασίας, δεν προβληματίστηκε καν. Οι νέες συνθήκες πραγματοποίησης εκδηλώσεων στην εποχή του κορωνοϊού μετέτρεψαν μια προγραμματισμένη πρωινή συνάντηση της Δευτέρας σε ψηφιακή, οπότε εξ αποστάσεως το ΔΙΚΤΥΟ …κέρασε τον κάθε καλεσμένο ό,τι επιθυμούσε και μάλιστα στον άνετο χώρο των οικιών ή των γραφείων τους. Οι 30 περίπου συμμετέχοντες σε κλειστή συζήτηση για τις σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΕΕ, μεταξύ των οποίων και ανώτεροι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΞ ήπιαν το ρόφημα της αρεσκείας τους ακούγοντας την ανάλυση της ειδικής Γερμανίδας σινολόγου Γιάνκας Οερτέλ. Μία μόλις ώρα μετά, το δίλημμα του ροφήματος, περνούσε και στις Βρυξέλλες όπου η ηγεσία της ΕΕ συμμετείχε σε ψηφιακή σύσκεψη με την ηγεσία της Κίνας. Στο Πεκίνο να φανταστώ η επιλογή του ροφήματος ήταν πιο ξεκάθαρη και …ολοκληρωτική.

***
Οψόμεθα εις Φιλίππους

Eργα χρηματικού ύψους 3.700.000 ευρώ εκτελούνται αυτή την εποχή στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και την παρακολούθηση της πορείας τους πραγματοποίησε με επίσκεψή της η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2014-2020, το ΥΠΠΟΑ εκτελεί έργα μεγάλης σημασίας, με στόχο όταν ολοκληρωθούν, το 2023, μια εντελώς διαφορετική εικόνα του αρχαιολογικού χώρου. Ας μην ξεχνάμε δε, ότι το 2014, το ΥΠΠΟΑ κατέθεσε στην ΟΥΝΕΣΚΟ φάκελο υποψηφιότητας για ένταξη των Φιλίππων στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το 2016 αποφασίστηκε η εγγραφή του, ως 18ου ελληνικού μνημείου. .

***
Η πρωτιά της Θεσσαλίας

Πρώτη Περιφέρεια στη χώρα σε αριθμό και αξία δημοπρατήσεων κατατάσσεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το πρώτο 4μηνο του 2020. Με 38 δημοπρατημένα έργα αξίας 49,1 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΔΗΣΗΔ (το εθνικό σύστημα Ηλεκτρονικών Διαγωνισμών και δημοσίων Συμβάσεων) στο σύνολο των Περιφερειών αλλά και Δήμων της χώρας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι πρώτη τόσο σε δημοσιευμένους διαγωνισμούς όσο και σε αξία διαγωνισμών. Δικαιώνοντας έτσι το μότο του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, «ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι, είναι να το κάνεις».

***
Γιατί η κυβέρνηση αγοράζει… τσίγκους

Δείτε τι μπορεί κανείς να ανακαλύψει διαβάζοντας τις αποφάσεις στη Δι@υγεια. Η κυβέρνηση για παράδειγμα ενέκρινε παραγγελία για 1.000 τεμάχια… τσίγκου, 30 τεμάχια μανίλας, 1.000 λίτρων αλκοόλης, 500 κιλών πανιών καθαρισμού, 40 κιλών κόλλας, αλλά και διάφορων άλλων χημικών προσθέτων. Την ίδια ημέρα ενέκρινε 28 κιλά ψυκτικού υγρού, δέκα τεμάχια των τεσσάρων λίτρων ψυκτέλαιο και δύο μοτέρ ανεμιστήρων για την επισκευή κλιματιστικής μονάδας. Θα μου πείτε τι θέλει η κυβέρνηση τους τσίγκους, το ψυκτικό υγρό, τις πάνες καθαρισμού, τις κόλλες (και μάλιστα σε ποσότητα 40 κιλών) και τα άλλα χημικά; Τα θέλει έμαθα για τις ανάγκες του Εθνικού Τυπογραφείου και κάποιος έπρεπε να τα παραγγείλει.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.