Γ. Στάσσης: Ανω των 700 εκατ. ευρώ το 2020 το επαναλαμβανόμενο EBITDA της ΔΕΗ

Λειτουργική κερδοφορία άνω του 1 δισ. ευρώ το 2024 - Στο 10% με 20% το 2024 το μερίδιό της σε ΑΠΕ - Έπεσε το μερίδιό της στο 66,3% στο λιανεμπόριο ρεύματος τον Μάιο.

Στη μετατόπιση των επενδύσεων της ΔΕΗ προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης μιλώντας σήμερα στην 18η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων 2020. Ο στόχος διείσδυσης αναθεωρείται προς τα πάνω και φιλοδοξεί να πιάσει μερίδιο 10% με 20% στον τομέα της «πράσινης» ενέργειας έως το 2024 από 2,5% το 2019. Όπως επεσήμανε, τον περασμένο Δεκέμβριο είχε δεσμευθεί για επενδύσεις ΑΠΕ άνω του 1 GW έως το 2024, ενώ πλέον εκτιμά ότι η ΔΕΗ μπορεί να διαμορφώσει ένα χαρτοφυλάκιο καθαρής ενέργειας πάνω από 6 GW.

Επίσης, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, εκτιμάται ότι για το 2020 το EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση θα διαμορφωθεί σε ύψος άνω των 700 εκατ. ευρώ. Συνοψίζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019, τα οποία είχαν δημοσιευθεί εν μέσω πανδημίας, εστίασε στα επαναλαμβανόμενα EBITDA των 333,6 εκατ. ευρώ. «Κάνοντας τις σωστές επιλογές, η εικόνα της εταιρείας θα αλλάξει ριζικά στο μέλλον επιτυγχάνοντας μέχρι το 2024 λειτουργική κερδοφορία μεγαλύτερη του 1 δισ. ευρώ, μειώνοντας το προσωπικό στους 11.500 εργαζόμενους και αυξάνοντας την ισχύ των ΑΠΕ», υπογράμμισε.

Όσον αφορά στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, οι συνολικές επενδύσεις το 2019 ανήλθαν σε 646,6 εκατ. ευρώ έναντι 746,7 εκατ. ευρώ το 2018. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση των επενδύσεων για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα V», μιας και το 2018 υπήρξε κορύφωση των δαπανών λόγω παραλαβής σημαντικού εξοπλισμού για το έργο. «Η ΔΕΗ παραμένει ο μεγαλύτερος ιδιωτικός επενδυτικός φορέας της χώρας με επενδύσεις οι οποίες αναμένεται να συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της επιχείρησης τα επόμενα χρόνια. Το καθαρό χρέος παρέμεινε ελαφρώς κάτω από τα 3,7 δισ. ευρώ με τα ποσά των αποπληρωμών των δανείων να πλησιάζουν εκείνα των αντλήσεων», υπογράμμισε ο κ. Στάσσης.

Μείωση στο λιανεμπόριο και στην παραγωγή ρεύματος

Ολοένα και συρρικνώνονται τα μερίδια της ΔΕΗ στο λιανεμπόριο ρεύματος και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τους ιδιώτες να κατακτούν μεγαλύτερα ποσοστά. Ειδικότερα, όπως σημείωσε ο κ. Στάσσης, σήμερα, με βάση τα τελευταία στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το ποσοστό της ΔΕΗ στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα περιορίστηκε, έτι περαιτέρω, τον Μάιο, στο 66,3%.

Το 2019, η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στο 75,8% (από 81,8% το 2018), με συνέπεια οι πωλήσεις της ΔΕΗ σε GWh (γιγαβατώρες) να περιοριστούν κατά 5,9%.

Επίσης, τα ποσοστά της ΔΕΗ έπεσαν και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 17,4% ή κατά 5,4 TWh (τεραβατώρες), εξαιτίας της περιορισμένης λειτουργίας των λιγνιτικών σταθμών (κατά 30,1%) και των υδροηλεκτρικών μονάδών (κατά 33,4%). Όπως εξήγησε ο κ. Στάσσης, «το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης της λιγνιτικής παραγωγής σημειώθηκε στο γ’ και δ’ τρίμηνο 2019 κυρίως λόγω χαμηλότερων τιμών φυσικού αερίου και υψηλότερων τιμών CO2 που καθιστούν τις λιγνιτικές μονάδες λιγότερο ανταγωνιστικές σε σχέση με τις μονάδες φυσικού αερίου». Σχετικά με τις υδροηλεκτρικές μονάδες, η παραγωγή επηρεάστηκε από τις μικρότερες ποσότητες υδάτινων εισροών στους ταμιευτήρες το 2019 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όπως και στην αύξηση των αποθεμάτων των ταμιευτήρων.

Αντίθετα, αυξήθηκαν η παραγωγή από μονάδες φυσικού αερίου κατά 11,9% και οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας κατά 22,1%. Παραγωγή και εισαγωγές της ΔΕΗ κάλυψαν το 45,5% της συνολικής ζήτησης στη χώρα το 2019, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2018 ήταν 54%.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.