Τα μαχαίρια τους ακονίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) το προσεχές Σάββατο. Τότε αναμένεται να υπερψηφιστεί η προσθήκη «Προοδευτική Συμμαχία», δίπλα στον τίτλο «ΣΥΡΙΖΑ». Η επικείμενη κομματική διαδικασία αναμένεται να αποτελέσει μια εξαιρετικά δύσκολη πολιτική άσκηση ισορροπιών για τον Αλέξη Τσίπρα, που διαπιστώνει ότι η εσωστρέφεια ακόμα κυριαρχεί, παρά την προσπάθειά του να πέσουν οι τόνοι και να επικεντρωθεί το κόμμα στην ουσιαστική αντιπολίτευση.
Στο μεγάλο γήπεδο της Κεντρικής Επιτροπής, όπου την πλειοψηφία έχει η ομάδα των προεδρικών, προβλέπεται να υπάρξει αντιπαράθεση με τους «53+» και όσους συνασπίζονται ή συμμαχούν μαζί τους, χωρίς να υπάρχει όμως ομοιογένεια και ενοποίηση. Οι αντιθέσεις είναι δεδομένες. Οι διαφορετικές γραμμές παραμένουν ξεκάθαρες. Υπάρχουν δυο αντίθετοι κόσμοι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιπαρατίθενται πολιτικά και ιδεολογικά δυο βασικές σχολές σκέψεις, δυο αντιλήψεις τόσο για τη μετεξέλιξη και τη διεύρυνση, όσο και για τη στρατηγική από εδώ και πέρα.
Επώδυνη διαδικασία
Μια πρόγευση για το τι θα επακολουθήσει στην ΚΕΑ των 700 μελών (την πλειοψηφία έχουν οι προεδρικοί και οι πασοκογενείς) δόθηκε στην προ ημερών συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί, παρά την ομόφωνη απόφαση να προταθεί η προσθήκη «Προοδευτική Συμμαχία», υπήρξαν ενδείξεις ότι η μετεξέλιξη θα είναι επώδυνη διαδικασία και υπάρχει δρόμος μέχρι το 3ο τακτικό συνέδριο του φθινοπώρου, οπότε και θα επικυρωθεί και τυπικά το νέο όνομα. Ηδη, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει «Το Βήμα της Κυριακής», έχουν ξεκινήσει οι συνάξεις στελεχών από όλες τις τάσεις του κόμματος, αλλά και οι διαδικτυακές «κλειστές» συζητήσεις τους μέσω των ανάλογων εφαρμογών. Το ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχει ώσμωση πλέον και μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των πασοκογενών της Προοδευτικής Συμμαχίας. Στο πλαίσιο αυτό είναι πολύ πιθανό τις επόμενες ημέρες, σε κάθε περίπτωση πριν από τη συνεδρίαση της ΚΕΑ, να δημοσιοποιηθεί και πολιτικό κείμενό τους το οποίο θα κάνει αίσθηση λόγω και της σύνθεσης των προσώπων – δεν θα πρόκειται για νέα τάση – που θα το υπογράφουν και θα σηματοδοτούν το «πάντρεμα» ΣΥΡΙΖΑ και πασοκογενών.
Το δόγμα «ή τώρα η ποτέ»
O ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκλωβιστεί σε μια εσωκομματική διαδικασία που τον κρατάει πίσω σε πολλά και η οποία διαρκεί επί πάρα πολλούς μήνες, σε σημείο να θολώνει και το πολιτικό του μήνυμα. Παράλληλα, αναδεικνύεται πόσο δίκιο είχαν όσοι προέτρεπαν τον κ. Τσίπρα να γίνει το συνέδριο έως τα τέλη του 2019, ώστε να μη συνεχιστεί η παρούσα εσωκομματική εσωστρέφεια. Ο πρώην πρωθυπουργός, αρκετά συνειδητοποιημένος και έχοντας πλέον πιο ολιστική και σφαιρική εικόνα της κατάστασης ανά περιοχή, διέβη τον εσωκομματικό Ρουβίκωνα. Ουσιαστικά για τον ίδιο κυριαρχεί το δόγμα «ή τώρα η ποτέ» για την υλοποίηση του εγχειρήματος μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ και με βάση τους σημερινούς σχεδιασμούς του δεν πρόκειται να μπει σε λογική συμβιβασμών και διατήρησης ισορροπιών.
Αυτό φάνηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου εμφανίστηκε αποφασισμένος να φτάσει ακόμα και σε ρήξη για να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου του για τον μετασχηματισμό του κόμματος. Ο κ. Τσίπρας έδειξε ότι δεν θα κάνει πίσω μπροστά στον μεγάλο στόχο που είναι η διεύρυνση του κόμματος, στέλνοντας και σαφές μήνυμα σε όσους στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δίνει έμφαση στην ανάγκη να προχωρήσει το κόμμα μπροστά με την επισήμανση ότι πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν και δεν είναι δυνατόν να διαιωνίζεται η σημερινή κατάσταση. Εξάλλου, έχοντας διαπιστώσει ότι πολλά στελέχη του αναλώνονται σε μηχανιστικές διαδικασίες που αποξενώνουν και ψηφοφόρους – εν δυνάμει μέλη του κόμματος -, διαμηνύει ότι ο μετασχηματισμός και η διεύρυνση είναι μονόδρομος.
Επί της ουσίας ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να ανοίξει στους πασοκογενείς έναν «καθαρό διάδρομο» προς το «ιερό» του ΣΥΡΙΖΑ. Με την προσωπική του σφραγίδα επιχειρεί να αποδυναμώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις αντιδράσεις των «53+» που έστηναν και συνεχίζουν να στήνουν μπλόκα στην επιχείρηση για έλευση όσων περισσότερων στελεχών από το πάλαι ποτέ κραταιό ΠαΣοΚ. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο ίδιος στην προ ημερών εισήγησή του, τμήματα της οποίας παρουσιάζονται σήμερα από «Το Βήμα», έστειλε σαφές μήνυμα εξωστρέφειας και επανεκκίνησης των διεργασιών για διεύρυνση αλλά και ανανέωση σε επίπεδο προσώπων και διαδικασιών. Συγκεκριμένα μίλησε για την ανάγκη να προχωρήσει γοργά η διαδικασία της διεύρυνσης με τη σύγκληση της ΚΕΑ αλλά και της αξιολόγησης της δουλειάς του κόμματος σε όλους τους τομείς: στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, στην ευρωομάδα και στα τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Το μητρώο στελεχών
Επίσης, ζήτησε σε κάθε νομαρχιακή επιτροπή αλλά και στις οργανώσεις μελών να μπουν στόχοι για την εγγραφή νέων μελών. Παράλληλα, εισηγήθηκε το επόμενο διάστημα να παρουσιαστεί σχέδιο για το μητρώο στελεχών, ώστε να εμπλουτιστεί και ανανεωθεί το στελεχιακό δυναμικό του κόμματος. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι έδωσε έμφαση στην ανάγκη να αναδειχθούν το επόμενο διάστημα νέα στελέχη με κριτήριο την αξία τους και τη διείσδυσή τους στην κοινωνία και όχι την προέλευσή τους ή τις απόψεις τους στην εσωκομματική γεωγραφία.
Οι «53+» και η στάση Τσακαλώτου, Φίλη και Βούτση
Μένει να φανεί πως θα αντιδράσουν οι «53+» υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και οι συνοδοιπόροι τους, πώς θα κινηθούν κεντρικά στελέχη με ειδικό βάρος, όπως ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Βούτσης κ.ά. Ακόμη αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη, που δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει ο ίδιος ευθύνες που δεν του αναλογούν, ειδικά για στρατηγικές επιλογές όπως π.χ. στο ζήτημα των υποψηφιοτήτων στις αυτοδιοικητικές εκλογέςμ όπου πολλοί βουλευτές – τότε υπουργοί – επέβαλαν επιλογές τους ακυρώνοντας τον κεντρικό σχεδιασμό του κ. Τσίπρα για ανοίγματα.
«Αδειασμα» Παπαδημούλη
Στην Πολιτική Γραμματεία, όπου κυριάρχησαν και τρεις γραμμές για την υπόθεση με τα ακίνητα του Δημήτρη Παπαδημούλη, θέμα που έχει ενοχλήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αναδείχθηκε η διάσταση των κ.κ. Τσίπρα και Σκουρλέτη. Ο δεύτερος, απαντώντας στο μήνυμα του πρώτου ότι θα προχωρήσει, δήλωσε (συνέντευξη «Εποχή») κάθετα αντίθετος σε μια λογική προσωποπαγούς κόμματος, ενώ έχει ενδιαφέρον η άποψη του κ. Τσακαλώτου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μείνει κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και να μην υπάρξει στροφή προς τη σοσιαλδημοκρατία και την Κεντροαριστερά.
Σε σχέση με την υπόθεση Παπαδημούλη πάντως, ο κ. Τσίπρας τον άδειασε με εύσχημο τρόπο προχθές στη συνάντησή του με τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «ο τρόπος που επέλεξε τώρα να επενδύσει τα χρήματα, που απέκτησε νόμιμα και όχι παράνομα, ήταν λάθος».