Βαρουφάκης: Βέτο στην ΕΕ ή ασφυξία της οικονομίας

Πρόταση νόμου για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης παρουσίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως χωρίς άσκηση βέτο στους θεσμούς της ΕΕ (Eurogoup, σύνοδος κορυφής) από την Ελλάδα τότε η «η ασφυξία» θα είναι εξασφαλισμένη τόσο για τη χώρα μας όσο και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πρόταση νόμου για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης παρουσίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως χωρίς άσκηση βέτο στους θεσμούς της ΕΕ (Eurogoup, σύνοδος κορυφής) από την Ελλάδα τότε η «η ασφυξία» θα είναι εξασφαλισμένη τόσο για τη χώρα μας όσο και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πρόωρες εκλογές και 5ο μνημόνιο

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 υποστήριξε ότι με αυτή την πρόταση νόμου που καταθέτει, «θα ανατρέψει την υφεσιακή δυναμική της φορολογικής πολιτικής και θα αντικαταστήσει τη θεσμική αρχιτεκτονική της υποτέλειας στην τρόικα, ανακτώντας και δημιουργώντας θεσμούς προστασίας των πολιτών από την επιδεινούμενη κρίση Ύφεσης-Χρέους».

Ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει σε πρόωρες εκλογές πριν την επιβολή των νέων μέτρων του «5ου μνημονίου». Μάλιστα ερωτηθείς για το χρόνο διεξαγωγής τους ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε πως θα γίνουν «όταν το Βερολίνο θα σφίξει τα λουριά. Τη στιγμή που θα πρέπει να συζητηθούν τα νέα μέτρα, θα κάνει εκλογές».

Χειροπόδαρα

Στο πλαίσιο ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κάλεσε σε «παλλαϊκή συστράτευση» και απέρριψε τη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως η ηγεσία του «έδεσε χειροπόδαρα τη χώρα το βράδυ του δημοψηφίσματος στο χειρότερο μνημόνιο. Εμείς είμαστε ο χώρος στον οποίο συγκεντρώνονται προοδευτικοί άνθρωποι, αριστεροί αλλά και φιλελεύθεροι».

Ταυτόχρονα όμως ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για «πολλούς ΣΥΡΙΖΑ».

Σε ότι αφορά την πρόταση νόμου του ΜέΡΑ25 μεταξύ άλλων προτείνεται κούρεμα προπληρωμών, μείωση του ΦΠΑ, αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, κατάργηση του σχεδίου Ηρακλής, κατάργηση του Υπερταμείου και την αντικατάστασή τους από άλλες εταιρίες κλπ.

Κατάργηση ΑΑΔΕ, «Ηρακλή» και Υπερταμείου

Οι άξονες της πρότασης νόμου είναι:

1. Καταργούνται όλες οι προπληρωμές για ετήσια εισοδήματα κάτω των 100.000 ευρώ (φυσικά πρόσωπα) και για επιχειρήσεις με προσωπικό μικρότερο των 300 ατόμων.

Κουρεύονται οφειλές επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που επλήγησαν άμεσα από την πανδημία.

Ανώτατος ΦΠΑ στο 15% (18% για χρήση μετρητών).

Φόρος επιχειρήσεων στο 15% για τις μικρές, στο 20% για τις μεσαίες και στο 29% για τις μεγάλες.

2. Καταργείται η ελεγχόμενη από την τρόικα ΑΑΔΕ και μεταφέρεται το φορολογικό λογισμικό και τα απαραίτητα πληροφοριακά συστήματα σε νέα Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων & Φορολογικού Λογισμικού.

3. Δημιουργία νέας αυτόνομης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, με τον/την επικεφαλής να μην επιλέγεται ούτε από την κυβέρνηση ούτε από τους δανειστές. Αντ΄αυτών, εκλέγεται από Κοινωνική Επιτροπή Επιλογής Ανώτατου Προσωπικού, της οποίας το 1/3 είναι βουλευτές, το 1/3 είναι κληρωτοί δικαστές και το 1/3 κληρωτοί επαγγελματίες λογιστές-φοροτεχνικοί.

4. Κατάργηση του «Ηρακλή» και αντικατάστασή του από τον «Οδυσσέα», ένα νέο καθεστώς διαχείρισης των κόκκινων δανείων, με επίκεντρο νέα Δημόσια Εταιρεία Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών.

5. Κατάργηση του Υπερταμείου και αντικατάστασή του από την εταιρεία «Αθηνά – Εθνική Αναπτυξιακή Εταιρεία Δημόσιας Περιουσίας & Δημοσιονομικών Συναλλαγών», στην οποία θα υπάγονται:

Ι. Η Εθνική Εταιρεία Τραπεζικών Συμμετοχών που θα αντικαταστήσει το υπό κατάργηση ΤΧΣ

ΙΙ. Η Νέα Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα που θα προκύψει μετά από συγχώνευση του ΤΑΙΠΕΔ με την υπάρχουσα αναπτυξιακή τράπεζα, έτσι ώστε η δημόσια περιουσία που σήμερα το ΤΑΙΠΕ εκποιεί να χρησιμοποιείται (χωρίς να πωλείται) ως εχέγγυο για τη δημιουργία επενδυτικών ροών στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα

6. Νέο Σύστημα Δημοσιονομικών Συναλλαγών Ιδιωτών-Δημοσίου (ΣΔΗΣΙΔ) που προσφέρει βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας στο Ελληνικό Δημόσιο και, παράλληλα, θα εξασφαλίσει σημαντικές φοροαπαλλαγές στους πολίτες, καθώς και δωρεάν συναλλαγές με το Δημόσιο αλλά και μεταξύ ιδιωτών.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου Εδώ

Η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου 

Η πρόταση νόμου του ΜέΡΑ25

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.