Δολοφονίες καταμεσής του δρόμου, βομβιστικές επιθέσεις, διαδοχικά κρούσματα διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ. μέχρι και στο σημείο αξιωματικοί να κατευθύνουν ληστείες, εμπρησμοί κτιρίων και δασών, διακίνηση ναρκωτικών και λαθρομεταναστών συνθέτουν την πρωτοφανή κατάσταση που επικρατεί στη Ζάκυνθο την τελευταία 15ετία.
Το «Φιόρο του Λεβάντε» με τους 65.000 μόνιμους κατοίκους (Ελληνες και αλλοδαπούς που εργάζονται εκεί) μετατρέπεται σε κέντρο του «οργανωμένου εγκλήματος» με την παρουσία μελών της ελληνικής και της αλβανικής μαφίας που έχουν δεσμούς και με κυκλώματα των φυλακών Κορυδαλλού. Και έτσι βρίσκεται διαρκώς στην επικαιρότητα με αιματηρά περιστατικά σε βάρος επιχειρηματιών αλλά και τουριστών, με σημαντικές καταστροφές από σκόπιμες ενέργειες και δράση επίορκων κρατικών υπαλλήλων.
«Παλέρμο» της Ελλάδας
Τελευταίο δείγμα γραφής η δολοφονική επίθεση, το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, στην περιοχή του Αγίου Σώστη που κόστισε τη ζωή σε μια 37χρονη επιχειρηματία και προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό του 53χρονου συζύγου της ο οποίος είχε καταδικαστεί παλαιότερα για διακίνηση ναρκωτικών και συμμετοχή σε σπείρα αλβανών ληστών! Επίσης είχε κατηγορηθεί ως ηθικός αυτουργός στη δολοφονία τον Απρίλιο του 2004 στα Πατήσια της κατηγορουμένης για κυκλώματα μαστροπείας Βάιας Ζήση και είχε αθωωθεί. Ωστόσο ο ίδιος φέρεται να συνυπέγραφε καταγγελίες σε βάρος κυκλωμάτων ποινικών στο νησί.
Σε διαδοχικές εκθέσεις που έχουν συνταχθεί από την ΕΛ.ΑΣ. και έχουν τεθεί ακόμα και προσφάτως υπ’ όψιν επιτελών της Κατεχάκη, αναφέρεται σταδιακή μετατροπή της Ζακύνθου σε «Παλέρμο» της Ελλάδας όπου έχουν «βάσεις» κυκλώματα εκβιαστών, διακίνησης ναρκωτικών, λαθρομεταναστών, πετρελαίου, τσιγάρων, τα οποία επιχειρούν να ελέγξουν την περιοχή του Ιονίου, ενώ «στόχος» είναι και τα έσοδα από τουλάχιστον 1.000.000 τουρίστες που φτάνουν ετησίως στο νησί, το οποίο έχει ένα από τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν εισοδήματα στην Ελλάδα.
Υπάρχουν αναφορές ότι για το «μαύρο χρήμα» του νησιού έχουν ενδιαφερθεί και μεγάλοι «νονοί» της Αθήνας που διασυνδέονται με τοπικούς ποινικούς, ενώ στο εγκληματικό δίκτυο εμπλέκονται και αλβανοί κακοποιοί. Επιπλέον έχουν δοθεί πληροφορίες για δίκτυο πέντε-έξι επίορκων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν δώσει το παρών στο νησί και οι οποίοι έχουν επαφές με κυκλώματα της νύχτας στο νησί. Ορισμένοι από αυτούς έμεναν για μεγάλο χρονικό διάστημα αλώβητοι, γιατί εμφάνιζαν σημαντικές επιχειρησιακές επιτυχίες με συλλήψεις διακινητών ναρκωτικών ή άλλων κακοποιών. Για να αποδειχθεί στη συνέχεια ότι είχαν τις πληροφορίες λόγω της εμπλοκής και των ίδιων σε κυκλώματα ποινικών του νησιού.
«Προστασία» και δολοφονίες
Ενας αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που ήδη βρίσκεται στις φυλακές είχε κατηγορηθεί ότι το 2016 προσέφερε κάλυψη στους δράστες ληστείας σε βάρος επιχειρηματία με λεία 550.000 ευρώ. Για δύο από τους επίορκους αστυνομικούς υπάρχουν αναφορές ότι είχαν δικτυωθεί και με τους αλβανούς δολοφόνους του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου (εγκληματική ενέργεια τον Οκτώβριο του 2017) που είχαν κατηγορηθεί από έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για αιματηρές επιθέσεις στον Κορυδαλλό, αποδράσεις κ.λπ. Μάλιστα, σε μία από τις καταγγελίες που είχαν σταλεί προ μερικών μηνών σε υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. (είναι στη διάθεση του «Βήματος της Κυριακής») μνημονευόταν ότι τα μέλη της αλβανικής μαφίας που συμμετείχαν στη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου θα προχωρούσαν, σε συνεννόηση με επίορκους αστυνομικούς, στη δολοφονία του 53χρονου επιχειρηματία που δέχθηκε τελικώς τα πυρά αγνώστων την περασμένη Τρίτη στη Ζάκυνθο!
Επίσης σε υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. είχαν υπάρξει καταγγελίες ότι «αξιωματικοί της Αστυνομίας είναι προστάτες σε κλαμπ του νησιού όπου γίνεται η μεγαλύτερη διακίνηση ναρκωτικών και λαμβάνουν μερίδιο από τους ναρκοεμπόρους. Τα ναρκωτικά συγκεντρώνονται σε πρώτη φάση σε διαμέρισμα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης». Στην ίδια καταγγελία αναφέρεται ότι «συμμορία των Αλβανών με έλληνες εντολείς διαθέτει τέσσερα Καλάσνικοφ, τέσσερα οπλοπολυβόλα Scorpion και αγόρασε εκρηκτικά για να ανοίγει τα μηχανήματα ΑΤΜ στη Ζάκυνθο».
Τοκογλυφία και ναρκωτικά
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και συνδικαλιστές αναφέρονται σε πρόβλημα υποστελέχωσης των αστυνομικών υπηρεσιών στη Ζάκυνθο, όπου υπηρετούν λιγότερα από 100 άτομα ενώ την τουριστική περίοδο δίνουν κάθε ημέρα παρών περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι.
Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο του 2011 είχε εξαρθρωθεί από την ΕΛ.ΑΣ. κύκλωμα με τη συμμετοχή δεκάδων ατόμων – οι αρχικές συλλήψεις ήταν οκτώ -, το οποίο εκβίαζε καταστηματάρχες και ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων αφαιρώντας τους χρηματικά ποσά για «προστασία», ενώ φέρεται να σχετίζεται και με υποθέσεις τοκογλυφίας αλλά και διακίνηση ναρκωτικών και είχε διασυνδέσεις με τη «μαφία της Αθήνας». Τα μέλη των συμμοριών της Ζακύνθου σχετίζονταν με απρόκλητες επιθέσεις, απειλές, εξυβρίσεις σε βάρος κρατικών υπαλλήλων αλλά και κατοίκων του νησιού. Επιπλέον, σχεδίαζαν να απελευθερώσουν συνεργό τους από σωφρονιστικό κατάστημα χρησιμοποιώντας βαρύ οπλισμό.
Επίσης έχουν εξαρθρωθεί τέσσερα-πέντε μεγάλα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών που φέρεται να είχαν διασυνδέσεις με ποινικούς της Αθήνας. Ακόμα, υπήρχαν εγκληματικές ενέργειες που είχαν αποδοθεί σε ύποπτες σκοπιμότητες, όπως η δολοφονία τον Αύγουστο του 2017 ενός 37χρονου ιδιώτη, για την οποία ερευνάται αν έχει οποιαδήποτε σχέση με την ενέδρα προ πέντε ημερών στον Αγιο Σώστη.
Οι επίορκοι με δημόσιες θέσεις ευθύνης
Το εγκληματικό φαινόμενο της Ζακύνθου αποτυπώνεται σε παλαιότερη καταγγελία δημάρχου, όπου ανάμεσα στα άλλα σημείωνε: «Κάθε ενεργός πολίτης ζει χρόνια τώρα στη σκιά αυτών των εγκληματικών κυκλωμάτων με τα οργανωμένα διαπλεκόμενα συμφέροντα, που λυμαίνονταν τη δημόσια ζωή του τόπου και επηρέαζαν την ιδιωτική ζωή πολλών συμπολιτών μας. Για χρόνια, η Ζάκυνθος είναι μπλεγμένη στον ιστό των συμμοριών αυτών, που δυστυχώς περιλαμβάνουν και πρόσωπα – αιρετά και μη – με δημόσιες θέσεις υψηλής ευθύνης». Είναι ενδεικτική η περίπτωση του εμπρησμού το 2007 του δημαρχείου της Ζακύνθου, στην προσπάθεια εξάλειψης στοιχείων για παράνομες συναλλαγές, για τον οποίο είχαν κατηγορηθεί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νησί. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με τις πέντε δολοφονικές επιθέσεις και αιματηρές συμπλοκές τα τελευταία χρόνια, με θύματα τουρίστες, στην περιοχή του Λαγανά, αλλά και τους εμπρησμούς διαρκείας στο νησί – κάθε χρόνο σημειώνονται 130 πυρκαγιές που αποδίδονται σε οργανωμένα κυκλώματα καταπατητών – που, όπως έχει αναδείξει πρόσφατη έρευνα της Πυροσβεστικής, πιθανόν κατευθύνονται από υψηλόβαθμους κρατικούς υπαλλήλους.