Η μη κυβερνητική οργάνωση Mediterranea, με το πλοίο της Mare Jonio, ξανάρχισε τις ανθρωπιστικές αποστολές της και έσωσε, τις τελευταίες ώρες, 67 ανθρώπους. Ήταν στοιβαγμένοι σε ξύλινη βάρκα, η οποία έμπαζε νερό, σαράντα οκτώ ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του νησιού της Λαμπεντούζα.
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι παρ΄όλο που η κατάσταση κινδύνου ήταν γνωστή μέσω του «Alarm Phone», δεν προσέφεραν βοήθεια ούτε οι αρχές της Μάλτας, αλλά ούτε και της Ιταλίας.
Οι μετανάστες και πρόσφυγες είναι εξαντλημένοι, διότι επί τουλάχιστον 48 ώρες είχαν μείνει χωρίς νερό και επί αρκετές ημέρες χωρίς φαγητό. Αλλά η γενικότερη κατάσταση της υγείας τους κρίνεται ικανοποιητική.
Η Mediterranea τονίζει επίσης ότι την τελευταία εβδομάδα τα μέλη της διεπίστωσαν ότι «οι λυβικές αρχές, με την λεγόμενη ακτοφυλακή τους, προχωρούν σε απωθήσεις μεταναστών, παραβιάζοντας κατάφορα τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Παράλληλα, το πλοίο της γερμανικής ΜΚΟ Sea Watch μέσα σε 48 ώρες ολοκλήρωσε τρεις επιχειρήσεις διάσωσης νότια της Σικελίας και ζητά τώρα ασφαλές λιμάνι από τις αρχές της Ιταλίας. Μεταφέρει διακόσιους έντεκα μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι πρέπει να αποβιβαστούν άμεσα.
«Κινήσεις» στο προσφυγικό θέλει ο Κόντε
Στο μεταξύ, έστω και αν η Ιταλία στο μεταναστευτικό έχει σταματήσει να εφαρμόζει την αυστηρή πολιτική του Ματτέο Σαλβίνι, ο νόμος που είχε επιβάλει ο γραμματέας της Λέγκα είναι ακόμη σε ισχύ.
Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δεσμεύθηκε και πάλι ότι θα γίνουν όλες οι αναγκαίες κινήσεις για να αλλάξει η νομοθεσία.
Δεν είναι όμως τόσο εύκολο: η Κεντροαριστερά πιέζει με στόχο μία πιο αλληλέγγυα προσέγγιση, αλλά η έτερη κυβερνητική δύναμη, τo κίνημα Πέντε Αστέρων, φοβάται μήπως χάσει ψηφοφόρους και ζητά «μόνο περιορισμένες τροποποιήσεις».
Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα, τέλος, επ’ ευκαιρία της σημερινής ημέρας αφιερωμένη στους πρόσφυγες, τόνισε ότι η ΕΕ στο θέμα του ασύλου και της μετανάστευσης πρέπει να ακολουθήσει μια νέα κατεύθυνση, με κύριο σημείο αναφοράς μία ουσιαστικότερη και πιο αποδοτική κοινή προσπάθεια.
Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελλάκης, Ρώμη