Αφιέρωμα στο νησί της Σαντορίνης, αναδεικνύοντας τις πολύπλευρες συνέπειες της ιδιαίτερης φετινής τουριστικής σεζόν, αλλά και της πολύμηνης απουσίας επισκεπτών, φιλοξενεί το αμερικανικό δίκτυο CNN.
Το CNN αναφέρεται στη ζημιά που έχει επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού σε επιχειρήσεις του νησιού, υπογραμμίζοντας πως ναι μεν από την 1η Ιουλίου θα φτάνουν εκ νέου διεθνείς πτήσεις, ωστόσο οι περιορισμοί λόγω του ιού συνεπάγονται σημαντική μείωση των τουριστών.
«Ο αντίκτυπος του lockdown είναι ήδη δραματικός για έναν προορισμό που βασίζει στον τουρισμό το 90% των εσόδων του. Μάλιστα, το γεγονός ότι τα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ λίγο πριν οι επιχειρήσεις βάλουν μπρος για τη νέα σεζόν, αποτέλεσε διπλό πλήγμα» σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου και προσθέτει:
«Τα μέτρα είχαν αποτέλεσμα, καθώς δεν υπήρξε κανένα κρούσμα μεταξύ των κατοίκων, που ήταν και οι μοναδικοί που έμειναν. Παρόλο που πρόσφατα το νησί άνοιξε και πάλι, όλοι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Τα μέτρα προστασίας δεν αφορούν μόνο τους επισκέπτες».
«Η περσινή σοδειά θα έπρεπε θα έχει εμφιαλωθεί μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου, ωστόσο οι πέντε εργαζόμενοί μας έπρεπε να μείνουν σπίτι και τώρα προσπαθούμε να καλύψουμε έδαφος. Συνήθως παράγουμε 50.000 φιάλες τον χρόνο και βασιζόμαστε πολύ στις εξαγωγές, όπου αυτή τη στιγμή είμαστε στο μηδέν. Ο διανομέας μας στις ΗΠΑ μας ενημέρωσε πως όσο τα εστιατόρια εκεί παραμένουν κλειστά, δεν υπάρχει αγορά για το κρασί μας» δηλώνει ιδιοκτήτης επιχείρησης του νησιού.
«Περιμένουμε το 15% των επισκεπτών σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια» λέει ο Γιώργος Φιλιππίδης, γενικός διευθυντής ξενοδοχείου στη Σαντορίνη. «Η οικονομική ζημιά θα είναι τεράστια. Θα λειτουργήσουμε με απώλειες για το 2020, αλλά θέλουμε να ανοίξουμε έτσι ώστε να προσφέρουμε απασχόληση στο προσωπικό μας και να υποστηρίξουμε την τοπική κοινότητα που εξαρτάται πλήρως από τον τουρισμό».
‘
Ήσυχο και χωρίς κόσμο
Όπως αναφέρει το CNN, Η παντελής έλλειψη επισκεπτών το περασμένο διάστημα δημιούργησε τις συνθήκες να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν σημαντικά έργα.
Ο νέος τερματικός σταθμός στο αεροδρόμιο είναι πλέον λειτουργικός, όπως και οι δρόμος που συνδέει την Οία με τον αερολιμένα. Το ίδιο και το λιμάνι του Αθηνιού, που θα διευκολύνει πολύ τις θαλάσσιες βόλτες γύρω από το νησί.
«Για έναν προορισμό που βρίσκεται μόλις στη δεύτερη θέση πίσω από τη Βενετία όσον αφορά στους προορισμούς κρουαζιέρας, το γεγονός ότι τα τεράστια κρουαζιερόπλοια θα επιστρέψουν σε πολύ μικρότερο ποσοστό φέτος, έχει και την θετική του πλευρά. Με κάθε πλοίο να ισοδυναμεί με έως και 3.000 τουρίστες σε μίνι – λεωφορεία, αυτά τα πλωτά ξενοδοχεία, έφραζαν τους δρόμους της Σαντορίνης» αναφέρεται.
Σύμφωνα με το CNN, ενώ τα παραπάνω δεδομένα θα φέρουν τις επιχειρήσεις μπροστά σε μια δύσκολη πραγματικότητα, κάποιοι στο νησί προσβλέπουν στο ξεκίνημα μιας νέας και διαφορετικής εποχής, στην οποία η ομορφιά της Σαντορίνης θα μπορεί να ανθίσει χωρίς να αποτελεί μια μηχανή που απλά παράγει χρήματα.
«Αυτοί που θα αποφασίσουν να έρθουν στη Σαντορίνη θα περάσουν υπέροχα» δηλώνει ο Kerluke, ο οποίος έφτασε στο νησί από τον Καναδά πριν από 25 χρόνια.
Ο ρόλος του κρασιού
Εκτός από τον τουρισμό, το άλλο στήριγμα της οικονομίας της Σαντορίνης ήταν οι αμπελώνες της. Τα μοναδικά κρασιά της Σαντορίνης εξάγονται σε όλο τον κόσμο και οι περισσότεροι από τους 18 αμπελώνες του νησιού είναι ανοιχτοί στους επισκέπτες.
«Ζούμε σε μια περίεργη εποχή. Τα πάντα στο νησί μου θυμίζουν χειμώνα. Πολλά εστιατόρια, καφετέριες και ξενοδοχεία είναι κλειστά. Είναι καλοκαίρι τώρα και είναι εξαιρετικά παράξενο για τη Σαντορίνη να είναι τόσο ήσυχη και μοναχική» λέει ιδιοκτήτης οινοποιείου.
Ο ίδιος πάντως εμφανίζεται αισιόδοξος οι καλές μέρες θα επιστρέψουν για άλλη μια φορά, ωστόσο πιστεύει ότι η επιβεβλημένη κάμψη θα συμβάλει στην εκ νέου αξιολόγηση του μέλλοντος του νησιού. «Η Σαντορίνη είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Γης, αλλά είμαι σίγουρος ότι τοlockdown ήταν χρήσιμο» λέει.
«Σταμάτησε το «μηχάνημα» που δημιουργούσε χρήματα και δεν ενδιαφερόταν για το περιβάλλον. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να σκεφτούμε τι κάναμε λάθος με τη Σαντορίνη. Έχουμε το δικαίωμα να την προστατεύσουμε, αλλά δεν έχουμε το δικαίωμα να την καταστρέψουμε».
Λύση και… πρόβλημα ο τουρισμός
Όπως καταλήγει το CNN, οι οικονομικές κρίσεις δεν αποτελούν κάτι πρωτόγνωρο για την Ελλάδα, ωστόσο εδώ και δεκαετίες η χώρα ήταν σε θέση να στρέφεται στον μαζικό τουρισμό για να δώσει οξυγόνο στην οικονομία της.
Η ειρωνεία της παρούσας κατάστασης είναι πως αυτός ακριβώς ο τουρισμός, που αποτελούσε λύση, τώρα είναι ένα είδους πρόβλημα.
Στην πρόσφατη ομιλία του στη Σαντορίνη, ο έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε πως «θέλει η Ελλάδα να είναι ασφαλής. Ωστόσο γνωρίζει καλά πως με το 20% των Ελλήνων να εργάζονται στον τουρισμό, που αποτελεί το 30% της εθνικής οικονομίας, χρειάζεται νησιά όπως η Σαντορίνη να βιώσουν ένα μακρύ και προσοδοφόρο καλοκαίρι».