Ένα πρωτοφανές σε μέγεθος πακέτο δημοσίων έργων για την αναθέρμανση της παγωμένης από την πανδημία αμερικανικής οικονομίας επεξεργάστηκε και θα προσπαθήσει να «περάσει» τις επόμενες εβδομάδες η ομάδα των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, την ώρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει μεγαλύτερη από την αρχικώς καταβύθιση του αμερικανικού ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του έτους (τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου), που λήγει σε λίγες ημέρες.
Λεπτομερείς προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία θα ανακοινώσει το ΔΝΤ την ερχόμενη Τετάρτη, 24 Ιουνίου μαζί με τις γενικότερες, εξαμηνιαίες εκτιμήσεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις. Προς το παρόν απεφάνθη ότι το «ντεφάκτο λοκντάουν», στο οποίο μπήκε εσπευσμένως η αμερικανική οικονομία, θα έχει σοβαρότερο αντίκτυπο και ότι η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη από την αρχικώς εκτιμηθείσα.
Στο λοκντάουν και τις καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις του αναφέρονται, όμως, και οι Δημοκρατικοί βουλευτές που προτείνουν ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης δημοσίων έργων με το ιλιγγιώδες ποσό των 1,5 τρισ. δολαρίων. Πρόκειται για μια ιδέα που προωθούν εδώ και χρόνια οι Δημοκρατικοί – από την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο του 2017 – αλλά δεν είχαν καταφέρει να πείσουν το Σώμα.
Νάνσι Πελόζι
«Η πανδημία φέρνει με επιτακτικό τρόπο στην επικαιρότητα την προώθηση του προγράμματος», δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και προβεβλημένο στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος Νάνσι Πελόζι, διευκρινίζοντας ότι το νομοθέτημα θα πρέπει να έχει εγκριθεί πριν από την αργία της 4ης Ιουλίου, που εορτάζεται ως γνωστόν η Ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.
«Το νομοθέτημα θα ανοίξει το δρόμο για την κατασκευή ή τη βελτίωση δρόμων, γεφυρών, λιμανιών, σχολείων, ενώ θα προωθήσει την καθαρότερη ενέργεια και άλλα κοινωνικά αναπτυξιακά προγράμματα που έχουν παραμεληθεί τα τελευταία χρόνια», είπε χαρακτηριστικά η Πελόζι. Και πρόσθεσε ότι η χρονική συγκυρία καθιστά το πρόγραμμα «απελπιστικά αναγκαίο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας εν μέσω της οικονομικής κατάρρευσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός».
Το πρόγραμμα προβλέπει μεταξύ άλλων την ανέγερση νέων σχολείων και άλλων δημοσίων κτιρίων ή την τεχνολογική αναβάθμιση των υφισταμένων με σύγχρονα συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού, κάτι που θεωρείται απαραίτητο για τον περιορισμό της μετάδοσης του Covid-19.
Διακομματική προσπάθεια
Η πρόεδρος της αμερικανικής Κάτω Βουλής διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια διακομματική προσπάθεια, υπενθυμίζοντας ότι και ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κάνει λόγο («ακροθιγώς έστω») για την ανάγκη νέων επενδύσεων στις υποδομές.
Όπως αναφέρει το BBC, τις ενστάσεις του για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων αναμένεται να εκφράσουν Ρεπουμπλικανοί βουλευτές και γερουσιαστές που φοβούνται για τη διαρκή αύξηση του ομοσπονδιακού χρέους τα τελευταία χρόνια.