Πολιτικά η Ακροδεξιά, ιδίως στην εκδοχή της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, είναι σε υποχώρηση. Και αυτό είναι ένα από τα θετικά στοιχεία της τελευταίας περιόδου. Γιατί το να έχεις θαυμαστές του Χίτλερ στο κοινοβούλιο ήταν ένα από τα πιο ντροπιαστικά πράγματα που συνέβησαν σε αυτόν το τόπο. Βέβαια, ακροδεξιές αντιλήψεις και νοοτροπίες εξακολουθούν να υπάρχουν στην κοινωνία και τροφοδοτούν στερεότυπα και αντανακλαστικά. Το βλέπεις στην καθημερινότητα, το διαβάζεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το διαισθάνεσαι σαν κλίμα. Ρατσισμός, ξενοφοβία, σεξισμός, διαμορφώνουν συχνά ένα τοξικό μείγμα που δηλητηριάζει τη δημόσια σφαίρα. Θα πάρει καιρό να μπορέσουμε να τα ξεπεράσουμε και ο βαθμός στον οποίο θα το πετύχουμε θα είναι στην πραγματικότητα ένα από τα στοιχεία που θα δείχνουν εάν όντως προοδεύουμε σε αυτή τη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναζητώντας εναλλακτική μεταναστευτική πολιτική – Η περίπτωση της Ελλάδας

Ομως, εκεί όπου τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, είναι στα σημεία στα οποία στη χώρα μας, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, η Ακροδεξιά έχει διαμορφώσει την πολιτική ατζέντα και έχει ορίσει τον τρόπο που συζητάμε ορισμένα θέματα.

Αυτό είναι πολύ χαρακτηριστικό για το Μεταναστευτικό και το Προσφυγικό. Ολη η συζήτηση είναι για το πώς θα σφραγίσουμε τα σύνορα, θα εξασφαλίσουμε ότι δεν θα έρχονται άλλοι, θα έχουμε γρήγορες επαναπροωθήσεις και απελάσεις. Και όλα αυτά σε μια Ελλάδα και σε μια Ευρώπη που στήριξαν την οικονομική ανάπτυξή τους στην εργασία τω μεταναστών που ήρθαν μαζικά, όπως ορισμένες είχαν κάνει στο παρελθόν και αρκετές συνεχίζουν να κάνουν ακόμη.

Η χώρα ξέρει καλά από μετανάστευση. Στείλαμε πολλούς μετανάστες στο παρελθόν, ξαναστείλαμε και στα χρόνια της κρίσης. Υποδεχτήκαμε και πολλούς και σιγά σιγά καταλάβαμε και εμείς και το γιατί ήρθαν και το πόσο προσφέρουν.

Και σε πείσμα των μύθων ο τόπος χωράει και άλλους. Εάν θέλουμε να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα μας, εάν θέλουμε να την ξαναφτιάξουμε σε μια νέα εποχή που ξημερώνει, δεν μπορούμε να συζητάμε άλλο για το Μεταναστευτικό και το Προσφυγικό με όρους της ατζέντας της Ακροδεξιάς.