Σε αυτό το σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματικά πρωτοτυπεί.
Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται το ζήτημα του ανασχηματισμού είναι πρωτοφανής.
Πριν από μερικές εβδομάδες, μία καταιγίδα διαρροών από το Μέγαρο Μαξίμου άφηνε να εννοηθεί ότι όλα ήταν έτοιμα και απέμενε απλώς να «πατήσει το κουμπί» ο Πρωθυπουργός ώστε να γίνουν οι αλλαγές στην κυβέρνηση.
Επί ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο, έντυπος και ηλεκτρονικός Τύπος κοινοποιούσε τα σενάρια.
Λίγες ημέρες αργότερα, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με συνέντευξή του έδινε τέλος σε αυτά. Όχι ακριβώς τέλος, όμως…
Πέρασε ένα διάστημα, κατά το οποίο την δημοσιότητα (σχεδόν) μονοπώλησαν τα σενάρια των εκλογών, σε διάφορες παραλλαγές και με διαφορετικά κίνητρα, αναλόγως την πηγή της διασποράς.
Διαψεύστηκαν και αυτά.
Και ήλθαμε στην επόμενη φάση του υπό εξέταση και μελέτη ανασχηματισμού.
Εδώ σημειώθηκαν διάφορα άλλα πρωτότυπα. Κατ’ αρχάς, σχεδόν προαναγγέλθηκε επισήμως από τον υπουργό Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτη. Ο συνεργάτης του Πρωθυπουργού με το ισχυρότερο τεκμήριο εγκυρότητας στον λόγο του, με διαδοχικές παρεμβάσεις, προετοίμασε το έδαφος για έναν ανασχηματισμό, όχι δομικό μεν, αλλά πάντως διορθωτικό. Λίγες ώρες αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τον διέψευδε, λέγοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα ανασχηματισμού.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην συνέχεια, από το Ισραήλ και μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε ότι τίθεται, αναφέρθηκε στο ανασχηματισμό και διευκρίνισε ότι δεν θα είναι ακριβώς ανασχηματισμός, αλλά κάτι-σαν-ανασχηματισμός. Μίλησε για «διορθωτικές κινήσεις».
Και προτού περάσει ένα εικοσιτετράωρο, με μία νέα διαρροή, έκλεισε και πάλι τα σενάρια, με την εξήγηση ότι εν αναμονή των διορθωτικών κινήσεων, οι υπουργοί είχαν κατεβάσει τα μολύβια.
Αν είναι να κάνει ένας Πρωθυπουργός «διορθωτικές κινήσεις» σημαίνει ότι έχει διαπιστώσει προβλήματα και δυσλειτουργίες. Οπότε πρέπει να διορθώσει ό,τι εκείνος θεωρεί. Είναι όμως μόνο αυτές οι αναγκαίες διορθώσεις ή υπάρχουν και σκελετοί στα ντουλάπια, που αν δεν θιγούν θα ξεσαλώσουν; Είναι μία πτυχή του θέματος.
Η άλλη είναι ότι αν κάνει έναν τέτοιου είδους μη-ανασχηματισμό, χάνει το προνόμιο του «κανονικού» για ένα χρονικό διάστημα.
Είναι άγνωστος ο λόγος για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης, ο ισχυρότερος με βάση τα σημερινά δεδομένα Πρωθυπουργός των τελευταίων ετών, αμφιταλαντεύεται τόσο πολύ για ένα θέμα τέτοιας φύσεως, ενώ έχει λάβει πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο δύσκολες αποφάσεις.
Πιθανώς ο λόγος να αποκαλυφθεί, όταν τελικά κάνει τον ανασχηματισμό – ενδεχομένως απροειδοποίητα. Ή όταν ξαναρχίσουν οι διαρροές ότι σκοπεύει να τον κάνει…