Αν ανατρέξει κανείς στην ιστορία, για να εξετάσει τα διάφορα πολιτεύματα που σκαρφίστηκαν και εφάρμοσαν οι άνθρωποι στο πέρασμα των αιώνων, θα διαπιστώσει ότι όλα δεν άντεξαν στη φθορά του χρόνου, γιατί οι κοινωνικές συνθήκες κι οι αντιλήψεις των ανθρώπων άλλαξαν. Μεγάλες ιστορικές αλλαγές θεωρούνται το ξεπέρασμα της «Απόλυτης μοναρχίας» κι της «Λαϊκής Δημοκρατίας» της Σοβιετικής Ένωσης και των λοιπών ανατολικών χωρών. Αυτά τα πολιτεύματα τα αντικατέστησε το Πολίτευμα της «Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας» είτε ως προεδρική είτε ως βουλευτική. Ο χρησμός του Αμερικανού Προέδρου Λίνκολν , ότι «δημοκρατία είναι η κυβέρνηση του λαού από τον λαό, για τον λαό» θεωρείται σήμερα , ως ξεπερασμένος.
Στην Ελλάδα η απόλυτη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία εγκαταστάθηκε μετά το δημοψήφισμα του 1974 περί της βασιλευομένης ή αβασίλευτης δημοκρατίας. Ο Λαός ψήφισε την αβασίλευτη δημοκρατία.
Αλλά τι έγινε έκτοτε ; Αυτή η κοινοβουλευτική, αβασίλευτη δημοκρατία εξελίχθηκε στη «Δημοκρατία των Πολιτικών Κομμάτων». Τα κόμματα είναι αυτά τα οποία διεκδικούν την εξουσία του κράτους, όχι για τον λαό, αλλά προς όφελος του αρχηγού, της παράταξης και των οπαδών τους. Προς τούτο τα κόμματα που έχασαν και σχηματίζουν την αντιπολίτευση , αμέσως μετά τη διενέργεια των εκλογών, αγωνίζονται να επηρεάσουν τον λαό ότι η κυβέρνηση που σχηματίσθηκε, τα κάνει όλα λάθος και πως μόνο το δικό τους κόμμα μπορεί να χειριστεί τις τύχες του σωστά. Λέγοντας αυτά τα έωλα ψέματα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν νοιάζονται καθόλου, αν ο λαός δέχεται ή όχι τα φθηνά τους επιχειρήματα. Δηλαδή, ο λαός εκλαμβάνεται ως αδαής, που πρέπει να καταπιεί τα χονδροειδή ψέματα. Λες κι οι Έλληνες δεν έχουν μυαλό και νοημοσύνη, για να κρίνουν μόνοι τους μια κατάσταση.
Να κι ο Κορωνοϊός
Η επιδημία του Κορωνοϊού, που προέκυψε ξαφνικά , όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σ’ όλο τον κόσμο, με τραγικά αποτελέσματα και χιλιάδες νεκρούς, δεν περνάει απαρατήρητη. Αποτέλεσμα αυτής της κατάσταση είναι, πέρα από τους νεκρούς, οι συνέπειες στην οικονομία κάθε χώρας. Στις ΗΠΑ οι νεκροί ξεπέρασαν τις 100 χιλιάδες και είναι περισσότεροι από τα θύματα του Α΄ , του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, του πολέμου της Κορέας και του πολέμου του Βιετνάμ. Παράλληλα οι άνεργοι στην Αμερική, την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου, υπερέβησαν τα 40 εκατομμύρια. Σε ανάλογους αριθμούς, βρίσκονται η Ιταλία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία κι Ισπανία, καθώς κι η Βραζιλία με τις Ινδίες.
Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση η δική μας κυβέρνηση κατάφερε να κρατήσει την Ελλάδα, όσο το δυνατόν, πιο αλώβητη, με ένα σχετικά μικρό αριθμό θανάτων και περιορισμένων ανέργων. Κάτι, που οι ξένοι παραδέχονται ως κατόρθωμα και μας συγχαίρουν.
Παράλληλα, η κυβέρνηση αγωνίζεται σκληρά, για να περιορίσει την εξάπλωση της επιδημίας και να στηρίξει εργαζομένους και επιχειρήσεις οικονομικά, ώστε να περάσουμε την κρίση όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα.
Όσοι από τους Έλληνες είναι κάποιας ηλικίας και έχουν ζήσει τους μεγάλους πολέμους της δεκαετίας του 1940 , ξέρουν πως όταν προκύψει ένας πόλεμος, υπάρχουν νεκροί, καταστροφή της οικονομίας, φτώχεια και μιζέρια . Το μόνο που μπορεί να γίνει σε τέτοιες καταστάσεις είναι, η υπομονή, το θάρρος, κι η ομοψυχία του λαού, καθώς κι η συνεργασία των πολιτικών παρατάξεων , για το ξεπέρασμα της τραγικής κατάστασης.
Κι ενώ η κυβέρνηση κατάφερε μέχρι τώρα να εξασφαλίσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσόν από τις επιχορηγήσεις της Ε.Ε. προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες της επιδημίας, στην τελευταία συνεδρίαση της βουλής, βγήκε η αξιωματική αντιπολίτευση και κατηγόρησε την κυβέρνηση, λέγοντας ότι όλα πάνε στραβά. «Η οικονομία βούλιαξε και ευτυχώς που προέκυψε η επιδημία, ώστε βρήκατε την ευκαιρία να τα φορτώνετε, όλα σ’ αυτήν . Ο λόγος αυτής της κατάστασης είναι η απροθυμία της κυβέρνησης να λάβει εμπροσθοβαρή μέτρα. Αν το κάνετε αυτό το φθινόπωρο, θα έχουν μπει ήδη χιλιάδες λουκέτα στην αγορά, ώστε θα είναι πια αργά γι’ αυτούς τους ανθρώπους, που δεν θα μπορούν πλέον να σταθούν όρθιοι».
Ο πρωθυπουργός απέρριψε αυτές τις κατηγορίες, λέγοντας πως οι του κόμματος της αντιπολίτευσης δεν διαβάζουν τις αναφορές της Ε.Ε. και τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις.
Λίγο αργότερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έβγαλε γραπτή ανακοίνωση κατηγορώντας τον πρωθυπουργό, «ως πολιτικό απατεώνα». (Καθημερινή 13/6/20, σελ.4).
Και διερωτάται κανείς, αν αυτή είναι πολιτική σε μια περίοδο κρίσης του ελληνικού λαού ; Εδώ θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι πρόκειται για φθηνή προπαγάνδα, με στόχο να επηρεαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες. Αλλά όποιος σκέφτεται έτσι, ας είναι σίγουρος πως οι Έλληνες δεν τρώνε «κουτόχορτο». Έχουν μυαλό και κρίση.
Όμως κι η κυβέρνηση δεν πρέπει να πιστεύει πως έχει το αλάθητο. Αντίθετα , εμείς θεωρούμε ως υγιή πολιτική, τώρα που χώρα βρίσκεται σε κρίση, λόγω των προβλημάτων της Τουρκίας και του κορωνοϊού, πως μια εποικοδομητική συνεργασία όλων των αρχηγών των παρατάξεων , που βρίσκονται στη βουλή, είναι αναγκαία, για να αντιμετωπισθεί με τον καλύτερο τρόπο η παρούσα κατάσταση.
Χρόνος, για αντιπαραθέσεις θα υπάρξει υπέρ αρκετός στο μέλλον. Ας κάνουν υπομονή οι βιαστικοί…..