Η «ενέδρα» της 35χρονης με το βιτριόλι στο υπόγειο της ασφαλιστικής εταιρείας στην Καλλιθέα εξιχνιάστηκε λόγω ενός άλλου… υπογείου στα Πατήσια!
Η δραματική όσο και μυθιστορηματική υπόθεση της 20ης Μαΐου με τη ρίψη καυστικού υγρού σε βάρος της 34χρονης Ιωάννας εξιχνιάστηκε λόγω ενός υπογείου στην οδό Αγίου Λουκά στα Πατήσια, το οποίο δεν επέτρεπε να υπάρχει σήμα κινητής τηλεφωνίας. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε μοιραίο λάθος την 35χρονη κατηγορούμενη. Εκείνη νόμισε ότι δεν είχε σήμα κινητής τηλεφωνίας και πραγματοποίησε τη μοιραία κλήση με την τηλεκάρτα που χρησιμοποιούσε -για να μην εντοπιστούν τα ίχνη της- στις κλήσεις του ραδιοταξί στην Καλλιθέα! Η καθοριστική παρανόηση οδήγησε στη διαλεύκανση της αποτρόπαιας εγκληματικής ενέργειας.
Τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών προχωρούσαν σε διαρκείς αναζητήσεις μέσω διαδοχικών καταθέσεων, καταγραφών καμερών, αναλύσεων κλήσεων, για να εντοπίσουν την άγνωστη -για 15 ημέρες -γυναίκα που έριξε το βιτριόλι στην 34χρονη λογίστρια. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ είχαν διαπιστώσει ότι η μυστηριώδης δράστις είχε αποφύγει να χρησιμοποιήσει κινητό τηλέφωνο ενώ για τις επικοινωνίες της είχε χρησιμοποιήσει τηλεκάρτα του ΟΤΕ που φαίνεται να είχε προμηθευθεί τουλάχιστον 1,5 μήνα πριν από την επίθεση. Η έρευνα των αστυνομικών παρουσίαζε σημεία στασιμότητας αφού ένας κύκλος 8-9 υπόπτων δεν φαινόταν να είχε σχέση με την επίθεση και τα δεδομένα από τεχνικές αναλύσεις δεν οδηγούσαν πουθενά.
Εκείνη την ώρα του αδιεξόδου, υπήρξε ενημέρωση από τον ΟΤΕ ότι η τηλεκάρτα που είχε χρησιμοποιήσει η δράστις (τα καρτοτηλέφωνα μπορεί να αναγνώσουν τον κωδικό της και μέσω αυτού να εντοπισθεί ποιες κλήσεις έχει κάνει ο κάτοχος), πέρα από το ραδιοταξί για την επίθεση χρησιμοποιήθηκε για να καλέσει κι έναν τεχνικό, από το Μπαγκλαντές, που διέμενε σε υπόγειο στην οδό Αγίου Λουκά στα Πατήσια, πιθανόν για την ανακαίνιση του σπιτιού της ή άλλου οικήματος. Η κλήση είχε γίνει στις 21.36, στις 29 Απριλίου 2020 (εν μέσω καραντίνας, 22 ημέρες πριν από τη ρίψη βιτριολιού), από το ίδιο καρτοτηλέφωνο της οδού Ακαδημίας, στις στάσεις των λεωφορείων, από το οποίο πραγματοποιήθηκε και η πρώτη κλήση (στις 18 Μαΐου 2020) για το ραδιοταξί.
Οι αστυνομικοί εντόπισαν τον τεχνίτη από το Μπαγκλαντές, ο οποίος ανέφερε ότι η γυναίκα που του τηλεφώνησε τού ήταν άγνωστη αλλά ότι τρία λεπτά νωρίτερα (στις 21.33 της 29ης Απριλίου 2020) τον είχε καλέσει και από το κινητό της. Η κλήση όμως δεν κατέστη εφικτή λόγω ασθενούς σήματος, ωστόσο άφησε ειδοποίηση με SMS (μη συνδεθείσα κλήση καταγράφεται στο κινητό του κληθέντος). Από αυτό το κινητό της συσκευής του αλλοδαπού εργάτη, που καταγράφηκε με SMS το κινητό της δράστιδος, η ΕΛ.ΑΣ προσδιόρισε το όνομα της 35χρονης και ακολούθως τον τρόπο εμπλοκής της -σύμφωνα με τις αρχές- στην επίθεση στη Καλλιθέα.
Η λάθος εκτίμηση…
Τι είχε συμβεί λοιπόν, όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων; Η 35χρονη που εργαζόταν σε δικηγορικό γραφείο επί της οδού Ακαδημίας -σε απόσταση περίπου 50 μέτρων από τις στάσεις λεωφορείων- τελειώνοντας την δουλειά της και βγαίνοντας από το κτίριο κάλεσε τον τεχνικό από το Μπαγκλαντές από το κινητό της για να «κλείσουν» τη δουλειά. Ομως δεν μπορούσε να αποκατασταθεί η επικοινωνία, κάτι που η 35χρονη φαίνεται να απέδωσε σε έλλειψη σήματος της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, του δικού της κινητού. Ετσι λοιπόν κατηφόρισε στην οδό Ακαδημίας, πήγε στο καρτοτηλέφωνο των στάσεων του λεωφορείου και χρησιμοποίησε την τηλεκάρτα που είχε ήδη αγοράσει για να εξαλείψει τα ίχνη της στην επίθεση με το βιτριόλι που σχεδίαζε τις επόμενες ημέρες. Πιστεύοντας ότι με το σταθερό τηλέφωνο του ΟΤΕ θα έλυνε το πρόβλημα με την «έλλειψη σήματος» του δικού της κινητού. Κάτι και το οποίο συνέβη τελικά και μίλησε με τον αλλοδαπό.
Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι αυτή η πρώτη κλήση προς τον τεχνίτη δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς ο τεχνίτης από το Μπαγκλαντές διέμενε σε υπόγειο, όπου το δικό του κινητό είχε ανίσχυρο έως ανύπαρκτο σήμα. Η δράστις κατάφερε τελικά να επικοινωνήσει μαζί του μέσω του καρτοτηλεφώνου στην οδό Ακαδημίας, γιατί στο μεταξύ ο εν λόγω τεχνικός κινήθηκε προς την είσοδο της πολυκατοικίας όπου υπήρχε σήμα και είδε -μέσω SMS – ότι είχε δεχθεί κλήση.
Δηλαδή, πιο απλά, το υπόγειο του νεαρού από το Μπαγκλαντές έλυσε λόγω των ασθενών σημάτων της κινητής τηλεφωνίας τον γρίφο με την ενέδρα στο υπόγειο του κτιρίου της ασφαλιστικής εταιρείας στην Καλλιθέα! Μια υπόθεση που κρίθηκε στα λίγα μέτρα «βάθος» του διαμερίσματος στα Πατήσια.
Η 35χρονη, αν και γνώριζε όλα τα μυστικά της τεχνολογίας – ήξερε πώς δεν θα εντοπιστεί μέσω κινητών, χρησιμοποιούσε πομπούς παρακολούθησης κι εφαρμογές στο διαδίκτυο – προχώρησε σε αυτή τη «λανθασμένη» κλήση με την τηλεκάρτα σε ανύποπτο χρόνο, που αποδείχθηκε μοιραία.
…και ο «Επαναστατικός Αγώνας»
Θεώρησε εσφαλμένα ότι οι κλήσεις από καρτοτηλέφωνα με τηλεκάρτες δεν μπορούν να παρέχουν οποιοδήποτε συγκριτικό στοιχείο στις αρχές και δεν μπορεί να βρεθεί το «ιστορικό» των κλήσεών τους κλπ. Στο ίδιος λάθος είχαν υποπέσει με κλήσεις από καρτοτηλέφωνα και μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα». Αν η 35χρονη δεν είχε κάνει το συγκεκριμένο λάθος ίσως η διαλεύκανση της δραματικής υπόθεσης με το βιτριόλι να καθυστερούσε σημαντικά.