Με αναφορές στον κινηματογραφικό Ελ Σιντ, στρατιωτικό ηγέτη στην μεσαιωνική Ισπανία, ξεκίνησε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος την παροχή εξηγήσεων στο πλαίσιο της έρευνας της προανακριτικής επιτροπής για τυχόν αξιόποινες πράξεις εκ μέρους του κατά την περίοδο της θητείας του ως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα φέρεται να προειδοποίησε τα μέλη της επιτροπής από την αρχή της «απολογίας» του για τους εξαντλητικούς ρυθμούς για την ανάγνωση του έγγραφου υλικού που έχει στα χέρια του επικαλούμενος την ηλικία του και την υγεία του. «Θα είμαι σαφής και λιτός», είπε σύμφωνα με τις πληροφορίες συμπληρώνοντας: «Θέλω να πω ότι επειδή ξενυχτώ για να διαβάσω όλα αυτά τα έγγραφα και επειδή είμαι μιας κάποιας ηλικίας πρέπει να δεσμεύσω τους κληρονόμους, εάν μου συμβεί κάτι λόγω αυτής της ταλαιπωρίας, να στραφούν εναντίον αυτής της Επιτροπής. Ακούγεται ως ευφυολόγημα αυτό αλλά έχει μεγάλη δόση αληθείας».
«Σαν τον Ελ Σιντ»
Μάλιστα επικαλέστηκε τον Ελ Σιντ λέγοντας: «Υπάρχει μια ταινία που ένας αρχηγός Αράβων σκοτώθηκε και ωστόσο τον έβαλαν πάνω σε ένα άλογο και τον πήγαν στη μάχη. Έτσι θα έρθω κι εγώ εδώ να καταθέσω σαν τον Ελ Σιντ». Ενώ αναφερθείς στον συνήγορό του Δημήτρη Τσοβόλα, ο οποίος είναι παρών στη διαδικασία, είπε ότι εκείνος «είναι πιο ακμαίος από μένα αλλά έτσι όπως πάτε θα μας εξοντώνετε και τους δύο. Ε, γι’ αυτόν θα μείνει πίσω η κόρη του να τον υπερασπισθεί», πρόσθεσε ο κ. Παπαγγελόπουλος, ο οποίος επανέλαβε την πάγια θέση του περί «προαποφασισμένης δίωξής του που έχει προαναγγελθεί από μερίδα του Τύπου» και ζήτησε όταν έρχεται κάποιο έγγραφο, να έχει τον αναγκαίο χρόνο για να το διαβάσει. «Από την ενώπιον σας διαδικασία αποδείχθηκε περίτρανα ότι ο Ρασπούτιν υπήρχε μόνο στη διεστραμμένη σκέψη της κυρίας Ράικου», φέρεται να είπε.
Αναφέρθηκε ακόμα και στα περί απειλών εκ μέρους του εναντίον βουλευτών της ΝΔ όταν προσήλθε την περασμένη Δευτέρα στην επιτροπή καταθέτοντας ένσταση ακυρότητας της διαδικασίας. «Είναι απειλή αν πω ότι θα στραφώ εναντίον οποιουδήποτε υπεύθυνου για ποινικές και αστικές ευθύνες του;», φέρεται να είπε απευθυνόμενος στον βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Μαρκόπουλο λέγοντάς του: «Δεν έχω κάτι προσωπικό μαζί σας. Είναι απειλή ή επίκληση των δικαιωμάτων μου και των έννομων συνεπειών αυτών που δεν τηρούν το νόμο; Αυτό είναι απειλή; Επικαλούμαι τα δικαιώματα μου». Κατηγόρησε δε την πλειοψηφία ότι επέδειξε μια προφανή σπουδή να τον εμφανίζει ότι απείλησε τους βουλευτές. «Μήπως έγινε αυτό επειδή αντιλαμβάνεστε τις συνεχείς καταστρατηγήσεις του νόμου και των δικαιωμάτων μου; Μήπως ανησυχείτε; Μήπως απειλείστε από τις συνέπειες των πράξεων σας;» διερωτήθηκε, ενώ καταφέρθηκε κατά του εισηγητή της ΝΔ Θάνου Πλεύρη λέγοντας ότι είναι είναι δικηγόρος του μηνυτή του, Αντώνη Σαμαρά «και δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί. Ξέρετε ότι δεν μπορείτε να με καταδικάσετε αλλά μόνο να με παραπέμψετε στη Δικαιοσύνη γιατί έτσι νομίζετε ότι θα ξεπλύνετε τα σκάνδαλα σας», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά.
Εν τω μεταξύ, ο συνήγορός του κ. Τσοβολας επέμεινε στην ακυρότητα της κλήσης του πελάτη του και ζήτησε εκ νέου να κληθούν βασικοί μάρτυρες όπως οι εισαγγελείς κ.κ. Ζαγοραίος και Καλούδης, ενώ επανέλαβε το αίτημά του να κληθεί ο κ. Σαμαράς για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση.
«Το μόνο που αδίκημα που εντοπίστηκε η… ζωοκλοπή»
Η προανακριτική επιτροπή συνεδριάζει στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» (πρώην Αίθουσα Τροπαίων) η οποία λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος αλλά λόγω πανδημίας έχει μετατραπεί σε αίθουσα συνεδριάσεων. «Σε αυτή την αίθουσα ήταν η έκθεση του Ρήγα Φεραίου και είναι συμβολικό. Όπως ο Πασάς στραγγάλισε τον Ρήγα, εσείς θέλετε να στραγγαλίσετε την αλήθεια. Αλλά ο Θούριος της αλήθειας θα μείνει», είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος ο οποίος στρεφόμενος κατά των βουλευτών της ΝΔ με αφορμή την ενόχληση που προκλήθηκε για προηγούμενες αναφορές του στην δίκη της Νυρεμβέργης και τον ναζισμό διερωτήθηκε αν έχουν τη μύγα και μυγιάζονται, ενώ ανέφερε ότι «το μόνο αδίκημα που εντοπίστηκε στην Επιτροπή σας είναι η… ζωοκλοπή: Ράικου, Τσατάνη και λοιποί πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη», είπε προσθέτοντας άλλη μια διάσταση –της ρύπανσης του περιβάλλοντος «με τόσες βρωμιές και ακαθαρσίες σε βάρος μου», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε και στην περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, λέγοντας ότι θυμήθηκε μια ιστορία με αφορμή ένα άρθρο και συγκεκριμένα ότι: «Στις 21.8.1941 δολοφονήθηκε από κάποιον άγνωστο ένας Γερμανός αξιωματικός. Οι Γερμανοί απαίτησαν να θανατωθούν έξι αναρχικοί που είχαν κατηγορηθεί για πλημμελήματα αλλιώς θα εκτελούσαν 50 ομήρους. Πράγματι οι Γάλλοι στρατολόγησαν δικαστές, μετέτρεψαν τις κατηγορίες για τους έξι σε κακουργήματα και θανάτωσαν, εντός της ναζιστικής προθεσμίας, τους τρεις υπακούοντας στις εντολές των Ναζί. Ακόμη και οι δωσίλογοι Γάλλοι δεν υπάκουσαν στο σύνολο των ναζιστικών απαιτήσεων. Αυτή η ιστορία είναι εντελώς συμπτωματική αλλά την αναφέρω γιατί κάποιοι πιέζουν να οκοκληρώσετε τις εργασίες σας».
Εκεί παρενέβη ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής Γιάννης Μπούγας λέγοντας στον πρώην υπουργό: «Η Επιτροπή το έχει αποφασίσει αυτό. Τι είναι αυτά που λέτε;». «Όχι, όχι δεν εννοώ τη Βουλή», έσπευσε να διευκρινίσει ο κ. Παπαγγελόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στο θέμα της ψηφοφορίας για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου εις βάρος του, τονίζοντας ότι «υπήρχε άνθρωπος πάνω από την κάλπη στην Ολομέλεια να ελέγχει τι ψηφίζουν οι βουλευτές». «Έχω ζήσει και επί επταετίας. Ο χωροφύλακας τότε, για τα δημοψηφίσματα του Παπαδοπούλου, στεκόταν έξω από την αίθουσα. Εδώ είχαν άνθρωπο πάνω από την κάλπη. Δεν με νοιάζει για μένα. Για την τιμή του πολιτικού κόσμου τα λέω αυτά», σημείωσε.