Ερώτηση στη Βουλή προς τον Πρωθυπουργό και αίτημα κατάθεσης των σχετικών εγγράφων υπέβαλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζητώντας από την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις για τη χρηματοδότηση ΜΜΕ για την ενημερωτική καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» και συγκεκριμένα τα ακριβή ποσά ανά δικαιούχο. 

«Την ώρα που η αδιαφανής χρηματοδότηση ΜΜΕ χωρίς κανένα κριτήριο διασύρει τη χώρα διεθνώς και ενώ ακόμα και στελέχη της ΝΔ ζητούν διαφάνεια, η κυβέρνηση συνεχίζει να κρύβει ως επτασφράγιστο μυστικό τη λίστα με τα ποσά που πήρε το κάθε Μέσο» έγραψε ο Αλ. Τσίπρας στην προσωπική του σελίδα στο Facebook. 

Σύμφωνα με τον πρώην Πρωθυπουργό, οι αλλεπάλληλες αποκαλύψεις για ανύπαρκτα Μέσα που χρηματοδοτήθηκαν εν κρυπτώ, επιβεβαιώνουν πως η κυβέρνηση δεν είχε κανένα κριτήριο. «Ούτε για τους εργαζόμενους, ούτε για την επισκεψιμότητα ή την τηλεθέαση των Μέσων. Μονάχα τη χειραγώγηση, το στραγγαλισμό της ενημέρωσης και τη χρηματοδότηση ημετέρων. Κάτι τέτοιο όμως συνήθως συμβαίνει σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, όχι σε ευρωπαϊκές δημοκρατίες» έγραψε.

«Να δώσει σήμερα τη λίστα ο Πρωθυπουργός»

Παράλληλα αφού γνωστοποίησε την κίνηση σήμερα της κατάθεσης ερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφων, έστρεψε τα πυρά του κατά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. 

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει πλέον κανένα περιθώριο να κρύβεται. Δεν είναι ζήτημα καλής θέλησης, είναι ζήτημα αυτονόητης κοινοβουλευτικής λογοδοσίας, είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Οφείλει να δώσει σήμερα κιόλας τη λίστα με τα ποσά που διένειμε. Αφού είναι όλα νόμιμα, όπως λέει ο εκπρόσωπός του, δεν έχει τίποτα να φοβάται. Εκτός κι αν έχει…» σημείωσε. 

Στο κείμενό της ερώτησής του ο Αλ. Τσίπρας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ήδη δημοσιεύματα αναδεικνύουν ότι η σχετική δαπάνη κατευθύνθηκε με αδιόρατα, αυθαίρετα και αθέμιτα κριτήρια ακόμη και σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα «ζόμπι» και «φαντάσματα», σε μέσα που δημιουργήθηκαν -κατά ευτυχή για τα ίδια, αλλά ύποπτη εν γένει, συγκυρία- λίγες μόλις ημέρες πριν τη σχετική απόφαση χρηματοδότησής τους ή, τέλος, σε μέσα που φαίνεται ότι δεν λειτουργούσαν εδώ και πολύ καιρό».

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι η εξόφθαλμη αυτή στάση εξώθησε μέχρι και στελέχη της συμπολίτευσης, όπως η κ. Μπακογιάννη, να ζητήσει δημόσια την κατάθεση πλήρους και αναλυτικού καταλόγου με τα μέσα που χρηματοδοτήθηκαν και, κυρίως, με τα ποσά χρηματοδότησής τους.

Ο Αλ. Τσίπρας ζητεί από τον Πρωθυπουργό να καταθέσει πλήρη και αναλυτικό κατάλογο από τον οποίο να προκύπτουν α) τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, ηλεκτρονικά κ.ά.) που έλαβαν από οποιοδήποτε φορέα του ελληνικού δημοσίου οποιουδήποτε είδους χρηματοδότηση είτε απευθείας είτε μέσω ενδιάμεσης διαφημιστικής εταιρείας για οποιουδήποτε είδους διαφημιστική καμπάνια και εκστρατεία επικοινωνίας και ενημέρωσης σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού, β) τα ποσά που έλαβαν, γ) τον τρόπο, δηλ. τα νόμιμα κριτήρια και τη διαδικασία υπολογισμού τους.