Ο Τσιόδρας στο Προεδρικό Μέγαρο

Ισως να είναι η πρώτη φορά που ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ως μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να συναντήσει, μαζί με τα άλλα μέλη της Επιτροπής, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η συνάντηση θα γίνει στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, δηλαδή σε ανοικτό χώρο και η Πρόεδρος πρόκειται να  ευχαριστήσει τα μέλη της Επιτροπής για τις υπηρεσίες που πρόσφεραν και την υπευθυνότητά τους στην υγειονομική κρίση. Να σημειώσω εδώ ότι τα μέλη της Επιτροπής που χειρίστηκαν την πανδημία στην χώρα μας και αποφάσισαν να προτείνουν στην κυβέρνηση τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων είναι συνολικά 26. Ολοι αυτοί θα βρεθούν την Τετάρτη στο Προεδρικό Μέγαρο. ..
***
Οταν ανοίγουν τα σύνορα μιας χώρας
Πρόκειται για μια εξαιρετική και συνάμα συμβολική  πράξη της Προέδρου της Δημοκρατίας να ευχαριστήσει εκ μέρους όλων των Ελλήνων την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Στην επόμενη φάση αναμένεται να προσκαλέσει και τον καθηγητή του LCE  Ηλία Μόσιαλο, εκπρόσωπο της κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για τον Covid-19 ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο. Ο κ. Μόσιαλος εξακολουθεί να δίνει τις συμβουλές του στην κυβέρνηση, και τώρα που άνοιξαν τα σύνορα . Για παράδειγμα σημειώνει ότι «πάντα υπάρχει κίνδυνος όταν ανοίγουν τα σύνορα μιας χώρας να αυξάνεται ο κίνδυνος της πανδημίας. Αυτό δεν ισχύει μόνον για μας, ισχύει για όλες τις χώρες που ανοίγουν τα σύνορά τους. Συνεπώς στο επόμενο διάστημα χρειάζεται συνεχή επιτήρηση της πορείας της χώρας, αλλά και της πορείας των άλλων χωρών από τις οποίες θα δεχτούμε τουρίστες. Αυτή τη στιγμή η επιδημία ελέγχεται στη μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών με ορισμένες εξαιρέσεις, όπως Αγγλία, Σκόπια, Μολδαβία κ.α. Χρειάζεται, συνεπώς, προσοχή». Όσον αφορά την πιθανότητα να προκύψει δεύτερο κύμα, ο καθηγητής είναι κατηγορηματικός: «Ουδείς γνωρίζει εάν θα υπάρξει δεύτερο κύμα, απλώς θα πρέπει να παρακολουθούμε τις  εξελίξεις».
***
Οι ουρές στον Προμαχώνα
Πάντως με το που άνοιξαν τα σύνορα άρχισαν να σχηματίζονται ουρές από ταξιδιώτες που ήθελαν να περάσουν οδικώς επί ελληνικού εδάφους. Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, για παράδειγμα, εκεί στον Προμαχώνα υπήρχαν ουρές ακόμα και πέντε χιλιομέτρων, εντός του βουλγαρικού εδάφους. Να σημειωθεί ότι με το άνοιγμα των συνόρων με τους νέους όρους, δηλαδή χωρίς καραντίνα, προκλήθηκαν οι ουρές. Τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ εξακολουθούν να πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους στους διερχόμενους.
***
Οι διορθωτικές κινήσεις του Πρωθυπουργού
«Διορθωτικές κινήσεις» στην κυβέρνηση (και όχι ανασχηματισμό) προανήγγειλε από το Ισραήλ ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης. Και αυτό το προανήγγειλε με χιούμορ λέγοντας ότι «εγώ, όπως ξέρετε, τις αποφάσεις μου τις παίρνω στο βουνό, αλλά τώρα είναι καλοκαίρι» και όλοι θυμήθηκαν ότι στο βουνό πήρε την απόφαση για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.  Ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης πάντως ήταν πιο συγκεκριμένος. Προανήγγειλε από την περασμένη εβδομάδα και αυτός «διορθωτικές κινήσεις» στην κυβέρνηση, τον Ιούλιο.
***
Ο ανασχηματισμός του… Τόνι Μπλερ
 Αυτό το «διορθωτικές κινήσεις» με έβαλε σε σκέψεις και ανέτρεξα στο αρχείο μου. Εκεί βρήκα μία παλαιότερη δήλωση ενός εκπροσώπου τύπου του Κωνσταντίνου Καραμανλή όταν ήταν πρωθυπουργός που έλεγε ότι «ανασχηματισμός χωρίς να αλλάξεις τον υπουργό Οικονομικών δεν λογίζεται ανασχηματισμός, ονομάζεται διορθωτική κίνηση». Εν συνεχεία βρήκα την έκφραση που χρησιμοποιούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, όταν έκανε αλλαγές (και τις έκανε συχνά) στις κυβερνήσεις του και δεν ήθελε κριτική εκ των έσω: «Δεν πρόκειται για ανασχηματισμό, αλλά για αναδόμηση της κυβέρνησης». Το καλύτερο όμως το βρήκα από τον πρώην Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ: «Στους ανασχηματισμούς ο υπουργός που μένει δεν είναι και τόσο ικανοποιημένος γιατί ότι είχε εξακολουθεί να το έχει. Αυτός που φεύγει από την κυβέρνηση είναι σαφέστατα δυσαρεστημένος και οι νέοι που μπαίνουν στην κυβέρνηση είναι μεν ικανοποιημένοι, αλλά  αυτοί που μένουν απ έξω είναι και οι περισσότερο δυσαρεστημένοι»
***
Ο Τσίπρας, ο Παπαδημούλης και τα 38 ακίνητα
Ρώτησα έναν από τος πλέον στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, εάν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενοχλημένος με το περιουσιακό προφίλ του ευρωβουλευτή του κόμματός του Δημήτρη Παπαδημούλη και ιδού τι μου απάντησε: «Εάν είναι λέει; Είναι και πολύ μάλιστα;».  Μου είπε ωστόσο ότι πολλά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι προβληματισμένα με τα πολλά ακίνητα του ευρωβουλευτή. Ξαναρώτησα τι ήταν αυτό που ενόχλησε περισσότερο τον κ. Τσίπρα για να μου απαντήσει αμέσως: «Οχι τόσο τα ακίνητα που παρουσιάστηκαν ότι αγόρασε, αλλά σε ποιους νοικιάζει αυτά τα ακίνητα» για να συμπληρώσει: «Σε ποιες ΜΚΟ νοικιάζει άραγε αυτά τα ακίνητα; Γιατί τα νοικιάζει σε μετανάστες; Τι κάνουν αυτές οι ΜΚΟ και πολλά άλλα». Αυτά μου είπε, αυτά σας μεταφέρω. Να σημειώσω εδώ ότι ο κ. Παπαδημούλης εμφανίζεται να έχει αγοράσει συνολικά 38 ακίνητα, τα 15 εκ των οποίων νοικιάζει σε ΜΚΟ και μετανάστες, κερδίζοντας από αυτά περίπου 6.000 ευρώ τον μήνα. Ο στενός συνεργάτης του πρώην Πρωθυπουργού είπε επίσης ότι η λύση που δόθηκε, να δίνει δηλαδή ένα μέρος των εσόδων του σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, δόθηκε μετά από παρέμβαση Τσίπρα.
***
Φεύγει ο Ψαλιδόπουλος έρχεται ο Μασουράκης
Μετά από πέντε χρόνια θητείας αποχωρεί από τη θέση του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος. Τον διαδέχεται από την 1η Σεπτεμβρίου, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα ο Μιχάλης Μασουράκης. Ο νέος αντιπρόσωπος της χώρας μας στο ΔΝΤ ήταν υποψηφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ., έχει διατελέσει Επικεφαλής Οικονομολόγος στον ΣΕΒ και Ανώτερος Διευθυντής Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, ενώ έχει εργαστεί ως οικονομολόγος στο ΔΝΤ και έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα ως αναπληρωματικό μέλος της στη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι μέλος του ΔΣ του ΙΟΒΕ.
***
Το μεγάλο μποτιλιάρισμα των βουλευτών
Αν νομίζετε ότι οι βουλευτές έχουν κάποια πρόσβαση ή κάποια προνόμιά μετακίνησης ώστε να μην ταλαιπωρούνται από το μεγάλο μποτιλιάρισμα του επίσης Μεγάλου Περιπάτου κάνετε λάθος. Την Τρίτη στη Βουλή σε πηγαδάκι γαλάζιων βουλευτών γινόταν ένα είδος άτυπου διαγωνισμού ποιος χρειάστηκε περισσότερη ώρα για να φθάσει στη Βουλή, τη στιγμή που εκτός από τον Μεγάλο Περίπατο υπήρχε σε εξέλιξη και μια μεγάλη διαδήλωση- πορεία. Νικητής αναδείχθηκε ο βουλευτής Λάρισας και ιατρός Χρ. Κέλλας, ο οποίος είπε ότι από τον Ευαγγελισμό έως τη Βουλή έκανε μία ώρα. Δηλαδή εάν ο κ. Κέλλας πήγαινε με τα πόδια θα χρειαζόταν κάπου 20 λεπτά περπάτημα, το οποίο του κάνει και καλό. Ως γιατρός ξέρει από τέτοια.
***
Οι άτυποι σύμβουλοι των υπουργών
Ο ανασχηματισμός πλησιάζει και ζητείται τώρα ενεργότερη συμμετοχή των γαλάζιων βουλευτών στην παραγωγή και τη στήριξη του κυβερνητικού έργου. Ετσι ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης άρχισε να διοργανώνει τηλεδιασκέψεις μεταξύ υπουργών και ομάδων βουλευτών. Ξεκίνησε από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και θα συνεχισθεί την ερχόμενη εβδομάδα με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Βασικός στόχος, μου λέει ο κ. Καλαφάτης είναι να λειτουργούν οι βουλευτές της παράταξης ως «άτυποι» σύμβουλοι των υπουργών και να συμμετάσχουν με τις προτάσεις τους στη διαμόρφωση των νομοθετικών και ευρύτερων πολιτικών πρωτοβουλιών ανά Υπουργείο, καθώς και στην προβολή του παραγόμενου έργου. Υπάρχει όμως και ένας άλλος λόγος: Με την άμεση επαφή τους με τους υπουργούς οι βουλευτές γίνονται ενεργά συμμέτοχοι στην εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος και παράλληλα φορείς αμφίδρομης επικοινωνίας με τις περιφέρειές τους. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται διαρκής αξιοποίηση κάθε γόνιμης ιδέας, ενδυναμώνεται η συνεχής ενημέρωση, η ζύμωση αλλά και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση, στις κυβερνητικές στρατηγικές που προωθεί το Μαξίμου.
***
Ο ηνίοχος του Κατάρ
 Οταν ο πρεσβευτής του Κατάρ Αμπντουλαζίζ Αλί Αλ Νάαμ επισκέπτεται έναν υπουργό σίγουρα κάτι σημαίνει. Ουδείς άλλωστε ξεχνά τις δηλώσεις που έκανε (σε δείπνο με δημοσιογράφους) ότι η χώρα του ετοιμάζει «επενδυτική επίθεση» και ότι τα προβλήματα με τις επενδύσεις ανήκουν στο παρελθόν, ανοίγοντας έτσι νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας Κατάρ. Σας πληροφορώ λοιπόν ότι ο πρεσβευτής του Κατάρ συναντήθηκε την Τρίτη το πρωί με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, Γιατί άραγε; Μου λένε από το υπουργείο Πολιτισμού ότι δεν πήγε στην κυρία Μενδώνη για να συζητήσει επενδύσεις, αλλά για να  ευχαριστήσει την Ελλάδα για μια δωρεά που έκανε η ελληνική κυβέρνηση προς το Κατάρ. Τώρα θα πείτε η Ελλάδα κάνει δωρεές στο Κατάρ;
***
 Βεβαίως δώρισε σ΄αυτήν την πάμπλουτη χώρα (με κατά κεφαλήν εισόδημα 67.700 ευρώ) πιστό αντίγραφο του αγάλματος του ηνιόχου. Εχει ύψος 1.80 μ. και είναι αναμφίβολα το πιο διάσημο από τα αφιερώματα στους Δελφούς. Ο ηνίοχος απεικονίζεται όρθιος στο δίφρο, αμέσως μετά τη νίκη του και φορά τον τυπικό μακρύ χιτώνα των ηνιόχων, που ζώνεται ψηλά και συγκρατείται με δύο ταινίες. Ο πρεσβευτής είπε ότι το άγαλμα θα το τοποθετήσουν στο Κατάρ σε σταθμό του μετρό που έχουν κατασκευάσει. Τιμώντας έτσι τη χώρα που γέννησε τον πολιτισμό. Με την ευκαιρία συζήτησε και το θέμα της διοργάνωσης εβδομάδας ελληνικού πολιτισμού στο Κατάρ.
***
Το γεφύρι της Πλάκας
Στο υπουργείο Πολιτισμού όμως άλλα έχουν να προτάξουν. Για παράδειγμα προτάσσουν την αποκατάσταση του γεφυριού της Πλάκας στον Αραχθο, στους Ραφταναίους Ιωαννίνων, που είχε καταρρεύσει τον Φεβρουάριο του 2015. Απομένει να απομακρυνθούν κάποιες εργοταξιακές κατασκευές να γίνει ο καθαρισμός της κοίτης του ποταμού και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Το γεφύρι της Πλάκας χτίστηκε το 1866 από τον αρχιμάστορα Μπέκα και έχει σήμερα τόσο καλά αποκατασταθεί που θα προταθεί για βράβευση από την Europa Nostra.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.