Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», μίλησαν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης και ο επικεφαλής συνηγορίας στο «Solidarity Now», Λευτέρης Παπαγιαννάκης για το ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού, καθώς επίσης τη στρατηγική και τους στόχους της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «το μεταναστευτικό είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα που αφορά όλη την κοινωνία και θέλει στρατηγική και σχέδιο». Στρατηγικές επιλογές έχουν γίνει από την κυβέρνηση, με πρώτη τη φύλαξη των συνόρων. «Το τελευταίο τρίμηνο έχουμε 90% μείωση των ροών», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Δεύτερη στρατηγική είναι η ασφάλεια στις δομές, η μετάβαση, δηλαδή, από τις ανοιχτές στις κλειστές και ελεγχόμενες δομές.
Η τρίτη στρατηγική αφορά στην επιτάχυνση του διαχωρισμού προσφύγων και μεταναστών και η τέταρτη στη λειτουργία όσο το δυνατόν λιγότερων δομών.
Για τους πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας
Αναφορικά με τις χθεσινές εικόνες στην πλατεία Βικτωρίας, όπου περίπου δέκα οικογένειες προσφύγων με μικρά παιδιά βρήκαν καταφύγιο, ο κ. Μηταράκης υποστήριξε πως πρόκειται για άτομα που προέρχονται από τη Μυτιλήνη, έχουν πάρει άσυλο και θα έπρεπε να έχουν υποβάλει αίτημα στο πρόγραμμα «Ήλιος» για να πάρουν την επιδότηση που δικαιούνται.
Στο σημείο βρέθηκαν ο διοικητής και ο υποδιοικητής της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής, οι οποίοι προσέφεραν προσωρινά καταλύματα σε όλους τους πρόσφυγες που βρίσκονταν εκεί. Από αυτούς οι μισοί δέχθηκαν να φύγουν και μετέβησαν στη δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα.
Ο υπουργός καταγγέλλει πως στην πλατεία υπήρχαν και συλλογικότητες οι οποίες προσπαθούσαν να πείσουν τους ανθρώπους να μη φύγουν και υποστήριξε πως «κάποιοι θέλουν να εργαλειοποιήσουν τον πόνο 20 ανθρώπων για να κάνουν πολιτικό θέμα, ενώ έχουμε δώσει τη δυνατότητα από χθες να μεταφερθούν στη δομή στον Ελαιώνα».
Από την πλευρά του ο κ. Παπαγιαννάκης σημείωσε πως οι περισσότεροι από τους συγκεντρωμένους πρόσφυγες είναι διστακτικοί, καθώς μόλις έφυγαν από το «κολαστήριο» της Μόριας για να πάνε σε ένα άλλο καμπ που δεν το γνωρίζουν.
Απέλαση όσων δεν δικαιούνται άσυλο
Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, 2.000 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες έχουν ήδη βγει από τις δομές φιλοξενίας την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής της σχετικής απόφασης. Ο υπουργός εκτίμησε ότι μέχρι τέλος Ιουλίου θα φύγουν όλοι όσοι πρέπει να αποχωρήσουν. Όπως είπε, «δεν μπορούμε να προσφέρουμε ισόβια στέγη και ισόβια σύνταξη σε αυτούς που έχουν λάβει διεθνή προστασία. Έχουν πρόσβαση σε ένα πρόγραμμα μετάβασης που λέγεται Helios».
Ο κ. Μηταράκης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η υποχρεωτική έξοδος από τις δομές χιλιάδων προσφύγων που δε δικαιούνται παραμονή, λέγοντας πως στόχος ήταν η αποσυμφόρηση της Μόριας χωρίς όμως να γεμίσει η χώρα δομές. «Όταν ανοίξουν τα σύνορα, είναι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης να απελαθούν όσοι δε δικαιούνται άσυλο», υποστήριξε και πρόσθεσε πως μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν απομακρυνθεί περίπου 50.000 άτομα.
«Το μεγάλο στοίχημα στο δεύτερο εξάμηνο του ‘20 είναι να επιταχύνουμε το πρόγραμμα επιστροφών στις χώρες προέλευσης», δήλωσε ο υπουργός.
Επιφυλακτικός φάνηκε ο κ. Παπαγιαννάκης για την επιτυχία του προγράμματος εξόδου, λέγοντας πως «το πρόβλημα είναι η βιωσιμότητα της πολιτικής, η οποία αυτή τη στιγμή δεν είναι καθόλου βιώσιμη». «Υπάρχουν ζητήματα που παρουσιάζονται ως επιτυχία, αλλά πρέπει να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί», συνέχισε και τόνισε πως πρέπει να γίνει μια ευρύτερη συζήτηση για το θέμα αυτό.
Στη συνέχεια, ο κ. Μηταράκης υποστήριξε πως η χώρα έχει συνταγματική υποχρέωση να προστατεύει τα θαλάσσια και χερσαία σύνορά της και αυτό θα συνεχίσει να κάνει. «Η Ελλάδα έχει πρόγραμμα ενσωμάτωσης και στήριξης, αλλά δεν μπορούμε να βρούμε σε όλους σπίτι και δουλειά», συμπλήρωσε.
Επανέλαβε πως η στρατηγική επιλογή είναι η παροχή στέγασης και σίτισης στους αιτούντες άσυλο, βοήθεια στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες ώστε να ενταχθούν και απελάσεις αυτών που δε δικαιούνται εθνικής προστασίας.